RACIONALIZACIJA

Sve je manje djece: Sprema se zatvaranje područnih škola u Senjskom i Lukovdolu

Marinko Krmpotić

Spreman sam promijeniti stav ako u tim mjestima bude puno više djece. No, kako toga očigledno za sada neće biti, mislim da je, i zbog kvalitete rada s učenicima i zbog troškova održavanja škola, puno bolje rješenje putovanje učenika u obližnja mjesta, smatra Dražen Mufić



VRBOVSKO Grad Vrbovsko ovih je dana uputio dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranskoj županiji u kojem traži da se područne škole u Senjskom i Lukovdolu priključe obližnjim školama – lukovdolska onoj u Severinu na Kupi ili čak Vrbovskom, a školarci iz Senjskog trebali bi u obližnje Vrbovsko. Pojašnjavajući ove prijedloge Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Vrbovskog, kaže da je riječ o prijedlogu kojem je krajnji cilj racionaliziranje troškova i ušteda.


– Izuzimajući zgradu matične škole u Vrbovskom, one područnih škola u takvom su stanju da ponegdje roditelji više ne žele upisivati djecu u mjestu stanovanja, već to čine u drugim školama. Konkretno, u Senjskom troje prvašića nije upisano u mjestu stanovanja već su ih roditelji upisali u Vrbovsko, pa sada tu školu pohađaju tek dva učenika četvrtog razreda i za njih je u toj golemoj školskoj zgradi potrebno osigurati grijanje, domara, učiteljicu…


Manji troškovi


Ta bi se dva učenika idealno uklopila u četvrti razred škole u Vrbovskom gdje je svega jedanaestero učenika. Slično je stanje u Lukovdolu gdje škola broji tek tri učenika – jednog u prvom i dva u trećem razredu – dok ih je u susjednom Severinu 15-ak i logično bi bilo da se ovo troje preseli tamo. Takvo rješenje značilo bi puno manje troškova za PGŽ kao osnivača, ali i za Grad jer često iz gradskog proračuna pomažemo uređenje tih već prilično starih školskih zgrada, govori Tonković.




– Logično bi bilo da se djeca nisu ni upisala u te škole, već u škole u Vrbovskom i Severinu na Kupi. No, u UO-a za odgoj i školstvo PGŽ-a to ne razumiju. Smatram da je uludo trošiti novac za materijale, plaće učitelja i održavanje tih zgrada, govori gradonačelnik Mufić koji ističe da u cijeloj priči postoji niz nelogičnosti koje potvrđuju da Županija ne vodi brigu o prijevozu te djece.



Odluka o mogućoj promjeni sustava mreže škola je na Ministarstvu i PGŽ-u, kratko nam je komentirao cijelu ovu priču Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Vrbovskog dodavši da je, koliko je njemu poznato, još u ljeto 2017. godine Grad Vrbovsko mogao dati primjedbu na prijedlog mreže škola koji je tada ponudila Primorsko-goranska županija.– Koliko je meni poznato, to tada nije učinjeno, a aktualna gradonačelnikova inicijativa – bez obzira na njenu opravdanost ili neopravdanost – po meni stiže kasno, jer je nastavna godina već počela, rekao je Burić.


Prijevoz učenika


– Školski kombi koji inače prevozi osnovce iz Jablana, mjesta nekoliko kilometara udaljenog od Senjskog, ne želi prevoziti prvašiće iz Senjskog u Vrbovsko jer oni imaju školu u svom mjestu i ne trebaju ići u Vrbovsko. U školi pak kažu da nemaju zakonske osnove, niti mjesta u školskom kombiju, tako da imamo neshvatljivu situaciju da školski kombi vozi djecu iz Jablana, dolazi u Senjsko i ne želi pokupiti prvašiće! A onda njihovi roditelji zovu mene, iako je za prijevoz školske djece u osnovnu školu zadužena škola, odnosno Županija, smatra Mufić koji Županiji predlaže i novi sustav školstva na području grada Vrbovskog.


– Smatram da bi mrežu, uz matičnu školu u Vrbovskom, trebale činiti još škole u Moravicama, Gomirju, Severinu na Kupi te za sada još uvijek u Jadrču i Jablanu. Ostale škole jednostavno nemaju razloga postojanja jer ne osiguravaju kvalitetan rad, a za održavanje su jako skupe, govori Mufić koji na primjedbu o tome da ljudi u malim mjestima nikada ne vole kad škole prestane s radom, kaže da će svoj stav zastupati i dalje bez obzira na takve primjedbe.


– Spreman sam promijeniti stav ako u tim mjestima bude puno više djece. No, kako toga očigledno za sada neće biti, mislim da je i zbog kvalitete rada s učenicima i zbog troškova održavanja škola puno bolje rješenje da učenici iz spomenutih škola putuju u obližnja mjesta, odnosno u škole s većim brojem učenika, smatra gradonačelnik Mufić.