Najljepše uređen balkon

Zbog »udara cvjetne ljepote« nema godišnjeg za obitelj Štimac iz mjesta Hrvatsko

Marinko Krmpotić

Kuća je smještena pomalo u alpskom okružju i do sada je osvojila brojna priznanja za najljepše uređen balkon u kontinentalnom dijelu Hrvatske



HRVATSKO »Eksploziji« boja i mirisa može ovih vrućih ljetnih dana svjedočiti svatko tko se zatekne u Hrvatskom, mjestašcu uz samu granicu Hrvatske i Slovenije, naselju poznatom po gotovo dvadesetogodišnjoj borbi za izgradnju prometnice kojom bi to naselje hrvatskom stranom obale Kupe bilo vezano uz Brod na Kupi.


No, iako još uvijek žive u izoliranom području, mještani Hrvatskog vrlo su marljivi, a u najmarljivije svakako spada obitelj Štimac koja je prošle godine u akciji »Zeleni cvijet« dobila glavnu državnu nagradu za najljepše uređen balkon u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a i ranijih su godina osvajali najviša priznanja na razini TZ Kvarnera i TZG Delnica u čijem okviru djeluju. 


 Solfinije i petunije


Budući da je pogled na kuću Štimčevih smještenu u pomalo alpskom okružju zaista užitak, nedvojbeno je da će, prijave li se i ove godine, iznova dobiti neku nagradu. No, kako nam kaže Milena Štimac, »glavna i odgovorna« za ovaj »udar cvjetne ljepote«, nagrade im nisu cilj: 




  »Svakako da nam je svaka takva nagrada veliko priznanje i zbog njih smo itekako sretni, ali toliku pažnju cvijeću i izgledu naše kuće ne poklanjamo da bismo dobili nagrade, već zbog vlastitog zadovoljstva i uživanja. Počeli smo pred dvadesetak godina, a sustav rada je takav da u ožujku rezerviramo cvijeće i zemlju i to veliku količinu, točnije više oko 200 sadnica i zemlju za to.


Krajem travnja počinje sadnja pri čemu treba paziti ako želimo imati skladne kombinacije boja, a to jest i cilj. Zatim sve to postavljamo na balkon i one već u svibnju krenu u cvat pa nam je cijelo ljeto prepuno boja i mirisa jer cvijeće cvate sve tamo do listopada. Uzgajamo ponajprije solfinije i petunije, a uz mene i kći Alenku jako nam puno pomažu i moj suprug Toni te zet Goran. 


  Posla je puno jer je cvijeće smješteno na dva velika balkona ukupne dužine oko 50 metara, a uz to znatne količine cvijeća imamo i pred kućom, odnosno ulazom u Frizersku radnju »Milena«. Sve to treba redovno održavati i zalijevati što nije uvijek jednostavno jer je cvijeća puno. Najveća opasnost je kiša koja, čim je malo jača, može sve uništiti pa stoga pri svakom udaru kiše pokrivamo cvijeće.


Suprug Toni je osmislio lukove na kojima se nalaze najlonska pokrivala koja se prebacuju preko cvijeća kad počne kiša. Drugi veliki problem je jako sunce jer tada treba znati koliko zalijevati budući da se cvijeće, koliko god ga zalijevali, može i skuhati!


No, i tu je uskočio suprug koji je cijevima doveo vodu do balkona pa nam je zalijevanje olakšano, govori Milena Štimac dodajući kako im je cvijeće postalo tolika ljubav da su već navikli na to da stalno netko mora biti kod kuće: 


 Pokrivanje cvijeća


»Nikad ne možemo, primjerice, svi zajedno na more jer bar jedan mora ostati da bi vodio brigu o cvijeću. Štoviše, ljubav prema cvijeću prenosimo i na unuke pa sad već i oni znaju da kad kiša počne padati treba ići pokriti cvijeće, govori Milena dodajući kako sve to njima nije nimalo teško jer je nagrada za sav taj trud cjelodnevno uživanje u mirisu i ljepoti boja koje njihovi balkoni i njihov okoliš nude od svibnja pa sve do listopada kada cvijeće polako počne venuti. U tih pet-šest mjeseci u toj ljepoti cvijeća Milene i Alenke ne uživaju samo oni jer se često kraj kuće zasustavljaju turisti i slikaju. Zaista, ima se i što!