Briga za starije i najmlađe

Načelnik Ravne Gore o najbitnijim projektima za ovu godinu: ‘Vrtić će raditi do rujna’

Marinko Krmpotić

Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore, ispred budućeg vrtića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Mišel Šćuka, načelnik Ravne Gore, ispred budućeg vrtića / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Osim gradnje prvog ravnogorskog vrtića, čiji se početak rada očekuje u rujnu ove godine, Općina nastavlja s prijevozom starijih osoba iz dislociranih područja u Ravnu Goru te s programom »Zaželi«



RAVNA GORA  Ova će godina Ravnoj Gori donijeti nove iskorake i nastavak razvoja, a najznačajniji projekt, čije je značenje zaista povijesno, je prvi ravnogorski vrtić čija je gradnja počela prošle, a poslovi će biti kraju privedeni u rujnu ove godine, kad bi vrtić trebao početi i s radom, govori načelnik Ravne Gore Mišel Šćuka, ističući da će uz vrtić, u proračunu vrijednom 29,5 milijuna kuna, mjesta biti i za niz drugih projekata.


Podizanje standarda


– U trećoj godini mog mandata načelnika Ravne Gore nastavljamo niz programa i projekata koje smo pokrenuli prve godine mandata. Prije svega mislim na prijevoz starijih osoba iz dislociranih područja općine u Ravnu Goru kako bi tu bar jednom tjedno mogli obaviti sve što im je potrebno. Naglašavam da nam je briga o starijima jedan od temelja rada. Oni su stvarali ovo što mi danas imamo i prema njima se moramo odnositi s dužnim poštovanjem. Njima je posvećen i program »Zaželi« koji se također nastavlja.


Uređen prostor i parkiralište ispred crkve sv. Terezije Avilske u Ravnoj Gori / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Uređen prostor i parkiralište ispred crkve sv. Terezije Avilske u Ravnoj Gori / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





Uz stariju populaciju, cilj nam je isto tako važna i što sveobuhvatnija briga o mladima i najmlađima pa smo baš stoga i krenuli u projekt gradnje vrtića vrijednog 15,2 milijuna kuna, realizirali smo dvije od tri faze izgradnje nogostupa od glavne ravnogorske ulice prema OŠ Dr. Branimira Markovića, a nastavljamo i s obvezom plaćanja troškova vezanih uz radne bilježnice svih naših osnovaca – rekao je načelnik Šćuka, dodavši da je uz ovu izravnu brigu o najmlađem i najstarijem dijelu stanovništva Općine, u planu i niz drugih aktivnosti namijenjenih podizanju standarda na svim područjima života.



Od proljeća ove godine moći će se u Turističkom uredu u Ravnoj Gori iznajmiti deset električnih bicikala, napominje načelnik Šćuka po čijem je mišljenju Ravna Gora jedna od onih sredina koje mogu iščekivati iskorak u turizmu.– Smatram da je stvaranje jednog zajedničkog TZ-a dobar potez. Vjerujem da ćemo privlačiti turiste u sve većoj mjeri i to tako da se vežemo uz ostale goranske sredine. Fužine, Lokve i Delnice su nam jako blizu s puno raznovrsnih sadržaja i zato je nužno da surađujemo i radimo jer su sve to naši resursi i ne mora biti ništa čudno i nemoguće da čovjek cijeli dan, primjerice, uživa u ljepotama Lokava, a onda dođe na ručak ili večeru u Ravnu Goru jer ovdje imamo dva odlična restorana – rekao je Šćuka.


Vodovod i prometnice


– Prošle smo godine napravili niz poslova u Kupjaku gdje je sanirana prometnica kroz mjesto i cesta prema željezničkoj postaji, a u Ravnoj Gori uredili smo prostor i parkiralište ispred crkve te uredili dio nogostupa od škole prema glavnoj prometnici. Ove godine taj posao izgradnje nogostupa ćemo nastaviti te i privesti kraju pa će svi naši osnovci imati sigurniji put do zgrade svoje škole.Puno ćemo raditi i na komunalnoj infrastrukturi pa će tako nekoliko do sada vodovodom neobuhvaćenih kućanstava u ovoj godini dobiti vodu. Na te poslove bit će utrošeno oko 1,2 milijuna kuna, a uz to, tu ćemo urediti i prometnice uz koje će biti postavljen vodovod i to tako da ćemo ih sanirati uz pomoć sredstava iz državnih natječaja. Zahvaljujući tim poslovima, nadamo se revitalizaciji područja Cager gdje bi, nadamo se, moglo biti novo zanimljivo turističko naselje. U proljeće ove godine tamo će biti gotov vodovod i time ćemo stvoriti preduvjete za proširenje građevinskog područja i to na atraktivnom dijelu kojemu baš udaljenost od središta Ravne Gore jamči privlačnost – rekao je načelnik Općine Ravna Gora Mišel Šćuka.