Zanimljiva ideja

Lječilišni turizam velika je šansa za Gorane

Marinko Krmpotić



MRKOPALJ Pod nazivom »Mrkopalj – mjesto zdravoga življenja« danas je Domu kulture Mrkopalj održan zanimljiv stručni skup kojem je cilj bio popularizacija goranskih prirodnih ljekovitih činitelja te pokretanje stručne rasprave o mogućnostima i uvjetima održivog razvoja goranskih naselja, temeljenog na iskorištavanju prirodnih ljekovitih činitelja. Organizatori skupa bili su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odbor za zdravstveni turizam i lječilišnu medicinu, Hrvtski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje, TZO Mrkopalj te Udruga Croatia Incognita, a kroz razna predavanja obrađene su teme vezane uz Mrkopalj i Gorski kotar kao područje idealno za tzv. lječilišni turizam.


Tako je prof. dr. Rade Knežević održao predavanje »Relevantost geografskih elemenata i faktora na prostoru Gorskog kotara«, prof. dr. sc Ankica Senka Marić i dipl. ing Radovan Čepelak »Zdravstvena funkcija jezera Gorskog kotara«, mr. Goran Ivanišević »Prirodni ljekoviti činitelji u Hrvatskoj«, prof. dr. Jadranka Mustajbegović »Gorski kotar u očuvanju i unapređenju zdravlja«, dr. Jelena Ivanišević »Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara«, Mašenjka Katić »Nutricionistička vrijednost hrane Gorskog kotara«, Goranka Tuhtan »Turistička destinacija Mrkopalj«, Bogdan Siminiati »Prirodni ljekoviti činitelji Gorskog kotara i Kvarnera u brizi za zdravlje«, Lovro Bauer »Mrkopalj – Gorski kotar – mjesto zdravog življenja« te dr. Darko Vlahović »Zdravstveno-lječilišni turistički programi kao poticaj razvoju kvalitete života u domovima za starije osobe«.


Stručni skup / Foto M. Krmpotić


Stručni skup / Foto M. Krmpotić





Prigodne riječi pozdrava sudionicima je uputio načelnik Mrkoplja Josip Brozović istaknuvši kako je lječilišni turizam svakako jedna od mogućnosti razvoja Gorskog kotara, napose turizma, a da bi se o tome puno više znalo Gorani se moraju što češće predstavljati za što je prilika i ovaj skup. Direktorica TZO Mrkopalj Goranka Tuhtan napomenula je kako nadmorska visina cijelog goranskog područja i ostale klimatske karakteristike pružaju puno mogućnosti za zdravstveni turizam: »Ovaj skup mogao bi, nadam se potaknuti na razmišljanje odgovorne o okretanju ka tom smjeru i što jačoj promociji Gorskog kotara kao područja zdravog življenja«, rekla je Tuhtan, a Jadranka Mustajbegović u ime Akademija medicinskih znanosti Hrvatske izrazila je uvjerenje kako će mnogo toga što je na skupu naznačeno i istaknuto biti i realizirano. Nazočne je pozdravila i Đulija Malatestinić u ime Primorsko-goranske županije, a skup je otvorio dr. Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva.



Uz predavanja sudionici i gosti mogli su uživati i u Goranskoj gastronomskoj smotri kojom je potvrđena da Gorski kotar i na polju tradicionalne prehrane može puno toga ponuditi. Organiziran je i posjet prošle godine otvorenoj Povijesnoj i etno zbirci Mrkoplja smještenoj u Domu kulture, a gosti su se i tijekom šetnje Mrkopljem mogli upoznati s goranskim prirodnim ljekovitim činiteljima, od svježeg zraka do prekrasnih goranskih krajolika kojima jučer ni oblačno te na trenutke kišno vrijeme nije oduzelo ljepotu.