Pripreme Riječana

Studentska regata na Lokvarskom jezeru: Šijun na nožni pogon

Marinko Krmpotić

Ploviti se može samo uz pomoć - nogu! / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ploviti se može samo uz pomoć - nogu! / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Regate ove vrste traju do četiri dana, ova je najveća u Europi. Najveća dužina katamarana smije biti šest metara a na njemu su maksimalno dva čovjeka koja »voze« na nožni pogon. Ne koristimo snagu vjetra ili bilo kakvog motora, već isključivo ljudsku snagu, spretnost i izdržljivost, veli Darin Majnarić



U zavjetrini budućeg Arheološkog centra uz Lokvarsko jezero, te na mirnim vodama tog ovih pakleno vrućih dana ugodno svježeg jezera proteklih su dana studenti riječkog Tehničkog fakulteta pripremali svoj katamaran »Šijun« za što kvalitetniji nastup na velikoj međunarodnoj regati kojoj će domaćin u svibnju iduće godine biti zagrebačko jezero Jarun.


Riječ je o najvećoj europskoj studentskoj regati te vrste na kojoj studenti riječkog Tehničkog fakulteta sudjeluju još od 1999. godine. Nastupi na tim regatama pokazatelj su ponajprije primjene teorijskog znanja vezanog uz brodogradnju, strojarstvo, elekrotehniku, marketing, komunkaciju…


Drugim riječima, studenti sami pripremaju brod za natjecanje i onda nastoje ostvariti što bolji rezultat pri čemu im je za sada najbolji plasman četvrto mjesto osvojeno u konkurenciji 43 posade na regati održanoj prije dvije godine u Beču.



Snaga, spretnost i izdržljivost




Što su riječki studenti radili na Lokvarskom jezeru pojasnio nam je jedan od njih, Darin Majnarić, student pete godine Tehničkog fakulteta.


– Naš je zadatak što bolje svaki katamaran pripremiti za nastup kako bi na natjecanju bili što bolji. U skladu s tim mi smo u Lokvama radili na poboljšanju postojećeg i dijelovima za novi te probnim vožnjama i laganim treninzima na mirnom goranskom jezeru. Regate ove vrste traju do četiri dana, ova je najveća u Europi. Natjecanje se odvija u više disciplina – 100 metara sprint, slalom, utrka na 200 metara, maraton na 10 km ili sat vremena vožnje. Najveća dužina katamarana smije biti šest metara a na njemu su maksimalno dva čovjeka koja »voze« na nožni pogon. Dakle, ne koristimo snagu vjetra ili bilo kakvog motora, već isključivo ljudsku snagu, spretnost i izdržljivost.


Naravno, u svemu je vrlo važna i što bolja priprema broda pa ga zato nastojimo raznim inovacijama što bolje pripremiti i iznenaditi konkurenciju. Naši stalni sponzori su ITAG, Jadrolinija, Studentski zbor Rijeka te naš Tehnički fakultet, puno nam je pomogao naš mentor prof.dr.sc. Roko Dejhalla, savjetima nam je podršku dao i poznati dizajner Danijel Popović, a ovom prigodom ostvarili smo odličnu suradnju s FABLAB Hrvatska, udrugom za promicanje digitalnih fabrikacija, koja nam je pomogla posuđivanjem 3D printera uz pomoć kojeg smo izrađivali nove propelere i neke druge elemente u konstrukciji plovila. Ta naša suradnja bit će prikazana na Nautičkom sajmu u Rijeci od 29. rujna do 1. listopada, najavio je Majnarić.



Uz njega u Lokvama su za našeg dolaska na »Šijunu« radili i Mihovil Tomašić, Ivor Majnarić i Davor Penava, a u »Šijun« timu ih je ukupno petnaest.


Od tradicije do inovacije


Domaćin riječkim studentima bili su članovi Udruge »Processus Montanus« čiji nam je predstavnik Miren Androić napomenuo kako je ovo početak jedne zanimljive suradnje koja će već iduće godine biti oplemenjena zanimljivim projektom.



– Riječ je o programu gradnje goranskih tradicijskih čamaca i to kroz projekt »Od tradicije do inovacije«. Program se planira realizirati na Lokvarskom jezeru kroz cjelotjedne radionice i tzv. »Malu školu brodogradnje«. U realizaciji programa, pored osposobljenih mladih stručnjaka i inovatora, sudjelovat će i goranske srednje i osnovne škole te stručnjaci Brodograđevnog fakulteta iz Rijeke. Cilj nam je osmisliti i izgraditi plovila koja će se temeljiti na tradiciji te istodobno biti dopuna turističkim i rekreativnim sadržajima uz Lokvarsko jezero, a uz to ćemo omogućiti mladima iskazivanje kreativnosti. Sve to krenut će iduće godine kad će biti održane prve radionice, najavio je Androić.


Zadovoljan aktivnošću riječkih studenata je i Vid Arbanas, predsjednik Općinskog vijeća Lokava koji je »porinuće« »Šijuna« na vode Lokvarskog jezera popratio bocom šampanjca.



– Drago mi je što i ovom aktivnošću ispunjavamo obećanje po kojem će Udruga Processus Montanus biti jedan od faktora razvoja turizma. Uspostavili smo kontakt s riječkim Tehničkim fakultetom i ta će suradnja biti nastavljena te, uvjeren sam, i intenzivirana nakon što kraju privedemo uređenje kuće koja će moći primati studente tijekom cijele godine. Bit će to više od Arheološkog centra jer ćemo omogućavati mladima koje zanimaju i druga područja djelatnosti da ovdje borave, obrazuju se i uče, rekao je Arbanas.