Neizvjesno

Izbori tek pola posla, u šest goranskih vijeća predstoje borbe za većinu

Marinko Krmpotić

Tamo gdje čelnik nije osigurao pobjedu svoje liste, potrebno je puno dogovaranja, iskustva, kompromisa i pragmatičnosti da se osigura kvalitetno provođenje vlasti. Upravo to čeka Vrbovsko, Delnice, Čabar, Ravnu Goru, Mrkopalj i Fužine, dok je u Skradu, Brod Moravicama i Lokvama već sada sve jasno



Pomalo u sjeni izbora za načelnike i gradonačelnike, protekao je onaj dio nedjeljnih izbora vezan uz sastave općinskih i gradskih vijeća. No, već ovih dana taj je dio postao puno važniji iz jednostavnog razloga što je svako Vijeće iznimno bitno za rad lokalne samouprave, nadređeno je (grado)načelniku i u velikoj mjeri određuje uspješno provođenje vlasti. Značaj vijeća posebno je izražen u onim sredinama gdje (grado)načelnik nije osigurao pobjedu svoje liste pa je stoga potrebno puno dogovaranja, iskustva, spremnosti na kompromise i političke pragmatičnosti da bi se osiguralo kvalitetno provođenje vlasti. Upravo ti i takvi dogovori očekuju neke od goranskih sredina, točnije njih šest, a u tri je stanje već sada jasno jer su se poklopile pobjede načelnika i njihovih lista.



Ukupno će u sastave gradskih i općinskih vijeća na području devet goranskih lokalnih samouprava sjesti 109 vijećnika. Blago okretanje Gorana desnici vidi se i iz podatka da ih je najviše iz HDZ-a koji ih ima 39 (u Skradu čak osam, šest u Brod Moravicama, pet u Ravnoj Gori…), dok boje SDP-a, najčešće u širokim koalicijama, što znači da nisu sve članovi SDP-a, brani 35 vijećnika (najviše u Lokvama – šest, u Čabru i Ravnoj Gori po pet). Nezavisnih vijećnika ukupno je 23-je, a prednjači Dražen Mufić čijih je sedmero kandidata ušlo u Vijeće Vrbovskog. Lista Ivice Kneževića za delničko Vijeće dala ih je pet, a Dalibor Kratohvil u Vrbovskom troje.


Četvrti po zastupljenosti je PGS koji ima osmero vijećnika (čak četiri u delničkoj koaliciji), a s po jednim vijećnikom na političku listu ovih izbora upisali su se samostalno i HSS (Čabar), SRNA (Čabar), HNS (Fužine) i HSP AS (Mrkopalj).





Kao i obično, najkomotniju situaciju za provođenje vlasti ima načelnik Skrada Damir Grgurić čiji je HDZ od ukupno 11 osvojio čak osam vijećničkih mjesta pa si Grgurić u svom trećem mandatu može, našalimo se, dopustiti i malo disidentskog ponašanja unutar vlastite stranke. U sličnoj je poziciji i »goranski Bandić«, načelnik Brod Moravica Dragutin Crnković koji u šesti mandat (Bandić ga još nije ostvario!) ide s Vijećem u kojem njegov HDZ ima čak 6 mjesta, a SDP svega tri. Napokon, u ovaj krug kroz izbore stečene prednosti u Vijeću idu i Lokve, gdje široka koalicija (SDP/HNS/ HSU/ HSLS/ HSS/PGS) ima šest vijećničkh mjesta, dok HDZ-u pripada pet.


No, tu postoje i potencijalne opasnosti jer jedan glas više nije (pre)velika sigurnost, a šarolikost koalicije koja podržava Tonija Štimca mogla bi – što za Lokve ne bi bilo ništa novo – donijeti i poneke zahtjeve u stilu »ili tako, ili neću glasovati za« – što bi mogao biti adut HDZ-a pri radu Vijeća.


Dogovori već počeli


U ostalih šest goranskih sredina dogovori su već počeli, a svaka sredina nudi pregršt zanimljivosti. Kad je o tri goranska grada riječ, najmanje problema trebalo bi biti u Vrbovskom gdje je u borbi za većinu od 17 vijećnika u najpovoljnijem položaju nezavisna lista Dražena Mufića koji ima osvojenih sedam vijećničkih mjesta, a preostala dva, ili bolje tri da bude sigurniji, tražit će kod onih s kojima je u prošlom sazivu surađivao – HDZ (2) i PGS (1). Naravno, to mirno neće promatati SDP s četiri i nezavisni Dalibor Kratohvil s tri vijećnička mjesta, koji će također sebi pokušati privući dva vijećnika. No, realno gledajući, to će biti teško jer bi to značilo neprirodnu suradnju HDZ-SDP.


I dok Mufić ima prilično jasnu situaciju, njegovi kolege iz Delnica i Čabra morat će se malo više mučiti i tražiti partnera. U Delnicama nezavisna lista Ivice Kneževića ima pet vijećničkih mjesta i za većinu u Vijeću trebaju im još tri koja mogu pronaći u HDZ-u koji ima baš ta potrebna tri vijećnika. Koalicija PGS/HNS/HSU ima tri, a SDP četiri vijećnika i njima trebaju »samo« dva, ali će do njih biti iznimno teško doći jer s Kneževićem ne žele ni u snu, a HDZ je »prirodni neprijatelj«. Naravno, u Delnicama je, kao i u prošlom sazivu, moguć rad vijeća bez konkretnih koalicijskih sporazuma, a ono što je jasno jest da će iznimno bitan čimbenik biti – HDZ. Naime, ako su, a jesu, na suprotnim stranama Knežević i ljevica, onda je omjer glasova 7:5 za ljevicu, što pak znači da se bez HDZ-a neće moći donijeti niti jedna pravovaljana odluka.


Muke oko slaganja »svog« vijeća čekaju i Čabrane gdje je u prednosti s pet od 13 vijećničkih mjesta SDP, a do njega je s tri HDZ. Za prevlast SDP-u trebaju dva vijećnička mjesta, a HDZ-u čak pet, bolje rečeno svih preostalih pet koje pak čini po jedan kandidat PGS-a, HSS-a, SRNE te nezavisnih lista Alaina-Stojana Leskovara i Sanje Janeš. Matematika upućuje kako će puno lakše SDP do dva, no HDZ do svih pet, ali ipak treba pričekati kraj priče, pri čemu na umu treba imati da bi i u Čabru stanje moglo biti slično onom u Lokvama, a to znači da bi jedna strana mogla imati »mršavu« prednost od samo jednog vijećnika čiji glas onda postaje izuzetno bitan.



Najviše lista, čak sedam, ima Čabar, ali pogleda li se broj stanovnika, onda su na čelu Fužine čijih 11 vijećnika čine predstavnici čak šest lista. Najviše vijećnika – čak tri – ima HDZ. Po dva vijećnika imaju SDP te nezavisne liste Marinka Kauzlarića i Dražena Starčevića, a po jednog HNS i koalicija PGS/HSLS. Kako doći do prevladavajućih šest mjesta u slučaju Fužina, zaista je teško reći jer su gotovo sve kombinacije moguće, a najvjerojatnije će prednost pobjedničke strane, ma tko to bio, biti svega u jednom glasu prednosti. No, pričekajmo.



Presudni mandati


U preostale tri goranske općine u kojima će se do prevlasti moći pregovorima i dogovorima, matematički je stanje najjednostavnije u Ravnoj Gori gdje po pet vijećnika ima HDZ i koalicija SDP/HNS/HSU/HSS, a presudno jedanaesto vijećničko mjesto ima PGS, točnije dosadašnji zamjenik načelnika Franjo Ružić.


Pri predizbornom potpisivanju spomenute koalicije tadašnji načelnik Anđelko Florijan obećao je Ružiću mjesto predsjednika Općinskog vijeća, a ta ponuda sada dobiva na težini, iako ne treba sumnjati da će i HDZ učiniti isto pa je tako za sada jedino sigurno da će u novoj vlasti u Ravnoj Gori biti predstavnik PGS-a! Žestoko će biti i u Mrkoplju, gdje su poravnani s po četiri vijećnika HDZ te koalicija SDP/HNS/HSS, a prevlast će jednima ili drugima donijeti nezavisni Zvonko Matković koji raspolaže s dva potrebna mandata. Matković je jedan od osnivača HDZ-a u Mrkoplju, ali se odvojio uoči ovih izbora razočaran činjenicom da on nije bio kandidat stranke.


Bude li se i dalje vodio tim stavom, jasno je da će koalicija SDP/HNS/HSS biti u mogućnosti očuvati prevlast u Vijeću. No, i tu, kao i u drugim sredinama, treba pričekati konačne dogovore koji često znaju biti suprotni očekivanjima.