Prvi u Hrvatskoj

Štimac: Lokve Tours bit će “integralni hotel” i puniti sve kapacitete

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Uočili smo kako već ima onih koji zatvaraju apartmane, a budući da je dosta vlasnika apartmana i smještajnih kapaciteta već u starijoj životnoj dobi, smatramo da im je nužna agencija koja će znati što imaju ponuditi tržištu i uspješno to prodati, kaže Toni Štimac



Prvi u Gorskom kotaru, možda i prvi u Hrvatskoj, u Lokvama su odlučili osnovati trgovačko društvo koje će se baviti turizmom. Zvat će se Lokve Tours, a trebalo bi biti osnovano prije ljetne sezone, kako je zaključeno na sjednici Općinskog vijeća Lokava čiji su članovi većinom glasova podržali ideju načelnika Tonija Štimca o osnivanju tog društva koje će, između ostalog, imati funkciju agencije.


– Za nas je to jedino rješenje. Općine i gradovi uz more i na otocima za tim nemaju potrebe jer tamo djeluje i po nekoliko turističkih agencija. No, kod nas ih nema, a istodobno se zakonski ne dozvoljava turitičkim zajednicama da rade agencijski posao jer to donosi zaradu. Zbog svega toga mi nismo u ravnopravnom položaju jer kod nas, u stvari, nema tko prodavati turističke uloge, ponajprije smještaj.


Nužan korak


Zato krećemo u osnivanje Društva Lokve Tours. Mislim da bi na kontinentu sve turističke zajednice mogle to raditi i takav stav imamo od početka našeg mandata. Tri smo ministra do sada molili da nam dozvole da turističke zajednice obavljaju agencijski posao, ali zakonski okviri to ne dozvoljavaju.




Zato sad idemo u osnivanje općinskog turističkog društva koje će moći djelovati na komercijalnoj osnovi, a to znači baviti se iznajmljivanjem pa se nadamo da ćemo prvi put od turizma kao lokalna samouprava imati i prihode, a ne kao do sada samo rashode – kaže Štimac, pojašnjavajući ideju koja će zasigurno izazvati pažnju javnosti, ponajprije one vezane uz turizam.


– Na jedan smo način bili prisiljeni na ovaj korak. Naime, Lokve imaju veliki turistički potencijal, ali se turizam ne razvija onako kako bi trebao i kako smo planirali. Štoviše, uočili smo kako već ima onih koji zatvaraju apartmane, a budući da je dosta vlasnika apartmana i smještajnih kapaciteta već u starijoj životnoj dobi, smatramo da im je nužna jedna agencija koja će znati to što imaju ponuditi tržištu i uspješno to prodati.



Glasovanje vezano uz osnivanje novog općinskog poduzeća nije bilo jednoglasno, a najveći oponenti bili su vijećnici HDZ-a. Govoreći u njihovo ime Sanja Beljan Brkić iskazala je veliku sumnju u opravdanost osnivanja ovog poduzeća.– Da je osnivanje takvog poduzeća dobro, već bi to netko prije nas učinio. Žalim budućeg direktora jer bi se moglo dogoditi da vrlo brzo ostane bez posla – rekla je Beljan Brkić.


Izvjestan scenarij


Kroz Lokve Tours objedinit ćemo sve što postoji na jedno mjesto i kvalitetnije sve to nuditi. Lokve su solidne kao izletnička destinacija, ali na području smještaja stagniramo. Imamo svega osamdesetak kreveta, što je premalo za priredbe od 200 do 500 ljudi kakve organiziramo.


Vjerujem da ćemo baš kroz Lokve Tours sve to promijeniti, a nastojat ćemo da, između ostalog, to naše Društvo djeluje kao integralni hotel, koliko ja znam, treći u Hrvatskoj. Riječ je o hotelu koji s jedne lokacije nudi prijem i smještaj gostiju na različitim lokacijama – govori Štimac.


Na upit što to znači za postojeću Turističku zajednicu Lokve, Štimac odgovara da se ona zakonski ne može ugasiti, ali može postojati i bez zaposlenika, što je najizvjesniji scenarij.


– Ako se, kako je ministar Cappelli nedavno najavio, turističkim zajednicama dozvoli komercijalna djelatnost, mi ćemo bez ikakvih poteškoća ugasiti Lokve Tours i nastaviti to raditi kroz turističke zajednice. No, ako do toga ne dođe, onda ćemo, uvjeren sam, kroz to naše poduzeće agencijskog tipa pomoći razvoju turizma na području Lokava – rekao je Štimac koji napominje kako nakon odluke Općinskog vijeća slijede poslovi vezani uz osnivanje Društva te natječaj za direktora koji će, bar za sada, biti i jedini zaposleni u tom novom općinskom poduzeću.