Svečanost

Najmanja goranska škola proslavila veliki jubilej

Marinko Krmpotić

Kao škola s malim brojem djece, teško se probijamo i pariramo velikim školama. Teže nalazimo vrsnog matematičara, fizičara, biologa, ali se zato ističemo u sportskim  izvannastavnim aktivnostima, praktičnom radu...



BROD NA KUPI  Kraj školske godine donio je i obilježavanje nekoliko velikih i značajnih školskih obljetnica, a među njima je i proslava 160 godina rada Osnovne škole Frana Krste Frankopana u Brodu na Kupi. Ta je mala osnovna škola jedina od današnjih goranskih deset osnovnih škola koja nije smještena u općinskom ili gradskom središtu, a usprkos tome što se po broju učenika ubraja u jednu od najmanjih škola u Hrvatskoj, poznata je i na nacionalnoj razini po nizu zanimljivih izvannastavnih aktivnosti od kojih je najpoznatiji rad Učeničke zadruge Bobovac, vezan uz prekrasan školski vrt, jedan od najljepših u Hrvatskoj.


Sto i šezdesetu obljetnicu postojanja učenici i nastavnici obilježili su prigodnim programom koji se sastojao od igrokaza, plesa, filma i pjesama školskog zbora pod vodstvom učitelja glazbene kulture Damira Zagoršćaka. Program je započeo himnom i  pjesmom »Zavičaju, tebi«, a završio pjesmom o Gorskome kotaru.


Depopulacija


Cjelinu je zaokružio igrokaz »Legenda o postanku škole u Brodu na Kupi« koju je ispričao lik Frana Krste Frankopana čiju je ulogu utjelovio učenik 8. razreda Marin Obajdin kojega je uvježbala voditeljica dramsko-scenske skupine, učiteljica hrvatskoga jezika Ana Derenčinović Shala, dok su učenike koji su glumili vitezove i dvorske dame uvježbale učiteljice Ivana Ožanić Janeš, Jelena Glad i Marija Tonković, a prateći light show koji je pratio vizije hrvatskog velikana osmislili su i realizirali učitelj fizike Davor Tkalac, učiteljica matematike Nikolina Šneler te učitelj informatike Dalibor Fak.





Ravnateljica Škole uručila je zahvalnice i gradonačelniku Grada Delnica Ivici Kneževiću i zamjeniku župana Primorsko-goranske županije Petru Mamuli koji su nazočnima obećali da će učiniti sve u njihovoj moći da pomognu malim goranskim školama u njihovom opstanku. Ravnateljica Mihelčić Štimac zahvalila je bivšim ravnateljicama koje su vrlo predano i kvalitetno vodile ovu Školu, kao i bivšim djelatnicima na trudu i nesebičnom zalaganju.


Posebne zahvale na razumijevanju i potpori uputila je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje PGŽ-a, Gradu Delnicama i donatorima, a nakon podjele zahvale i priznanja sponzorima, organizatorima i osnivaču, priznanja su podijeljena i učenicima te njihovim mentorima svih goranskih škola koje su se javile na za tu prigodu raspisani natječaj pod naslovom Dolina leptira.



Današnjica brodokupske osnovne škole potom je prikazana kroz film »Jesmo li bili dobri?« uglednog delničkog režisera dokumentarnih filmova Rasima Karalića nakon čega se okupljenima obratila ravnateljica Ana Mihelčić Šamec koja je govorila ne samo o školi, već i sve izraženŽijem goranskom (pa i hrvatskom) problemu depopulacije izrazivši vjeru i nadu da će, usprkos svim poteškoćama, škola u Brodu na Kupi nastaviti svoju značajnu ulogu u životu ljudi ovog kraja:


Drugačiji


– Entuzijazam mojih učitelja pogled je u svijetlu budućnost. Vedar osmijeh Sanjice, Dorijana, Nika i Luke koji ujutro trče i otvaraju ulazna vrata Škole, prekidač su koji isključuje negativno i tmurno, a pokrene optimizam i radost. Kao škola s malim brojem djece, teško se probijamo i pariramo velikim školama. Teže nalazimo vrsnog matematičara, fizičara, biologa, ali se zato ističemo u sportskim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima, praktičnom radu, kulturnim ponašanjem na izletima, marljivim radom u školskom parku i voćnjaku, ponekim predivnim esejom ili pjesmom. Zašto smo drugačiji?



Škola u Brodu na Kupi vrata je otvorila 1858. godine, a 1880. godine uselila je u vlastitu zgradu u kojoj je djelovala gotovo sto godiba. Nova školska zgrada građena je od 1971. do 1974. godine , a u njoj se s radom počelo u listopadu 1974. godine. Osim redovne nastave, od 2003. do 2010. godine realiziran je program dodatnog obrazovanja učenika romskog podrijetla, a od 2006. do 2010. i REF program (Odgoj i obrazovanje za Rome) u projektu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH i EU.


Škola je poznata i po nizu izvannastavnih aktivnosti – Učenička zadruga Bobovac, Globe projekt, Senbazaru – 1.000 origami ždralova, ISLM Bookmark Excange, projekt Survivors…



Zato jer Saša, Rebeka, Mateo, Snježana i Paola znaju kada se beru maslačci i kako ga pripremiti da bude dobar lijek. Davorin, Suzana, Matija, Demir, Marin i Keti, Matija i David znaju izmjeriti, procijeniti, izrezati i zabiti čavao jer su to naučili radeći ovu pozornicu s učiteljima. Ova škola, učitelji, stručni suradnici, ravnatelji i ostali djelatnici osigurali su mnogim učenicima osnovnu i kvalitetnu odskočnu dasku i dobar temelj za odlazak na daljnje školovanje, dio je onog što je na svečanosti rekla ravnateljica Mihelčić Šamec.