Dobili 55.000 kuna

U Vrbovskom nezadovoljni subvencijom za prijevoz, dobili dvostruko manje nego su očekivali

Marinko Krmpotić

Drugi vrbovščanski minibus prevozi srednjoškolce prema Moravicama i Ogulinu / arhiva NL

Drugi vrbovščanski minibus prevozi srednjoškolce prema Moravicama i Ogulinu / arhiva NL

Gradonačelnik Mufić naglašava da je Grad kupio dva minibusa i održava linije od kojih su prijevoznici odustali te da ih PGŽ praktički kažnjava. Iz Županije pak odgovaraju da su im na raspolaganju ograničena sredstva i da moraju voditi računa o ravnomjernoj raspodjeli



Grad Vrbovsko nezadovoljan je raspodjelom županijskih sredstava vezanih uz subvencioniranje pružanja usluga županijskog linijskog javnog cestovnog prijevoza putnika u 2018. godini. Naime, ugovorom o subvencioniranju tih usluga PGŽ je Vrbovskom dodijelio 55.000 kuna što je tek nešto više od 50 posto od traženih 106.300 kuna. Svima drugima, osim Gradu Čabru, Županija je isplatila traženu svotu, a uz to, napominje vrbovšćanski gradonačelnik Dražen Mufić, prošle je godine Gradu Vrbovskom dodijeljeno 19.000 kuna više pa je logično pitanje po kojim se to kriterijima pri dodjeli sredstava za ovu godinu Županija rukovodila.


Uveli dvije linije


Sukladno tom nezadovoljstvu Grad Vrbovsko uputio je županu Komadini te Upravnom odjelu za pomorsko dobro, promet i veze dopis u kojem, između ostalog, gradonačelnik Mufić kaže:


– U nekoliko navrata obavijestili smo vas što je sve Grad Vrbovsko poduzimao kako bi osigurao prijevoz učenicima i stanovnicima sa svog područja. Nakon što je Autotrans d.o.o. ukinuo sve linije zbog, kako su rekli, neprofitabilnosti, bili smo primorani nešto poduzeti sami kako bi naši učenici mogli normalno putovati do svojih škola. Budući da se radi o područjima koja nisu bila pokrivena prijevozom niti autobusa, niti vlaka i budući da bi djecu morali voziti roditelji, ili ih smještati u učeničke domove, Grad Vrbovsko kupio je dva mini busa te uveo dvije linije od kojih su ranije svi prijevoznici digli ruke. Naravno, te su linije gubitak za naše gradsko poduzeće, ali Grad Vrbovsko ih subvencionira s 106.300 kuna, kao što sufinancira i prijevozne karte srednjoškolcima u svoti većoj od 50.000 kuna.


Gdje je logika?




Iznos koji nam je dodijeljen govori o tome da uopće ne cijenite naš trud u nastojanju i održavanju prometnih veza, a uvidom u spomenutu odluku razvidno je da je nekima dodijeljeno onoliko koliko su i tražili. Stoga vas pitamo po kojim se kriterijima radila raspodjela sredstava i kako je moguće da pojedine lokalne samouprave dobiju sto posto od traženog, a mi i Čabar daleko manje. Postoji li za takvu odluku neko logično objašjenje? Nije mi jasno zašto se onaj koji je izrađivao kriterije nije pitao zašto Vrbovsko i Čabar znatno više od ostalih izdvajaju za sufinanciranje prijevoza te zašto nitko na tom područjima ne želi voziti komercijalne linije. Logika nalaže da bi prijevoz na tim područjima trebao biti sufinanciran barem u istom postotnom iznosu, ili čak i većem, od onog što ste odredili za ostale jedinice lokalne samouprave Gorskog kotara, piše u dopisu Županiji gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić izražavajuću čuđenje i činjenicom da je Vrbovsko za ovaj projekt sufinanciranja dobilo 19.000 kuna manje od prošle godine, iako su za ovu godinu Primorsko-goranskoj županiji novim Zakonom o financiranju prihodi – povećani!


– Nadam se da ćete ipak preispitati ovu odluku o dodjeli sredstava i na pravedniji ih način raspodijeliti, a ne praktički kažnjavati one koji se trude nešto pokrenuti i napraviti. Jer, kako očekivati razumijevanje i potporu nekih drugih, kada se u našoj Županiji ne žele prepoznati problemi i poteškoće s kojima se svakodnevno borimo, zaključuje svoj dopis gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić.


Jedna od mjera


Iz Primorsko-goranske županije odgovor na ove stavove dobili smo od Nade Milošević, pročelnice Upravnog odjela za pomorsko dobro, promet i veze.


– Primorsko-goranska županija godinama sustavno pomaže gradovima i općinama Gorskog kotara kako bi se podigla kvaliteta života stanovnika goranskog kraja. Subvencioniranje linijskog cestovnog prijevoza samo je jedna od brojnih mjera konkretnih oblika pomoći koje su rezultat naših strateških promišljanja, a ne zakonskih obveza Županije. Na godišnjoj razini riječ je o iznosu od 315.000 kuna, što nažalost nije dovoljno da bi se u potpunosti udovoljilo svim zahtjevima goranskih općina i gradova, ali je u okviru naših mogućnosti. Točan je navod da se većini jedinica lokalne samouprave odobrio traženi iznos, a zahtjevi su im se kretali u rasponu od 8.000 do 50.400 kuna, koliko je primjerice bio zahtjev Grad Delnica. Značajno više zatražili su Grad Čabar i to 144.000 kuna, te Grad Vrbovsko 106.300 kuna.


Vodeći se načelom ravnomjernosti, njima je odobreno oko 50 posto traženog novca, što čini trećinu ukupno raspoloživih sredstava i što su pojedinačno najviši iznosi.



Iz tablice koja prati županijsku odluku o subvencioniranju linijskog cestovnog javnog prijevoza vidljivo je da je devet goranskih lokalnih samouprava tražilo ukupno 453.830 kuna pomoći, odnosno malo više (oko 12.000 kuna) od onog što svi oni zajedno daju. No, Županija je na raspolaganju imala samo 315.000 kuna koje su iskorištene tako da je sedam goranskih lokalnih samouprava dobilo sve što je tražilo (Skrad i više) za što je izdvojeno 203.500 kuna, a preostalih raspoloživih 111.500 kuna podijeljeno je na Čabar i Vrbovsko pri čemu je Čabar dobio 56.500 (na traženih 144.000), a Vrbovsko 55.000 (na traženih 106.300) kuna. Kod ostalih subvencionirani iznos je: Delnice 50.400, Mrkopalj 40.000, Lokve 35.000, Fužine 26.300, Ravna Gora 23.800, Brod Moravice 20.000 te Skrad 8.000 kuna.



Ravnomjerno


Svakako cijenimo i pozdravljamo činjenicu što je Grad Vrbovsko u osiguranju prijevoza na svom području vlastitim proračunskim sredstvima osigurao »nadstandard«, ali naša je obveza pomoći i onima koji to iz vlastitih izvora nisu u mogućnosti osigurati. S obzirom na spomenuti raspoloživi iznos, da smo gradovima Čabru i Vrbovskom dodijelili ukupno traženi iznos, ostali bi dobili značajno manje ili ništa. Na taj bi način stanovnike svih ostalih goranskih općina i gradova doveli u neravnopravan položaj, navodi u odgovoru pročelnica Nada Milošević.


Kako doznajemo, Županija će ipak pokušati korigirati svoju odluku, i to već u ponedjeljak na redovitom kolegiju.