Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 20° 2
Sutra: 20° 20° 2
25. travnja 2019.
Zanimljiva ideja

Lječilišni turizam velika je šansa za Gorane

Lječilišni turizam velika je šansa za Gorane
Lječilišni turizam velika je šansa za Gorane
Autor:
Objavljeno: 22. rujan 2018. u 18:13 2018-09-22T18:13:00+02:00

MRKOPALJ Pod nazivom »Mrkopalj – mjesto zdravoga življenja« danas je Domu kulture Mrkopalj održan zanimljiv stručni skup kojem je cilj bio popularizacija goranskih prirodnih ljekovitih činitelja te pokretanje stručne rasprave o mogućnostima i uvjetima održivog razvoja goranskih naselja, temeljenog na iskorištavanju prirodnih ljekovitih činitelja. Organizatori skupa bili su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odbor za zdravstveni turizam i lječilišnu medicinu, Hrvtski liječnički zbor, Hrvatsko društvo za balneoklimatologiju i prirodne ljekovite činitelje, TZO Mrkopalj te Udruga Croatia Incognita, a kroz razna predavanja obrađene su teme vezane uz Mrkopalj i Gorski kotar kao područje idealno za tzv. lječilišni turizam.

Tako je prof. dr. Rade Knežević održao predavanje »Relevantost geografskih elemenata i faktora na prostoru Gorskog kotara«, prof. dr. sc Ankica Senka Marić i dipl. ing Radovan Čepelak »Zdravstvena funkcija jezera Gorskog kotara«, mr. Goran Ivanišević »Prirodni ljekoviti činitelji u Hrvatskoj«, prof. dr. Jadranka Mustajbegović »Gorski kotar u očuvanju i unapređenju zdravlja«, dr. Jelena Ivanišević »Tradicijsko kulinarstvo Gorskog kotara«, Mašenjka Katić »Nutricionistička vrijednost hrane Gorskog kotara«, Goranka Tuhtan »Turistička destinacija Mrkopalj«, Bogdan Siminiati »Prirodni ljekoviti činitelji Gorskog kotara i Kvarnera u brizi za zdravlje«, Lovro Bauer »Mrkopalj – Gorski kotar – mjesto zdravog življenja« te dr. Darko Vlahović »Zdravstveno-lječilišni turistički programi kao poticaj razvoju kvalitete života u domovima za starije osobe«.

Stručni skup / Foto M. Krmpotić

Prigodne riječi pozdrava sudionicima je uputio načelnik Mrkoplja Josip Brozović istaknuvši kako je lječilišni turizam svakako jedna od mogućnosti razvoja Gorskog kotara, napose turizma, a da bi se o tome puno više znalo Gorani se moraju što češće predstavljati za što je prilika i ovaj skup. Direktorica TZO Mrkopalj Goranka Tuhtan napomenula je kako nadmorska visina cijelog goranskog područja i ostale klimatske karakteristike pružaju puno mogućnosti za zdravstveni turizam: »Ovaj skup mogao bi, nadam se potaknuti na razmišljanje odgovorne o okretanju ka tom smjeru i što jačoj promociji Gorskog kotara kao područja zdravog življenja«, rekla je Tuhtan, a Jadranka Mustajbegović u ime Akademija medicinskih znanosti Hrvatske izrazila je uvjerenje kako će mnogo toga što je na skupu naznačeno i istaknuto biti i realizirano. Nazočne je pozdravila i Đulija Malatestinić u ime Primorsko-goranske županije, a skup je otvorio dr. Mate Car, pomoćnik ministra zdravstva.

Adut i tradicionalna prehrana

Uz predavanja sudionici i gosti mogli su uživati i u Goranskoj gastronomskoj smotri kojom je potvrđena da Gorski kotar i na polju tradicionalne prehrane može puno toga ponuditi. Organiziran je i posjet prošle godine otvorenoj Povijesnoj i etno zbirci Mrkoplja smještenoj u Domu kulture, a gosti su se i tijekom šetnje Mrkopljem mogli upoznati s goranskim prirodnim ljekovitim činiteljima, od svježeg zraka do prekrasnih goranskih krajolika kojima jučer ni oblačno te na trenutke kišno vrijeme nije oduzelo ljepotu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka