Vatrogasni mimohod

OBNOVLJENA CRKVA SV. FLORIJANA U HRVATSKOM Blagoslovljeno novo vatrogasno vozilo za DVD Plešce

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



HRVATSKO Svetom misom u Crkvi Sv. Florijana te blagoslovom novog vatrogasnog vozila za DVD Plešce danas je u Hrvatskom, naselju uz samu granicu Hrvatske i Slovenije, obilježen Dan Sv. Florijana, ali i dugogodišnji rad mještana Hrvatskog na obnovi njihove crkve koja sada po svom izgledu nedvojbeno ide u red najljepših manjih crkava Gorskog kotara. Na obnovi se radilo od 2012. godine, govori nam Toni Štimac, predsjednik Crkvenog odbora Hrvatsko koji je u najvećoj mjeri bio angažiran na radovima obnove.


– Te 2012. godine sam zamolio nadbiskupa Devčića da nas posjeti i pogleda našu crkvu koja je u tom trenutku zaista bila u ruševnom stanju. Nadbiskup Devčić u to se uvjerio i odobrio početna sredstva što je nama značilo da se treba dodatno angažirati pa smo počeli tražiti nove sponzore i donatore te 2014. godine počeli sa sustavnim obnavljanjem svih dijelova crkve, od unutrašnjosti do fasade i krovišta. Gotovo svi mještani, kao i brojni pojedinci koji su podrijetlom iz Hrvatskog a žive drugdje, uključili su se u donacije ili direktno u radove obnove i mi smo tijekom proteklih godina korak po korak obnovili i uredili sve što je trebalo, od oltara i potpuno novih drvenih klupa u samoj cvrkvici pa do fasade koju smo uredili ove godine i to zahvaljujući našem novom župniku, vlč. Josipu Tomiću koji je ostao oduševljen svime što smo do sada napravili pa se zahvalujujući njemu došlo do sredstava potrebnih i za taj zavšni čin uređenja naše crkvice, kao i za uređenje pristupne ceste – rekao je Štimac dodavši kako izgled novobnovljene crkva, kao i rad novog župnika, privlače sve veći broj vjernika.


Vrlo zadovoljan ostvarenim je i vlč. Josip Tomić, upravitelj župa Brod na Kupi, Kuželj i Turke koji je na ovom području od 23. prosinca prošle godine.– Neposredno po dolasku uvidio sam da je Hrvatsko pastoralno najživlji dio Kupske doline te da su ovdje ljudi samostalno učinili jako puno na obnovi Crkve Sv. Florijana. Naravno da takav odnos treba cijeniti i podržavati pa sam dao i svoj doprinos i dovršetku obnove i kupnji zemljišta oko crkve kako bismo omogućili dalnje mogućnosti razvoja vezanih uz vjerski život, a to znači brigu o crkvi i groblju – rekao je župnik Tomić koji je  imao priliku pozdraviti brojne vatrogasce s područja Grada Čabra i njihove goste iz drugih dijelova Primorsko-goranske županije, kao i brojne mještane koji su se prikljućili vatrogasnom mimohodu do crkvice Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.