Agresivni virus

Velik broj Delničana tražio pomoć zbog probavnih smetnji. Danas će se znati – zašto

Marinko Krmpotić

Bez obzira o kojem je virusu riječ, jasno je da se radi o agresivnoj vrsti koja se prenosi ponajprije prljavim rukama, kaže voditeljica ispostave Epidemiološke službe Delnice dr. Marinka Kovačević



DELNICE Veći broj osoba proteklih je dana na području Delnica zatražio liječničku pomoć zbog tegoba vezanih uz probavne smetnje, proljev i povraćanje, a o čemu je konkretno riječ, najvjerojatnije će biti poznato danas (petak), govori nam voditeljica ispostave Epidemiološke službe Delnice dr. Marinka Kovačević.


– Napravljena je analiza stolice nekolicine oboljelih i u jednoj od njih izoliran je tzv. noro virus. No, riječ je o jednom jedinom nalazu pa treba pričekati i dodatne rezultate, mada je moguće da se radi o tom virusu koji je nedavno bio razlog epidemije u Krapinskim Toplicama. Bez obzira o kojem je virusu riječ, jasno je da se radi o agresivnoj vrsti koja se prenosi ponajprije prljavim rukama, ali je zaraza moguća i dodirom preko predmeta. Nužno je, dakle, pojačano održavanje higijene, ponajprije pranje ruku. Ukoliko do bolesti ipak dođe, onda su načini liječenja klasični, a to znači da prehrana treba biti dijetna i usmjerena na nadoknađivanje tekućine izgubljene proljevom i povraćanjem. Treba jesti dvopek, piti čajeve (šipkov, indijski, čaj od borovnice), juhe i rižu, a korisno je i u ljekarnama nabaviti probiotike.


Ovo je jedna od tzv. bolesti prljavih ruku koje obično prolaze za dva do tri dana, a pogađa sve dobne skupine, pri čemu treba posebno biti oprezan s djecom jer je ona teže podnose. Na svu sreću, tu do sada nemamo uočljivijeg problema jer je u delničkom dječjem vrtiću od 107-ero djece bolest uočena kod njih deset, što znači da ipak nije došlo do većeg širenja. Uz točno određivanje vrste virusa, ovih ćemo dana otkriti i uzročnike pri čemu je, budući da se širi fekalno-oralnim putem, moguće da je riječ o zarazi nedovoljno čistom vodom. Do sada su nalazi delničkog Komunalca koji brine o vodoopskrbi bili u redu, a vidjet ćemo što govore novi nalazi – rekla je dr. Kovačević istaknuvši da ne treba paničariti, ali svakako treba biti oprezan i pojačano paziti na higijenu.