NASTAVAK PREPISKE

Gradonačelnik Vrbovskog uzvraća “lopticu”: ‘PGŽ ne razumije Gorski kotar, kao ni moje primjedbe’

Marinko Krmpotić

Iz Županije nam stalno stižu odgovori da »oni to ne mogu« ili »oni to ne smiju«, a iz države se reagira drugačije. O tome ja govorim i o tome postavljam pitanja, a ne o tekućim obvezama koje Županija mora ispunjavati i prema nama i prema drugim lokalnim samoupravama, govori Mufić



VRBOVSKO Nastavlja se prepiska između gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića i Primorsko-goranske županije potaknuta iskazivanjem nezadovoljstva čelnog čovjeka Vrbovskog financijskom potporom koju Županija usmjerava prema području Vrbovskog. Komentirajući tvrdnje i podatke iznesene u odgovoru pristiglom iz PGŽ-a, gradonačelnik Mufić kaže:


– Takozvani odgovor koji su mi uputili iz Primorsko-goranske županije više nego jasno pokazuje da oni uopće ne razumiju o čemu ja govorim pa shodno tome nisu odgovorili niti na jednu moju tvrdnju i pitanje. Moja temeljna tvrdnja, što je u tekstu očito, jest da nisam zadovoljan količinom pomoći koju Županija pruža Gradu Vrbovskom kad su u pitanju značajniji projekti. Na tu tvrdnju iz Županije ni slova, ali zato nižu brojke vezane uz ono što su njihove redovne obaveze koje su dužni ispunjavati i prema nama i prema drugim lokalnim samoupravama, reagira Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog.


Županija ne pomaže


– Ponavljam svoju tvrdnju koja glasi – županija nam ne pomaže kad je riječ o zasebnim projektima. Konkretno – kad smo kupovali autobuse za prijevoz srednjoškolaca i molili pomoć, župan mi je odgovorio da to PGŽ ne može. Kad smo tražili pomoć pri kupnji nekretnina DIV-a u stečaju, odgovor je bio isti, a kad smo zatražili sudjelovanje Županije u troškovima vezanim uz odvoz otpada prema Marišćini, opet je rečeno da nam nisu u mogućnosti pomoći. Isti su nam odgovori stizali i na upite vezane uz pomoć u sufinanciranju postavljanja javne rasvjete, odnosno zamjene krovišta na zgradi u Gomirju u kojoj stanuju učitelji, ali i na brojne druge ideje i pisma. Ako Županija baš nikako ne može pomagati u ovakvim projektima koji donose korist svim stanovnicima ovog područja, onda se pitam koja je uopće funkcija Županije i zašto ona postoji?




Naravno, mi nismo od tih projekata odustali zato jer je Županija rekla da nam neće pomoći, već smo pomoć zatražili od države i – dobili je za neke od upita! Dakle, ipak se može. A što smo sve napravili jasno je i uočljivo svima. Željezničko tehnička škola Moravice ove je školske godine upisala najviše učenika od svih goranskih srednjih škola. Mislim da je to i stoga što smo isključivo vlastitim sredstvima osigurali prijevoz učenika. Pomoći nije bilo. Ni kune. Na području bivšeg DIV-a pokrenuli smo rad pilane i zainteresirali poznato drvoprerađivačko poduzeće »Cedar« koje je od nas otkupilo sve, pokrenulo proizvodnju u kojoj danas radi više od dvije stotine ljudi, a »Cedar« nastavlja s milijunskim, i to u eurima, ulaganjima! Ni tu nismo dobili nikakvu županijsku pomoć! Kad je o odvozu otpada riječ, jedini smo danas u Gorskom kotaru koji voze prema Marišćini.


No, to Županiji ništa ne znači, valjda zato što je to Vrbovsko, jer bi vjerojatno drugačije reagirali da je to napravio netko »njihov«. Dakle, ni tu pomoći nije bilo. No, kad smo se obratili državi, odgovor je bio drugačiji! Dakle, iz Županije stalno stižu odgovori da »oni to ne mogu« ili »oni to ne smiju«, a iz države se reagira drugačije. O tome ja govorim i o tome postavljam pitanja, a ne o tekućim obvezama koje Županija mora ispunjavati i prema nama i prema drugim lokalnim samoupravama poput ulaganja u škole čiji su osnivači pa je logično da se o njima brinu. Ili o brizi o zaštićenim područjima jer je to smisao postojanja Javne ustanove »Priroda«, zar ne? Ili pak o održavanju županijskih cesta i njihovog zimskog čišćenja kojima se hvale kao da to nije njihova obveza i kao da ŽUC novac ne dobiva baš za to!


Najveća ušteda


Nadalje, Županija nije, kako piše u njihovom odgovoru, dala 6,2 milijuna kuna za sportsku dvoranu već je, uvjerava me bivši gradonačelnik Vrbovskog Anton Mance, riječ o transferu državnih sredstava koje je on izlobirao u ministarstvu! A još je tragikomičnije da se hvale energetskom obnovom osnovne škole u Vrbovskom koju u najvećem dijelu financira – država! I još onda zamjeraju Čabru i Vrbovskom što ne žele to sufinancirati!


A da ne kažem da bi tom energetskom obnovom morale prvenstveno biti obuhvaćene sve goranske škole jer baš njima najviše treba energetska obnova i baš bi se tu najviše energije, dakle i sredstava, zaštedilo. No, Županija to, izgleda, ne razumije, kao što ne razumije i nije prepoznala niti jednu posebnost Gorskog kotara po čemu se vidi da oni uopće ne razumiju Gorski kotar, kao što ne razumiju ni primjedbe koje sam im uputio. Jednostavno rečeno, Županija ništa ne razumije, zaključuje Mufić dodajući da se Grad Vrbovsko neće više javljati na županijske natječaje, osim na one koji su vezani uz državu jer tu, za razliku od Županije, Grad Vrbovsko može računati na razumijevanje.