Prvi dan škole s goranskim prvašićima

Malo ih je, al’ im je u školi baš super! U Vratima i Fužinama tri, u Liču tek dva prvašića

Marinko Krmpotić

U OŠ »Ivanka Trohar« ove godine krenulo je ukupno osam prvašića – tri u Vratima i Fužinama te dva u Liču, a sve skupa u školi je 85 učenika – osam manje nego lani, što znači da je i u ovoj, jednoj od najrazvijenijih goranskih općina, nastavljen silazni trend 



FUŽINE/VRATA/RAVNA GORA - »Cijelu noć nisam spavao, toliko sam bio uzbuđen i jedva sam čekao da svane jutro i da krenem u školu«, rekao nam je jučer Dominik Čebuhar, učenik prvog razreda Područne škole »Vrata«, pojasnivši nam potom detaljnije kako se prvi put probudio oko pola noći, pa se malo igrao kockama i opet zaspao da bi se onda opet probudio prije šest sati, puno ranije no inače: »Ma zbilja sam jedva čekao da krenemo i čim je mama odvela sestru na čuvanje, krenuli smo prema školi koja je super i čim sam došao, sam sebi sam rekao – Bože, evo je!«, ispričao nam je vrlo uvjerljivo i spontano Dominik koji prvi razred »dijeli« s još dva svoja vršnjaka.


Roko Babić nam se pohvalio kako mu uopće nije bilo teško doći, bavi se capuerom i vatrogastvom, a škola mu se jako dopada i sigurno će je voljeti više od svoje starije braće (Vice i Andreas) koja, otkrio nam je, baš i ne vole školu. Dolaskom u školu jako je sretan i Dorijan Medić, najviši od ove trojke prvašića, koji kaže da mu je super, da školu zna još iz vrtića i da jedva čeka da sve počne, a slično su nam rekle i Tena Miloš i Lara Novak, učenice drugog razreda koje će paziti na ove prvašiće, iako su dečki već sada viši od njih. No, uz najbolju učiteljicu na svijetu – a za njih to je Silvija Blažina – bit će im i ove godine u njihovoj maloj školi super, super i samo super. 


 Prvi i drugi zajedno


Ova »sličica« prvog dana nove školske godine zabilježna je jučer u PŠ »Vrata«, a sličnom uzbuđenju i radosti prvog dana škole svjedočili smo i u matičnoj školi u Fužinama, gdje su u klupe prvi puta sjele Antonija Kajgan, Elena Banković i Leo Pavlić. Antonija je, u trenutku kad smo došli, već imala nacrtan prekrasan balon koji se smiješi i već joj je bilo super:





U OŠ »Skrad« nastavna godina počela je primanjem prvašića i njihovih roditelja. Sve učenike na klupama su dočekale knjige čiju je nabavku financirala Općina. Prvi dan protekao je u upoznavanju s aktivnostima koje ih očekuju, a potom je uslijedila misa uz početak nastave. 


  Ove godine broj djece je manji za šest učenika, tako da matičnu školu polazi 50 učenika, od toga pet prvašića, dok PŠ »Kupjak« polazi šest učenika – jedan prvašić, dva učenika drugog i troje trećeg razreda. S radom je započeo i dječji vrtić, kojega polazi 21 dijete. Vrtić je tijekom jutra posjetio i načelnik Općine Damir Grgurić i darovao mališanima tortu za početak rada. (V. P.)



»Danas sam došla s mamom i nije me bilo strah jer sam do sada već išla tu u vrtić pa sve znam. Sutra će biti malo teže jer ćemo morati nositi torbe, a na to se još nismo baš navikli«, rekla nam je Antonija, a njena prijateljica Elena priznala je da joj je teško bilo napustiti tete iz vrtića, ali joj je lijepo i u prvom razredu, a škola joj nije ništa novo jer je uz stariju sestru već bila »malo u školi, a ići ću ja još i u vrtić jer je tamo sada moja sestrična Korina pa ću joj ići malo pomoći«, rekla nam je Elena, dok nam je Leo Pavlić rekao da ga je u školu dopratila mama, a tata radi: »Pa bit će mi lijepo«, zaključio je kratko Leo.


I fužinska trojka prvašića zajedno je u razredu s dvoje učenika drugog razreda. To su Mija Margitić i Tin Tadej koji su dobro primili prvašiće i sigurno će im puno moći pomoći jer prvi su razred prošli »sve s pet«, a uz to njihova učiteljica Elvira Burić najbolja je na svijetu! 


 Odselile obitelji


Radost i uzbuđenje ovih šest prvašića jednako je zasigurno emocijama koje su jučer vladale i u drugim goranskim osnovnim i područnim školama. No, sva ta radost ne može kod odraslih prikriti zabrinutost zbog sve manjeg broja učenika. Primjerice, OŠ »Ivanka Trohar« Fužine ove godine ima ukupno osam prvašića – tri u Vratima i Fužinama te dva u Liču, govori nam ravnateljica Stanka Lončarić i dodaje:


»Lijepo je što ćemo sljedeće godine, po broju rođenih, imati čak 16 prvašića, a loše je to što ih u godinama nakon toga iznova imamo samo po osam. Nažalost, demografska kriza postaje konstanta i budućnost nam je sve neizvjesnija. Ukupno ove školske godine imamo 85 učenika, što je za osam manje nego lani, a do manjka je došlo i stoga što su se četiri učenika odselila s obitelji. Nažalost, broj učenika nam stalno pada, iako imamo odlične uvjete rada, stručnu zastupljenost nastave, prijevoz za sve učenike, a pomažu nam koliko mogu i Općina Fužine te Primorsko-goranska županija«, rekla je ravnateljica Lončarić.