Žele potporu

Zadnji vlak za ukinutu pomoć: Goranski čelnici pišu Ministarstvu financija

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Goranski čelnici traže da u skorašnju Odluku o izvršenju državnog proračuna bude uvrštene pogodnosti koje su izgubili prestankom važenja Zakona o brdsko-planinskom području



LOKVE Na adresu Ministarstva financija i Ministarstva regionalnog razvoja danas će iz Gorskog kotara biti upućen prijedlog kojim goranske lokalne samouprave traže da u skorašnju Odluku o izvršenju državnog proračuna bude uvrštene pogodnosti koje su goranske općine i gradovi izgubile prestankom važenja nekih odredbi Zakona o brdsko-planinskom području.


Riječ je o prijedlogu Dražena Mufića, gradonačelnika Vrbovskog koji je pojašnjavajući ovo traženje kolegama iz ostalih goranskih lokalnih samouprava rekao da je to u ovom trenutku jedini način na koji Gorski kotar još u ovoj godini može dobiti državnu pomoć.



Svim goranskim lokalnim samoupravama sve beneficije »brdskog« zakona ukinute su već 1. siječnja 2016. i to odjednom, a ne postupno, kao što je bilo obećano i kao što piše u članku  38. Zakona u regionalnom razvoju.





Bez prijelaznog razdoblja


– Činjenica je da smo po financijskim kriterijima gotovo u potpunosti izgubili sve pogodnosti koje nam je donedavno osiguravao »brdski« zakon. Ovim prijedlogom pokrećemo inicijativu o ugradnji beneficija koje smo imali u državni proračun za ovu godinu i nadam se da ćemo naići na razumijevanje kod nove Vlade, rekao je Mufić pozvavši se na članak 38. Zakona u regionalnom razvoju u kojem, između ostalog, stoji da će se onim jedinicama lokalne samouprave koje ne ispunjavaju uvjete za zadržavanje statusa potpomognutog područja osigurati u prijelaznom razdoblju pomoć iz državnog proračuna u trajanju od najdulje tri godine od dana stupanja na snagu odluke o razvrstavanju. Ta odluka, naglasio je Mufić, nije bila ispoštovana, jer su već od 1. siječnja 2016. godine svim goranskim lokalnim samoupravama bile ukinute odjednom, a ne kao što je bilo obećano postupno, sve benificije »brdskog« zakona. Upravo stoga u dopisu kojeg će poslati Ministarstvu financija i Ministarstvu regionalnog razvoja stoji: »Apeliramo da primjenite odredbe navedenog članka i razmotrite mogućnosti da i jedinice lokalne samouprave s brdsko-planinskim statusom imaju mogućnost ostvarivanja pomoći iz državnog proračuna u trogodišnjem razdoblju, tim više što u članku VII., stavku 2. Odluke o privremenom financiranju za prvo tromjesečje 2016. godine stoji kako će se »kriteriji, osnovica i konačan iznos pomoći jedinicama lokalne i područne samuprave utvrditi u Zakonu o izvršavanju Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu«.



Smanjivanje iznosa proračunskih sredstava u materijalu koji je upućen na adresu spomenutih ministarstava argumentira se prikazom kretanja prihoda od poreza i prireza na dohodak i poreza na dobit u razdoblju od 2012. do 2016. godine i to na području Grada Vrbovskog. Prihodi su 2012. godine iznosili 10,8 milijuna kuna da bi potom padali – 10,3 milijuna kuna iznosili su 2013. godine, 9,9 milijuna kuna 2014., a 2015. godine 7,9, ali uz 3,3 milijuna kuna pomoći iz državnog proračuna. Ove bi pak godine, na osnovi projekcije učinjene na prihodima za siječanj, iznosili svega 6,7 milijuna kuna. – Koliko je ta razlika velika u odnosu na 2014. godinu govori činjenica da usprkos povećanom udjelu u porezu na dohodak bilježimo pad u odnosu na prethodne godine, zaključio je Mufić.


Nastavak bitke


Mufićev prijedlog, utemeljen na važećim zakonskim odredbama, prihvaćen je jednoglasno, a prethodila mu je kraća rasprava u kojoj je opet bilo govora o tome tko je goranske općine i gradove doveo u ovako teško stanje pri čemu je delnički gradonačelnik Ivica Knežević iznova riječima »Sram vas bilo« osudio bivšeg ministra Grčića, a Kristijan Rajšel, gradionačelnik Čabra ponovio da najavljene pomoći do kojih se došlo kroz razgovore s ministrom Grčićem nisu realizirane ponajprije stoga jer je Sabor raspušten pa se ne može za sve kriviti Grčića i bivšu Vladu.


Da nema smisla više tražiti tko je kriv, prvi je naglasio čelni čovjek Skrada Damir Grgurić rekavši da više i nije bitno tko je što rekao i učinio.


– Bitno je da mi novca nemamo i najvažnije je sada odrediti što želimo i kome ćemo se pokušati obratiti, rekao je Grgurić, a načelnik Ravne Gore Anđelko Florijan založio se za to da se i nakon prijedloga o uvrštenju izgubljenih benificija u Odluku o izvršenju državnog proračuna nastavi s dosadašnjim inicijativama vezanim uz traženje boljeg statusa goranskih lokalnih samouprava, tim više što je Goranima u tim nastojanjima obećali pomoć i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.