Opustošen čabarski kraj

Nestaje “zeleno srce Hrvatske”: Gubimo li bitku s potkornjakom?

Željko Malnar

Od nekadašnjih prelijepih šuma sada je na sve strane vidljiva pustoš i tek poneko stable smreke, no i ono će uskoro trebati srušiti tako da će ostati golet



MAKOV HRIB Posljednjih nekoliko godina čabarski su kraj zadesile dvije velike elementarne nepogode – ledena kiša i smrekov potkornjak, a njihove posljedice vidljive su na svakom koraku.


Od nekadašnjih prelijepih šuma sada je na sve strane vidljiva pustoš i tek poneko stable smreke, no i ono će uskoro trebati srušiti tako da će ostati golet.


Uklanjanjem stabala kako bi se spriječilo daljnje širenje potkornjaka stvorile su se povelike površine goleti, ali je došlo i do znatnijih promjena temperature uslijed otvorenosti prostora i jačanja vjetra, koji sada slobodno može puhati jer ga ništa ne ometa.




Često se posljednjih godina znalo reći da se šuma sve više približava naseljima i da će je trebati posjeći na pojedinim mjestima kako bi se spriječilo njezino širenje i zaštitile poljoprivredne površine, no sada o tome nitko više ne misli jer se sama priroda za to pobrinula.


Činjenica je da je teško zaustaviti širenje potkornjaka, to se pokazalo tijekom protekle jeseni kada su se djelatnici šumarija u više navrata vraćali na istu površinu kako bi uklonili zaražena stabla. No još nije sve gotovo jer trebat će uskoro ukloniti i preostala stabla, posljednja takva radnja izvršena je na Makovom Hribu u blizini vikend-naselja.


Sva je sreća da vladaju niske temperature, potkornjak se malo smirio, no sunčanih dana sve je više i više, temperature rastu i uskoro će se taj nametnik probuditi i nastaviti sa započetim poslom, ako se na vrijeme ne uklone preostala stabla i spriječi njegovo širenje.


Posljednjih godina čabraski se kraj nazivao »zelenom oazom Hrvatske«, no izgledno je da će se taj naziv s obzirom na nastalo stanje na terenu morati donekle korigirati.