Delnice

Ulaganje u školu: Novi razglas nakon četiri desetljeća

Marinko Krmpotić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Najsuvremeniji školski razglas u sve učionice OŠ Ivana Gorana Kovačića uveli su stručnjaci iz delničke tvrtke »Glazba« d.o.o., zahvaljujući delničkoj dobrotvorki Janet Majnarich



DELNICE Kad je prije četrdeset godina u Delnicama sagrađena sadašnja zgrada OŠ Ivana Gorana Kovačića dio tada zavidnog školskog standarda bio je i razglas. U četiri desetljeća rada delničke osnovne škole dosta se toga mijenjalo i unapređivalo, ali razglas je ostajao isti – sve do ove školske godine.


Novi, najsuvremeniji školski razglas krajem kolovoza u sve učionice uveli su stručnjaci iz delničke tvrtke »Glazba« d.o.o., a taj su posao odradili zahvaljujući trudu ravnatelja Mladena Bolfa i razumijevanju Vilima Smiljanića i Toma Duševića, izvršitelja oporuke delničke dobrotvorke Janet Majnarich, koji su procijenili kako je Bolfova molba za ulaganje u rast tog dijela školskog standarda opravdana.


To nije prvi put da su oporučno ostavljeni novci kanadske državljanke delničkog podrijetla uloženi u obrazovanje, a kako je došlo do realizacije i što se još planira javnost je saznala tijekom jučerašnjeg predstavljanja novog razglasa.





Na pitanje koji su daljnji planovi vezani uz obnovu četiri desetljeća dobro očuvane školske zgrade ravnatelj Bolf odgovorio je kako se u suradnji s PGŽ-om, a on se nada i uz sudjelovanje Grada Delnica, planira u potkrovlje preseliti zbornica i knjižnica, a prostor sadašnje zbornice bio bi uređen u novu multifunkcionalnu učionicu. Okvirni troškovi tog projekta su oko 600.000 kuna, a uz to u planu je projekt dnevnog boravka za učenike slabijeg imovinskog stanja, najavio je ravnatelj Bolf.



Podizanje standarda


Mladen Bolf, ravnatelj delničke osnovne škole, uz zahvalu na financijskoj potpori izvršiteljima oporuke, podsjetio je kako je novcem iz ostavštine Janet Majnarich već vrlo kvalitetnom opremom obogaćena informatička radionica koju, uz osnovce, za informatičke tečajeve koriste i umirovljenici Delnica.


Dogradonačelnica Katarina Mihelčić zahvalila je Smiljaniću i Duševiću na pomoći te istaknula kako je ulaganje u obrazovanje jedan od temelja rada delničkog gradskog čelništva. »Uvjereni smo kako ćemo takvim odnosom, uz pomoć ostalih, ponajprije Primorsko-goranske županije koja upravlja školama, stalno raditi na podizanju standarda i uvjeta obrazovanja«, rekla je Mihelčić obećavši daljnju pomoć Grada Delnica u projektima takve vrste te izrazivši nadu da će, kao i do sada, i izvršitelji oporuke Janet Majnarich, iskazivati razumijevanje.



Kako razglas radi i koje su njegove karakteristike potom je pokazao Toni Glad, predstavnik poduzeća »Glazba« d.o.o., pojasnivši kako je riječ o tzv. višezonskom razglasu sastavljenom od čak dvadeset zvučnika raspodijeljenih u šest zona (niži razredi, viši razredi, dvorana…) što omogućava da se razglas usmjerava samo prema određenim dijelovima što podiže kvalitetu obavještavanja.



Knjižnica i muzej


Vilim Smiljanić u ime oporučnih izvršitelja naglasio je kako je pokojna dobrotvorka i sama bila učiteljica, najprije u francuskom dijelu Kanade, potom i u Vancouveru. »Baš zbog toga siguran sam da bi danas bila jako ponosna jer su novci uloženi u školu koja je, po mom mišljenju, a puno sam školskih ustanova vidio, jedna od najboljih u Hrvatskoj.


Uz ovo ulaganje, te ranije opremanje informatičkih učionica u delničkoj osnovnoj i srednjoj školi, mi smo do sada uložili 60.000 kanadskih dolara iz oporučnih sredstava gospođe Majnarich, a cilj nam je školstvo pomagati i dalje pri čemu nam je naredni projekt nabava glazbala za Osnovnu glazbenu školu Ive Tijardovića u Delnicama«, kazao je Smiljanić podsjetivši kako je najveći dio ostavštine Janet Majnarić namijenjen projektima preseljenja knjižnice u bivšu zgradu Doma OSRH-a te izgradnju etnografskog muzeja, a u posljednje se vrijeme razmatra i mogućnost da se zgrada nekadašnje delničke ambulante obnovi u odmaralište koje bi koristili branitelji iz Domovinskog rata, a služilo bi i za smještaj turista.Viši standard