Peticija

Bazna stanica u centru Selca brine mještane: ‘Preblizu je škole i vrtića’

Nataša Car

Stanovnici smatraju da je bazna postaja, osim što se nalazi preblizu osnovne škole i dječjeg vrtića, postavljena prenisko. Mnogi su zabrinuti zbog utjecaja antene na zdravlje ljudi



SELCE – Nedavno je na hotel Selce u centru mjesta postavljena bazna stanica. Nije trajalo dugo da je primijete mještani i izraze zabrinutost zbog razine elektromagnetskog polja. Selčani su razočarani jer nisu dobili nikakvu informaciju o njezinom postavljanju i traže odgovore na mnoga pitanja.


Mještane Selca zanima zašto nije bilo pravovremene informacije o instalaciji bazne stanice i pitaju se je li lokacija primjerena. Naime, riječ je o centru turističkog mjesta, a u blizini se nalaze osnovna škola i dječji vrtić koju pohađa oko sto djece s područja cijeloga grada. Stanovnici smatraju da je bazna postaja, osim što se nalazi preblizu odgojno-obrazovne institucije, postavljena prenisko.


Mnogi su zabrinuti zbog utjecaja antene na zdravlje ljudi, a neki tvrde da im je postavljanje bazne stanice toliko blizu doma narušilo vrijednost nekretnine. Stanovnici su se brzo organizirali i potpisali peticiju koja je sakupila 250 potpisa i predana je Gradu Crikvenici.




Vijećnik Paulo Krmpotić na sjednici Gradskog vijeća Grada Crikvenice pitao je za baznu stanicu te je zamjenica gradonačelnika Ivona Matošić Gašparović potvrdila da je Grad zaprimio peticiju koju podržavaju i dodala da ni oni nisu imali informaciju o namjeri postavljanja bazne stanice. Upućen je dopis hotelu da se očituju, no zasad nema odgovora.


Tele2 »po pravilima«


Novi list je također kontaktirao hotel Selce iz kojeg su nas preusmjerili na Tele2. Na pitanje imaju li sve potrebne dozvole za postavljanje bazne postaje, kolika je razina elektromagnetskog polja i imaju li mještani razloga za zabrinutost, Tele2 uvjerava da se sve provodi sukladno pravilima struke te da su i ovom prilikom ispoštovani svi propisi, a naglasili su da se lokacije za postavljanje između ostalog biraju na temelju pritužbi korisnika vezanih za pokrivenost signalom.



Ovo nije prvi ovakav slučaj u Hrvatskoj. U medijima se već pisalo o zabrinutosti građana zbog baznih stanica u blizini domova, škola i vrtića, kao i o olakom izdavanju dozvola operaterima. U Gradu Zagrebu su 2016. postroženi uvjeti za postavljanje baznih postaja. Prema Generalnom urbanističkom planu Grada Zagreba, jakost električnog polja ne smije premašivati 6,1 V/m, a gustoća toka snage 66 mW/m2 te antenski prihvat mora biti najmanje 12 metara viši od svih građevina unutar 100 metara.



– Prilikom postavljanja, odnosno gradnje svoje infrastrukture, Tele2 poštuje propise koji to reguliraju. Tako je i u slučaju elektroničke komunikacijske infrastrukture (EKI) koji spominjete u svom upitu. Što se tiče same zaštite od elektromagnetskih polja, Ministarstvo zdravstva Pravilnikom o zaštiti od elektromagnetskih polja propisuje granične vrijednosti razina elektromagnetskih polja, kao i uvjete koji moraju biti ispunjeni prigodom projektiranja ili postavljanja i uporabe izvora elektromagnetskih polja, odnosno elektroničke komunikacijske infrastrukture.


Koristimo ovu priliku da vam ukažemo na činjenicu kako su u Republici Hrvatskoj preporučene granične razine Svjetske zdravstvene organizacije, Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja i Vijeća Europske unije postrožene. Na električno polje je primijenjena sigurnosna margina od 60%, dok je na gustoću snage primijenjena sigurnosna margina od čak 84%.


Potrebno mjerenje


U kontekstu sveg navedenog te imajući na umu da Republika Hrvatska svojom strogom regulativom itekako vodi računa o zdravlju građana i zaštiti okoliša, te da se Tele2 pridržavao svih propisa, smatramo da građani nemaju razloga za zabrinutost. Zaključno želimo naglasiti da je između ostalog gradnja, održavanje, razvoj i korištenje EKI od interesa za Republiku Hrvatsku – rekli su u Tele2.



U Tele2 nisu rekli je li bazna stanica već puštena u rad, no prema Regulativi u području zaštite od elektromagnetskih polja u Republici Hrvatskoj nakon puštanja izvora elektromagnetskog polja u rad dužni su provesti mjerenje kojim dokazuju da su stvarne razine elektromagnetskog polja unutar dozvoljenih razina te tek tada Ministarstvo zdravstva može izdati dozvolu za rad postaje.


U Selcu nisu zadovoljni dobivenim odgovorima, a predsjednik Mjesnog odbora Selce Vedran Antić apelira na odgovorne da dostave dozvole i dokažu da je sve obavljeno u skladu s propisima.