Budžet

U Ravnoj Gori izglasali proračun, najbitniji dio je gradnja novog vrtića

Marinko Krmpotić

Izvorni prihodi Općine su 9 milijuna, a dodatnih 20 milijuna posljedica su projekata koji će biti sufinancirani iz EU fondova, državnih tijela i ministarstava pa do županijskih izvora sredstava



Iduće će godine proračun Općine Ravna Gora iznositi 29,1 milijun kuna, jednoglasno je odlučeno na pretposljednjoj ovogodišnjoj sjednici Općinskog vijeća Ravne Gore. Komentirajući za ovu lokalnu samoupravu pažnje vrijednu svotu, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Ravna Gora Lidija Jovanović napominje da su izvorni prihodi oko 9 milijuna kuna, a ovih »dodatnih« 20 milijuna kuna posljedica su projekata koji će biti sufinancirani iz raznih izvora, od EU fondova, državnih tijela i ministarstava pa do županijskih izvora sredstava. Financijski najbitniji dio proračuna, ističe načelnik Mišel Šćuka (HDZ), vezan je uz realizaciju projekta izgradnje dječjeg vrtića što će, s troškovima opremanja, iznositi ukupno oko 15 milijuna kuna, a za realizaciju je Općina Ravna Gora podigla kredit na 13 godina.


EU fondovi


– Većina sredstava, točnije 7,5 milijuna kuna, osigurana je iz EU fondova uz pomoć države, a preostala sredstva osigurat ćemo, nadamo se, uz pomoć Ministarstva demografije i Primorsko-goranske županije koja je pomogla pri izgradnji vrtića u Fužinama s oko 700.000 kuna pa je red da pomogne i nama. Naravno, dio ćemo i sami osigurati, a bitno je istaknuti da svi poslovi oko izgradnje za sada idu dobro i posluži li nas vrijeme, realno je očekivati da će već do Božića objekt budućeg vrtića biti pod krovom. Ostvari li se to, odmah krećemo u radove unutrašnjeg uređenja, što će značiti da bi iduće pedagoške godine, a to znači u rujnu 2020. godine, vrtić mogao početi s radom – najavljuje načelnik Šćuka koji spominje i druge financijski zahtjevnije projekte.


Izgradnja vodovoda


– Vrlo nam je bitna i izgradnja vodovoda od Cagera prema vikend-naselju Suhi vrh. Tu je riječ o 700.000 kuna namijenjenih izgradnji kanalizacije, što bi trebalo biti osigurano od strane Hrvatskih voda, a naše bi učešće bilo 10 posto. Realiziramo li taj posao, onda na području Općine Ravna Gora neće biti niti jednog naselja ili kućanstva u kojem nema vode. Treći projekt koji ćemo iduće godine privesti kraju je izgradnja nogostupa od Ulice Ivana Gorana Kovačića prema OŠ Dr. Branimira Markovića, što bi iznosilo oko 280.000 kuna. Također, nastavljamo i sve započete programe održavanja i gradnje komunalne infrastrukture, za što je predviđeno oko 3,1 milijuna kuna, tu je i nastavak projekta »Zaželi«, vrijedan oko 650.000 kuna. Naravno, izdvajat ćemo i dalje za školstvo pa će svi osnovci i dalje imati besplatne udžbenike i radne bilježnice, ide se u osnivanje stručnog tima za rad u vrtiću, u čemu ćemo se udružiti s Delnicama i Fužinama, nastavljaju se izdvajanja vezana uz socijalu, sport i kulturu – govori Šćuka, dodajući da je vrlo zadovoljan činjenicom da je proračun prihvaćen jednoglasno i to uz dva amandmana koje je predložio Klub vijećnika SDP/PGS.


Bolji uvjeti nose i rast cijene




Viši standard znači i viša ulaganja. Najočitije će to biti iduće godine u Ravnoj Gori na troškovima vezanim uz rad vrtića. Do sada je Općina Ravna Gora rad predškolskih skupina koje su djelovale u prostoru OŠ Ivana Gorana Kovačića pomagala s 400.000 kuna godišnje. Procjene su da će, kad s radom krene novi vrtić, »skočiti« na najmanje 1,5 milijuna kuna, govori načelnik Šćuka i dodaje:


– Naravno, Općina Ravna Gora nastojat će osigurati što veći dio kako bi roditeljima bilo lakše. No, svi trebaju biti svjesni da bolji uvjeti i viši standard znače i rast cijene. U vrtiću će mjesta biti za tri skupine djece, odnosno 52 korisnika. Za dvije smo sigurni, a postoji mogućnost da budu tri skupine – rekao je načelnik Šćuka, potvrdivši da se razmišlja i o mogućnosti udruživanja s drugim vrtićima s goranskog područja jer bi onda troškovi bili manji.