Predstavljena knjiga

Povijest čabarskog kraja: Posveta goranskoj povijesti, riječi i kulturi

Karolina Krikšić

Sudionici predstavljanja knjige Slavka Malnara »Povijest čabarskog kraja«   / snimio R. BRMALJ

Sudionici predstavljanja knjige Slavka Malnara »Povijest čabarskog kraja« / snimio R. BRMALJ

Rad je pisan znanstveno utemeljeno, s bilješkama prema kojima znanstvenik koji želi istraživati, ali i prosječan čitatelj može naći i provjeriti podatke u njemu



 Zahvaljujući Društvu Gorana Rijeka i Ogranku Matice hrvatske u Čabru, goranska povijest, riječ i kultura predstavljeni su u Rijeci, na već uobičajenom mjestu – Narodnoj čitaonici Trsat. Naime, u sklopu obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske, 140 godina djelovanja Matice hrvatske u Čabru te 25. obljetnice obnovljenog rada čabarskog ogranka, u Rijeci je predstavljena knjiga Slavka Malnara »Povijest čabarskog kraja«. Riječ je o knjizi izdanoj još krajem prošle godine, no ovo drugo, dopunjeno i prošireno izdanje istog naziva iz 2007., prvi je put predstavljeno izvan Čabra, a nakon Rijeke, trebala bi biti predstavljena i u Zagrebu.


Na gotovo 500 stranica ovaj istraživač čabarske povijesti i identiteta, donosi niz relevantnih podataka od antičkog doba do sadašnjosti, a autor predgovora drugog izdanja, prof. dr. sc. Željko Bartulović, istaknuo je da knjiga predstavlja posvetu čabarskom kraju, ali i poticaj na nova istraživanja.


– Rad je pisan znanstveno utemeljeno, s bilješkama prema kojima znanstvenik koji želi istraživati, ali i prosječan čitatelj može naći i provjeriti podatke u njemu, istaknuo je Bartulović dodavši da ovoliki trud može uložiti samo intelektualac koji voli i poštuje svoj kraj, ljude u njemu te njihovu povijest i tradiciju.




Predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čabru, Ivan Janeš podsjetio je na činjenicu da se Malnar proučavanjem lokalne povijest počeo baviti tek nakon umirovljenja 1992. od kada je objavio čak 16 knjiga koje s različitih aspekata govore o čabarskom kraju.


Potpunoj priči o povijesti Malnarovog kraja svakako doprinosi čak 556 objavljenih fotografija, 82 dokumenta te 18 geografskih karti što se nalaze u knjizi, a sam autor objasnio je da je za razliku od prvog izdanja, ovo novo na dodatnih 150 stranica donosi i čabarsku povijest nakon 2. svjetskog rata.


– Dopunom i proširenjem knjige iz 2007. pokušao sam neke neistine ispraviti, no kako su one od prije ostale zapisane, bojim se da sam doprinio još većoj smutnji, zaključio je Malnar koji je 2. svjetski rat proživio kao dječak i mnogi ratni događaji kojih na području Čabra nije nedostajalo, ostali su duboko urezani u njegovo pamćenje.


Osim Grada Čabra i Matice hrvatske, izdavanje knjige pomogla je i Primorsko-goranska županija čiji je predstavnik, pročelnik Ureda županije, Goran Petrc, istaknuo da je Malnarova knjiga trajno sačuvala povijest jednog dijela PGŽ-a, što u današnje vrijeme naglašene globalizacije, ima veliku vrijednost.