Pionirski posao

Goransko znanje i iskustvo u luksuznom hotelu za konje: Tvrtka Stenavert završila zahtjevnu izgradnju jahališta u Čehima

Marinko Krmpotić

Unutrašnjost izgrađenog jahališta u Čehima, nedaleko Zagreba / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Unutrašnjost izgrađenog jahališta u Čehima, nedaleko Zagreba / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Konjički centar investitor je zamislio kao hotel s 5 zvjezdica u kojem će 50-ak konja uživati u punom komforu prostranih boksova i kvaliteti ostale ponude, a izgrađeni su i sadržaji za posjetitelje. Jedinstven je to poduzetnički pothvat čija je ukupna vrijednost oko 20 milijuna kuna



DELNICE Tek koji dan više od šest mjeseci trebalo je kupjačkom poduzeću Stenavert, specijaliziranom za drvene građevinske konstrukcije, da u Čehima, mjestašcu nedaleko od Zagreba, izgradi zaista impozantan objekt natkrivenog jahališta za preponsko jahanje, jedini takve vrste sve do Beča!


Zaista, o kako velikom poslu je riječ moguće je shvatiti tek kad se stane pred građevinu velikih dimenzija – 100 metara duljine, 50 metara širine te 12 metara visina krovišta u sljemenu.


Zbog velikih dimenzija, novoizgrađeni objekt djeluje impozantno / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Zbog velikih dimenzija, novoizgrađeni objekt djeluje impozantno / Snimio Marinko KRMPOTIĆ





– Objekta takvih dimenzija u takozvanom sistemu trozglobnog okvira u Hrvatskoj još nema pa smo realizirali pomalo i pionirski posao, ističe Ratko Ivošević, suvlasnik i čelni čovjek Stenaverta.


– Riječ je o konjičkom centru koji je investitor – zagrebačko poduzeće Evago – zamislio kao »hotel s pet zvjezdica« u kojem će pedesetak konja uživati u punom komforu prostranih boksova i kvaliteti ostale ponude. Da bi sve to bilo ostvareno, izgradili smo otvoreni i zatvoreni manjež, gledalište, kafić s terasom, prostor za suce te ostale prateće sadržaje centra, što je jedinstven poduzetnički pothvat čija je ukupna investicija teška oko 20 milijuna kuna, govori Ivošević te napominje da će na velikom jahalištu biti održavani treninzi te utrke u preponskom jahanju, a oko jahališta se nalazi pedeset velikih i prostranih bokseva za smještaj konja o kojima će brigu voditi stalno zaposleno osoblje.



Stenavert u ovoj godini ima četrdesetak zaposlenih, a prije 27 godina Ratko i njegova supruga Marija krenuli s – dvoje. Sada je u proizvodnom odjelu trinaest zaposlenih, a tu su još i trgovina te odjel šumarstva. Nova zapošljavanja su u planu jer se posao širi i ako posao nastavi pritjecati ovim ritmom, bit će nužna nova zaposlenja u proizvodnom odjelu.– Nekad prepoznatljivo umijeće Gorana u proizvodnji i preradi drva moglo bi u skoroj budućnosti opet zauzeti značajniji dio gospodarstva našega kraja, a uz malo sluha države, puno bi se moglo napraviti na poboljšanju uvjeta života. Budući da nam kronično nedostaje radne snage, razmišljamo na koji način privući radno sposobno stanovništvo tako da između ostalog u planu imamo i izgradnju višestambenog objekta kako bismo osigurali smještaj budućim radnicima, najavljuje Ratko Ivošević.


Timski rad


– Također je moguće iznajmiti i jahati konje, a uz cijeli objekt nalazi se i vanjsko jahalište te prostor tzv. šetnice za konje, natkriveni prostor u kojem je moguće šetati konje. U prvoj fazi ugovaranja bili smo angažirani u dijelu izrade i montaže drvene nosive konstrukcije iz lameliranih nosača od kojih je najveći presjeka 1.800 mm x 240 mm, duljine 20 m. Zadovoljstvo nam je da smo svojim iskustvom pridonijeli rješavanju nekih detalja i tehničkih rješenja i to kroz kvalitetan timski rad zajedno s projektantima i investitorom. Također smo ponosni što nam je investitor, nakon što je vidio rezultate našeg rada, povjerio i izvođenje ostalih radova koji su se odnosili na krovopokrivačke radove, stolarske radove zatvaranja bočnih i prednjih pročelja te unutarnjih detalja uređenja ugostiteljskog prostora. Sa zadovoljstvom gledamo na učinjen posao jer je takvih projekata u Hrvatskoj jako malo, a veličina objekta i cijelog projekta tražila je veliku suradnju svih koji smo radili na pripremi, od projektanta i statičara pa do nas kao izvođača radova na terenu. Konačan rezultat je objekt koji proizlazi iz kvalitetnog timskog rada – od samog ugovaranja, razrade detalja u tehničkoj pripremi pa do konačne proizvodnje, odnosno rada odličnih montažera koji su na terenu napravili izuzetno dobar posao, objašnjava Ivošević, dodajući da su do sada njihovi veći graditeljski poslovi bili vezani uz izgradnje većih kuća, ali ni slučajno velikih poput ovog jahališta.


Postavljanje konstrukcije krova jahališta bilo je posebno izazovno / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Postavljanje konstrukcije krova jahališta bilo je posebno izazovno / Snimio Marinko KRMPOTIĆ




– Sve konstrukcije koje su veće od dimenzija šlepera u Čehe su dopremane uz pomoć specijalnog prijevoza, a i sama montaža na terenu išla je uz pomoć specijalnih strojeva i dizalica. Naravno, to je bio itekako zahtjevan i složen zadatak jer nije nimalo lako dopremiti, podići i kvalitetno postaviti dvadesetmetarski nosač težine nekoliko tona – govori Ratko Ivošević.



Novi model kuća


– Ovim smo poslom pokazali da smo u ovom trenutku u Hrvatskoj jedna od rijetkih firmi koja je u stanju realizirati projekt tako zahtjevnih karakteristika. Uspjeli smo jer naš tim čine kadrovi koji svaki u svom području ulažu maksimalan napor i daju doprinos u osmišljavanju načina na koji realizirati zadano. Naravno, uz ljude raspolažemo i tehnologijom koju znamo kako upotrijebiti, govori Ivošević koji sa zaposlenicima Stenaverta neće dugo uživati u dobro obavljenom poslu jer već stižu novi.– Osim još nekih štala za konje na slovenskom tržištu, te na jugu Hrvatske, upravo smo u procesu potpisivanja ugovora za njemačko tržište. Riječ je o jednom novom modelu kuće koji će biti i patentiran. Kao što vidite, volimo izazove i za nas je svaki novi projekt novi izazov, u čemu izuzetno uživamo. To je nešto što su naši kupci prepoznali i zahvaljujemo svim dosadašnjim kupcima, a također i budućim, na ukazanom povjerenju – zaključuje Ratko Ivošević.
Sa zadovoljstvom gledamo na učinjen posao jer je takvih projekata u Hrvatskoj jako malo – Ratko Ivošević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ


Sa zadovoljstvom gledamo na učinjen posao jer je takvih projekata u Hrvatskoj jako malo – Ratko Ivošević / Snimio Marinko KRMPOTIĆ