Prošlo mjesec dana

Hrvatska pošta i dalje šuti: Pošte zatvorene, redova nema

Danijela Pleše

Foto NL Arhiva

Foto NL Arhiva

Prvim danom ove godine »privremeno« su zatvoreni poštanski uredi u 27, uglavnom malih, mjesta u Hrvatskoj, pa lokalno stanovništvo opravdano strahuje da je riječ o trajnom zatvaranju



LOKVE/CRNI LUG Specifičan način života na području Gorskog kotara, dodatno je zakomplicirala i činjenica da su dva poštanska ureda – u Lokvama i Crnom Lugu – privremeno zatvorena. Osim što je zabrinulo same korisnike pošte, reagirali su i političari, a najviše reakcija pokazuje SDP Delnice čiji je predsjednik Igor Pleše svim delničkim novinirima poslao priopćenje.


– Prema informacijama koje posjedujemo, vijest o zatvaranju poštanskog ureda u Crnom Lugu građanima, mjesnom odboru i gradskoj vlasti priopćena je tek putem obavijesti stavljene na ulazna vrata zatvorenog poštanskog ureda, što, smatramo, nije niti primjereno niti dovoljno.


Ipak, više od načina zatvaranja pošte, smeta nas činjenica da vrijeme prolazi, a ništa se ne događa. Prošlo je više od mjesec dana od kako je poštanski ured u Crnom Lugu zatvoren, a da nisu krenuli nikakvi radovi, pa se postavlja opravdano pitanje hoće li ured uopće biti ponovo otvoren? Nama je ovo stanje neprihvatljivo te smo se obratili Hrvatskoj pošti kako bismo doznali imaju li namjeru ponovo otvoriti poštanski ured u Crnom Lugu?




Budući da su 1. siječnja ove godine »privremeno« zatvoreni poštanski uredi u 27, uglavnom malih, mjesta u Hrvatskoj, postoji opravdani strah lokalnog stanovništva da je poštanski ured zatvoren »za stalno«. Svjesni smo činjenice da je osnovni cilj svake tvrtke, pa tako i Hrvatske pošte, ostvarenje dobiti, no poštanske usluge predstavljaju specifičnu vrstu usluge za koju stanovnici manjih sredina ne bi smjeli biti uskraćeni.


Svjedoci smo niza slučajeva kad su računi i dokumenti građanima stizali s nekoliko tjedana zakašnjenja, a sad smo svjedoci da stanovnici Crnog Luga moraju najmanje tri mjeseca u godini putovati u Delnice kako bi preuzeli pakete ili platili račune, ističe Igor Pleše, predsjednik SDP-a Delnica.


S obzirom na to da trenutačno nema nikakvih pomaka u najavljenim radovima, očito će vrijeme pokazati je li strah od trajnog zatvaranja poštanskih ureda pretjeran ili opravdan.