Simboličan dar

Povijest i ekologija: Klon Gupčeve lipe u srcu Gorskog kotara

Marinko Krmpotić

Ispred sportske dvorane OŠ I. G. Kovačića svečano je posađena sadnica Gupčeve lipe, klon nastao uzimanjem plemke sa stabla koje je svjedočilo čuvenoj Seljačkoj buni 1573. Njena sadnja svojevrsni je uvod u obilježavanje 250 godina organiziranog šumarstva u Hrvatskoj 



DELNICE » Sađenjem Gupčeve lipe ispred sportske dvorane Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića u Delnicama ne samo da je bio dostojno obilježen Dan planeta Zemlje, već je uspješno povezana povijest, ekologija i ljubav prema prirodi. Naime, sadnica Gupčeve lipe klon je nastao uzimanjem plemke sa stabla Gupčeve lipe, stabla koje je svjedočilo čuvenoj Seljačkoj buni 1573. godine.


Cijepljenjem u rasadniku nastala je sadnica koja zaista s pravom nosi naziv Gupčeva lipa, a njen značaj nije samo u očuvanju genetskog materijala već i u činjenici da je ona svojevrstan simbol borbe za slobodu i prava svih ljudi. Upravo stoga njena sadnja, kojoj su uz šumare, predstavnike Uprave šuma podružnice Delnice i delničkog ogranka Hrvatskog šumarskog društva, nazočili i delnički osnovci, ima velik značaj. 


 Brzorastuće drvo


Sam čin sadnje ostvarili su Srećko Petranović, voditelj podružnice Uprave šuma Delnice, Denis Štimac, rukovoditelj Proizvodnog odjela te Goran Bukovac, predsjednik HŠD-a Delnice, a što je Gupčeva lipa i kako je nastala, nazočnima je pojasnila Maja Bolf Trnski, stručna suradnica za uzgajanje šuma, naglasivši kako je svaki od klonova obilježen i uz njega se izdaje potvrda o podrijetlu, čime su geni Gupčeve lipe sačuvani za budućnost.





 Mladen Bolf, ravnatelj delničke osnovne škole zahvalio je na ovom korisnom daru, naglasivši kako se uklapa u bogat i uređen okoliš škole koji je rezultat višegodišnjeg rada učenika i uposlenih te suradnje s delničkom podružnicom Hrvatskih šuma, koja je i ovom prigodom potvrđena, a nastavnica Goranka Štimac koja je s učeničkom Globe skupinom sudjelovala pri sađenju, sigurna je da će vrijedni mali delnički ekolozi uspješno brinuti o uzgoju i rastu Gupčeve lipe.



»Lipa je brzorastuće drvo pa će već za godinu dana narasti oko pola metra«, najavila je Bolf Trnski, a Srećko Petranović, voditelj podružnice UŠP-a Delnice najavio je i daljnu suradnju u budućim projektma, kao i pri održavanju tek zasađene lipice: »Već smo dogovorili postavljanje male zaštitne ograde oko ove sadnice i natpisa koji će pojašnjavati o čemu se radi, a svakako ćemo i dalje voditi brigu o njenom rastu«, rekao je Petranović. 

Veliki jubilej


Sadnja Gupčeve lipe zajednička je akcija HŠ-a UŠP-a Delnice i HŠD-a ogranak Delnice, ističe predsjednik delničkog ogranka Goran Bukovac, dodajući kako je Gupčeva lipa simboličan dar delničkim osnovcima i njihovim nastavnicima, kao i svim ostalim građanima i posjetiteljima Delnica, a njena sadnja svojevrsni je uvod u obilježavanje 250 godina organiziranog šumarstva na području Republike Hrvatske, obljetnice koja će biti obilježavana upravo ove godine.


»Sadnja Gupčeve lipe, a uz ovu u prostoru škole, posadit ćemo jednu i kraj naše upravne zgrade, vrhunac je raznih aktivnosti vezanih za Dan planeta Zemlje pa smo tako u suradnji s udrugom pčelara »Žbela« u OŠ Ivana Gorana Kovačića održali kombinaciju predavanja i edukativnih radionica na temu »Biologija sive pčele medarice i njezini proizvodi«, a za odrasle je održano predavanje »Pčele i pčelarenje«.


Nadalje, delnički osnovci slušali su i predavanja o glavnim vrstama drveća u goranskim šumama, a dio njih posjetio je Šumariju Delnice i upoznao se s osnovama šumarstva, koristima šuma, radovima u šumi, zaštitnim sredstvima, mehanizacijom, alatima i opremom u šumarstvu«, rekao je Bukovac.