Austrijanac gradi novi pogon

Nova tvornica peleta u Lučicama: Zapošljavat će do 35 ljudi, a s radom počinje u prosincu

Marinko Krmpotić

U Lučicama će raditi najmodernija postrojenja za proizvodnju peleta / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

U Lučicama će raditi najmodernija postrojenja za proizvodnju peleta / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Priča oko jedne od najmodernijih peletara u Europi realizirala se u ožujku ove godine kad je austrijski investitor Richard Stuckler kupio poslovne udjele u društvu od dotadašnjih talijanskih vlasnika te postao vlasnik firme i gotovo 10 hektara zemljišta



LUČICE Izgradnja nove goranske tvornice peleta u Poslovnoj zoni Lučice u završnoj je fazi, rekao nam je Goran Petranović, komercijalni voditelj poduzeća RST – Pellet koje u tijeku ove godine planira otvoriti jednu od najmodernijih peletara u Europi.


Priča je, napominje Petranović, počela još prošle godine, a realizirala se u ožujku ove godine kad je austrijski investitor Richard Stuckler kupio poslovne udjele u društvu od dotadašnjih talijanskih vlasnika te postao vlasnik firme i gotovo 10 hektara zemljišta.


– Istodobno je gospodin Stuckler naslijedio od bivših vlasnika i ranije ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju tvornicu peleta te krenuo u realizaciju projekta. Svu potrebnu opremu ugovorili smo tijekom travnja i svibnja, a u srpnju se počelo s građevinskim radovima. Do sada je realizirano više od polovice potrebnih poslova i dio postrojenja je izmontiran.




Sada se rade temelji na kotlovnici, a plan dovršetka je kraj studenog ili početak prosinca, nakon čega bi se odmah krenulo u probni rad i proizvodnju. Naravno, puno toga ovisi i o vremenskim prilikama, ali u prosincu ove godine očekuje se pokretanje pogona – govori Petranović koji naglašava da u poduzeću već radi trinaestero uposlenih.


Plan dovršetka novog postrojenja je krajem studenog ili početkom prosinca / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Plan dovršetka novog postrojenja je krajem studenog ili početkom prosinca / Snimio Marinko KRMPOTIĆ



Dovoljna količina


– U samoj proizvodnji trebat će nam minimalno 23 osobe, a ukupan broj uposlenih kretat će se od 30 do 35 ljudi. Maksimalni godišnji kapacitet proizvodnje bit će nam 80.000 tona peleta, za što će nam trebati oko 120.000 kubika sirovine. U nabavu sirovine već smo krenuli i prije zime imat ćemo dovoljnu količinu za početak rada, a naravno da se nadamo da nećemo imati ozbiljnijih problema s opskrbom.


Tvornica će raditi u tri smjene, od 0 do 24 sata, a ukoliko se pokaže potreba za povećanjem broja radne snage, vjerujem da ćemo naći dovoljno radnika, mada treba priznati da je dosadašnje traženje ljudi koji su spremni raditi bio priličan izazov. Cilj nam je što prije krenuti s proizvodnjom i prodajom.


Budući da je tržište peleta veliko, mi već imamo osigurane kupce i to najviše izvan Hrvatske, a nastojat će se što više razvijati i tržište u Hrvatskoj gdje postoje mogućnosti širenja – rekao je Petranović, naglasivši da će u tvornicu biti postavljena najnovija tehnologija pa će peletara u Lučicama biti najmodernija peletara u Hrvatskoj te, naravno, jedna od najvećih, a u Delnicama i najveća.
Lučice nude još puno prostora za nove investicije / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Lučice nude još puno prostora za nove investicije / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Značaj za privredu


Sam posjet gradilištu pokazuje u kolikoj mjeri se radi o zaista velikoj investiciji koja će biti značajna za privredu delničkog područja, pa i Gorskog kotara u cijelosti. Riječ je o prostoru nekadašnjeg velikog drvnoindustrijskog pogona u Lučicama, a najveći dio radova trenutačno je vezan uz objekt svojedobno nazvan Zetra.


U Zetri i oko nje izvode se brojni radovi koji će osigurati postavljanje i korištenje najmodernije tehnologije vezane uz proizvodnju peleta, a i sami ti radovi do sada su realizirani i uz pomoć domaćih poduzetnika i firmi, što također donosi korist ovom kraju.


Krene li ova investicija onako kako je zamišljena, moguća su i daljnja ulaganja i nove investicije jer je riječ o zaista velikom poslovnom prostoru koji pruža raznolike mogućnosti.