Obnova prometnica

Sanirane oštećene ceste na čabarskom području

Marinko Krmpotić

Foto: M. KRMPOTIĆ

Foto: M. KRMPOTIĆ

Najviše posla bilo je u Gerovu gdje je uređena glavna prometnica kroz mjesto te dio jedne ulice u središtu, a uređeno je i 6,5 km prometnice od Crnog Luga prema Gerovu. Problemi brojnih klizišta na lokalnim cestama zbog transporta srušenih stabala rješavat će se u s Hrvatskim šumama



ČABAR U jesen 2017. i zimu 2018. godine na području Grada Čabra ulazi se s lijepim brojem kilometara uređenih i obnovljenih prometnica te drugim brojnim kraju privedenim radovima vezanim uz komunalnu infrastrukturu, ističe gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel i pojašnjava.


 Obnova prometnica


»Cijela ova godina bila je u najvećoj mjeri u znaku radova na uređenju i obnovi prometnica što je realizirano uz sredstva iz gradskog proračuna, ali i uz veliku pomoć Hrvatskih ceste te Županijske uprave za ceste kojima smo zahvalni na toj pomoći i razumijevanju. Najviše posla, sukladno planovima, bilo je u Gerovu gdje je uređena glavna prometnica kroz mjesto te dio jedne ulice u samom središtu.


Oni najbitniji poslovi su gotovi, uređena je i prometna signalizacija, a preostaju još samo završni radovi uređenja jednog dijela pločnika što se upravo privodi kraju. Uz taj posao u Gerovu vrlo važan i velik projekt bio je vezan i uz uređenje i obnova 6,5 kilometara prometnice od Crnog Luga prema Gerovu pa je sada i pristup Gerovu i samo Gerovo dobro uređeno, a naredne godine u planu je dovršetak dijela ulice koju nismo riješili ove godine.




Puno je zahvata realizirano i na drugim lokacijama. Hrvatske ceste uredile su klizište na zaobilaznici Čabar, a u njihovoj režiji pokrpane su i sanirane brojna oštećenja na nekim prometnicama te sanirani neke mostovi. Zahvaljujući Županijskoj upravi za ceste sanirano je klizište i oštećenje prometnice kod Smrekari, ceste kod Resmani, a postavljen je i asfalt prema naselju Kukci. Ostvaren je i niz drugih zahvata, a zahvaljujući uglavnom dobrom vremenu radovi na nekim lokacijama traju i dalje pa je tako u tijeku saniranje klizišta na prometnici koja od naselja Smrečje vodi prema Prhcima«, rekao je gradonačelnik Rajšel upozorivši i na problem kojeg će se morati rješavati u suradnji s Hrvatskim šumama.


 Erozija tla i klizišta


»Na brojnim lokalnim cestama je, kako to domaći ljudi kažu, cirkus jer su oštećene u prilično velikoj mjeri zbog pojačanog rušenja i transporta tih srušenih stabala. Za sve je kriv potkornjak koji je baš na našem području uništio brojne količine smreke pa su Hrvatske šume bile prisiljene bitno iznad plana pojačati i sječu i transport. To je pak dovelo do toga da su teški kamioni na nizu prometnica uništili kolnik pa tako jaka oštećenja bilježimo kraj naselja Erženi, Gorači, Hrib, Plešce, Požarnica… ma, praktično svugdje gdje je bilo smreke, prometnice su oštećene i morat će se kvalitetno popraviti, djelomično i stoga jer je lako moguće da će zbog rušenja velike količine stabala na pojedinim lokacijama vremenom dolaziti do erozije tla i stvaranja novih klizišta.


Neće se to dogoditi odmah, ali mislim da opasnost postoji i da treba što prije reagirati pa ćemo na jednoj od narednih sjednica Gradskog vijeća o tome razgovarati i vidjeti kakve su nam mogućnosti i što treba učiniti da nam Hrvatske šume pomognu u sanaciji tih oštećenih prometnica«, dodao je Rajšel najavivši kako su i za naredhnu građevinsku sezonu, odnosno 2018. godinu najavljeni novi poslovi na obnovi i sanaciji prometnica ovog područja.


»Koliko je meni poznato Hrvatske ceste već su raspisale natječaje kojim će biti obuhvaćeni poslovi sanacije i obnove prometnice od Parga prema Prezidu te uređenje mostova u Čabru i Malom Lugu za što su već raspisani natječaji. Uz to svakako će s dijelom aktivnosti nastaviti i Županijska uprava za ceste, a nadamo se da ćemo postići neki dogovor s Hrvatskim šumama oko sanacije onih dijelova prometnica koje su oštećene zbog pojačanog prijevoza drvnih sortimenata«, najavio je Rajšel zaključivši kako se realiziranim u tijeku ove godine itekako može biti zadovoljan jer je brojnim radovima bitno podignut standard vezan uz prometnu infrastrukturu.