Potpisan ugovor

Počinje izgradnja prvog fužinskog vrtića

Marinko Krmpotić

Na lokaciji kraj bivšeg košarkaškog igrališta sredinom idućeg tjedna počet će radovi vrijedni 8,6 milijuna kuna. Kapacitet vrtića bit će 52 djece, a osim novog, modularnog objekta, bit će izgrađena i manja sportska dvorana, uređeno igralište i prostor za parkiranje



FUŽINE Sredinom idućeg tjedna na lokaciji kraj bivšeg košarkaškog igrališta u Fužinama će početi prvi radovi na izgradnji prvog fužinskog Dječjeg vrtića, jasno je nakon jučer u Fužinama potpisanog ugovora između Općine Fužine kao finacijera, te izvođača radova, uglednih firmi GP Krk i Euromodul iz Rijeke. Potpisujući ugovor, načelnik Općine Fužine David Bregovac napomenuo je da je ukupna vrijednost izgradnje vrtića, računajući i idejni projekt te ostalu dokumentaciju, 9,6 milijuna kuna, a sami radovi vrijedni su 8,6 milijuna.


– Pomoć nam je do sada pružilo Ministarstvo demografije s 1,2 milijuna kuna te Primorsko-goranska županija sa 700.000 kuna. Za preostalih nešto više od 7 milijuna kuna Općina Fužine iznova će se kandidirati za sredstva iz EU fondova i ako kandidatura uspije, ići će se u realizaciju s tim novcem, a ako ne, podići ćemo za tih 7 milijuna kuna kredit na deset godina – rekao je Bregovac, istaknuvši da je riječ o, za fužinski proračun značajnim izdvajanjima, ali su ta ulaganja neupitna jer je vrtić nešto što je Fužinama neophodno želi li se osigurati razvoj, odnosno zadržati mlade od odlaska te možda i privući ljude iz većih gradskih sredina da dođu živjeti u ovaj lijepi dio Gorskog kotara.


Modularna gradnja 


Kapacitet vrtića osigurava boravak za pedeset i dvoje djece, i to u dvije vrtićke te jednoj jasličkoj skupini, a u Fužinama za iduću pedagošku godinu planiraju upis 35 -ero djece, od čega će njih desetak biti jasličke dobi. U novom objektu, prvom takve vrste u povijesti Fužina, postojat će svi uvjeti za kvalitetan predškolski odgoj, a izvan samog objekta bit će izgrađena manja dvorana za sportske aktivnosti te uređeno dječje igralište, kao i prostor za parkiranje. Sve potrebne građevinske radove do postavljanja modularnog objekta realizirat će radnici GP-a Krk u čije je ime ugovor potpisao Josip Purić, istaknuvši kako je GP Krk zahvalan za svaki dobiveni posao. – I za nas je ovo nešto novo zbog tzv. modularne gradnje, ali sam siguran da ćemo svoj dio posla realizirati kako treba u okviru postavljenih rokova – rekao je Purić, a o modularnoj izgradnji koja je u Hrvatskoj relativno rijetka, detaljnije je govorio predstavnik poduzeća Euromodul Marin Tomulić, napomenuvši kako je posebnost tog oblika gradnje da se objekt proizvodi i »slaže« u tvornici te potom postavlja na željenoj lokaciji.


Do veljače 2019. 




– Imamo puno iskustva u gradnji modularnih objekata i vrtića, a novost će nam u slučaju ovog objekta biti tzv. podstrešni krov tipičan za planinske dijelove Hrvatske. Sve to bit će izrađeno u našoj riječkoj tvornici u kojoj radi osamdesetak ljudi te potom preneseno u Fužine i postavljeno na ovu lokaciju – rekao je Tomulić, dodavši da je Euromodul poznatiji vani no u Hrvatskoj pa su i stoga rado prihvatili ovaj projekt kako bi bili uočljiviji i na našem tržištu.


Bude li sve teklo po planu, fužinski dječji vrtić morao bi biti izgrađen najkasnije do veljače 2019., što znači da bi se na proljeće te godine moglo dogoditi i preseljenje iz prostora OŠ Ilonka Trohar u novi objekt. U međuvremenu će se odrediti sustav rada u budućem vrtiću, odnosno odlučiti hoće li riječ biti o samostalnoj ustanovi ili će fužinski dječji vrtić djelovati kao, primjerice, podružnica delničkog dječjeg vrtića.