Gljivarijada

Tradicionalni Gljivarski vikend u Liču sve je posjećeniji

Danijela Pleše

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



LIČ Još nije jesen formalno bila niti započela, a gljive su u Gorskom kotaru već osvanule na goranskom stolu za ručak ili večeru. Šume su bile pune šetača kojima je cilj bio pronaći gljive, naravno one jestive. No, većina zapravo osim vrganja i sunčanica, ostale gljive ne prepoznaje, stoga im Gljivarski vikend koji se već tradicionalno u Liču održava zahvaljujući Gljivarskom društvu Grljak Lič itekako dobro dođe. Gljivarijada 2018. godine započela je u petak dječjom edukacijom o gljivama te branjem gljiva s članovima Gljivarskoga društva, što je rezultiralo Izložbom gljiva koja se održala u Domu kulture u Liču.


– Našem gljivarskom društvu puno znači što je Gljivarijada koju organiziramo svake godine sve posjećenija. Ponosni smo i na odličnu međusobnu suradnju Gljivarskog društva Krasnica iz Bakraca, Gljivarskog društva Ožujka iz Rijeke te nas domaćina. Uspjeli smo za Izložbu gljiva pronaći 104 vrste gljiva, a inače na području Liča do sada smo otkrili 163 vrste gljiva – izjavio je Držislav Tadić iz Gljivarskog društva Grljak.


Izložba gljiva / Foto D. Pleše


Izložba gljiva / Foto D. Pleše





Izložbu koju su postavili zainteresirano su razgledavali posjetioci koje je zanimalo što sve kriju goranske šume. Na licu mjesta mogli su stručnjake upitati kako lakše prepoznati određenu gljivu te se uvjeriti da ima više jestivih nego što znaju. No, saznati više o jestivim gljivama mogli su ako su ostali na predavanju poznatog riječkog determinatora Ervina Raguzina koji se gljivama bavi više od trideset godina.


– Ja sam dijete s mora i pojma nisam imao o gljivama, dapače moji su ih se užasavali. No, spletom okolnosti i zahvaljujući mom prvom šefu koji je bio tajnik udruge gljivara u kojoj sam dandanas, započeo sam s time. Uz to, pokojna punica je obožavala gljive, stoga sam i kod nje zaradio veliki plus. Jednom kad kreneš u proučavanje gljiva, jednostavno te zarobe. Kako kod nas kažu, »ćapan« sam skroz. Uvijek se rado odazovem pozivu u Lič jer mi se sviđa kako oni postave Gljivarijadu, od dječjih edukacija do predavanja, što je jako korisno jer danas ljudi idu po šumi većinom kao muhe bez glave, niti ne razmišljaju što traže, samo im je na pameti vrganj. Zato smo dogovorili da ću održati predavanje na temu »Manje poznate jestive gljive« – izjavio nam je determinator Ervin Raguzin.


Njegovo predavanje koje je bilo popraćeno teorijom i praksom otkrilo je koje gljive se mogu još potražiti u Gorskom kotaru, a da su itekako kulinarski zanimljive. Zainteresirani su mogli postavljati pitanja te se na taj način polako riješiti straha od ostalih gljiva. Na pitanje hoće li gljiva u idućim danima biti, odgovor je vrlo jednostavan: treba ići u šumu, polako, gljiva uvijek ima, samo ih treba upoznati.