Penjačka budućnost

Golubinjak idealna lokacija za penjače

Marinko Krmpotić

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ



Boris Čuić bavi se punih 35 godina penjanjem, a krenuo je, kaže zbog djevojke koja je bila članica jednog zagrebačkog planinarskog društva. Tako je prvi put saznao za penjanje, uključio se i – ostao. Štoviše u ova tri i pol desetljeća postao je jedan od najznačajnijih hrvatskih penjača koji je prošao sve kontinente i ispenjao niz vrlo zahtjevnih pravaca u društvu sa Splićaninom Ivicom Matkovićem odabirući najveće stijene i potpuno nove pravce. Da jabuka ne pada daleko od stabla potvrđuje njegov osamnaestogodišnji sin Borna Čuić koji penje od šeste godine i trenutačno je među pet najboljih europskih penjača.



– Golubinjak je idealan po svom smještaju jer je na korak od Rijeke i Zagreba, a može ga se koristiti cijele godine jer su stijene smještene u hladu pa je ljeti penjanje ovdje pravi užitak, za razliku od jadranskih penjališta koja su ljeti zbog sunca vrlo nepristupačna. Nadalje, Golubinjak je idealan za dolazak na nekoliko sati, ali i za višednevni boravak jer nudi niz različitih i većini još nepoznatih stijena, a za razliku od ostalih hrvatskih penjališta, nudi alpski tip stijena koje su, primjerice, slična penjalištima oko Bohinja pa praktično Alpe imamo u Gorskom kotaru. Penjački potencijali Golubinjaka jako su veliki i uz već postojeće penjačke stijene moglo bi ih se urediti još niz. Primjerice, samo na Kamenim vratima moguće je napraviti još dvadesetak smjerova, govori Čuić dodajući kako je posao koji oni rade ovog ljeta čisti entuzijazam.



Ivica Gržanić, direktor KP »Lokvarka«, zahvaljuje zagrebačkim penjačima što svoje znanje, iskustvo pa i sredstva ulažu u Golubinjak.




– Nadam se da ćemo od sljedeće godine moći puno više sudjelovati i pomagati im. Svakako ćemo uložiti u uređenje staza i postavljanja klupa, a zajedničkim trudom možemo napraviti jedan mali penjački park. Zahvalio bih i JU»Priroda« te Uredu za prostorno planiranje PGŽ-a koji su prepoznali ovu aktivnost kao pažnje vrijedan dodatak sadržajima Park šume Golubinjak. Već sljedeće sezone pokušat ćemo organizirati bar jedan penjački miting i predstaviti se širem krugu penjača iz Hrvatske i Europe, najavio je Gržanić. 



– Do sada smo uredili nekoliko sektora, a to znači postavili oko 500 do 600 klinova. Svaki je klin 30-40 kuna što znači da smo poprilično uložili i to zahvaljujući pomoći sponzora, ali i vlastitim sredstvima. Naš je cilj napraviti što više kvalitetnih penjališta. 


Istra shvatila


Ponekad nailazimo na razumijevanje, ponekad ne. Primjerice, na Jadranu, a posljednje vrijeme pogotovo u Istri, lokalne samouprave shvaćaju da to donosi veliki broj specijaliziranih posjetitelja pa nam rado izlaze u susret. 


Na dobar odnos naišli smo i ovdje u Lokvama gdje bi dobro bilo naredne godine krenuti s održavanjem penjačkih mitinga. To su obično dvodnevna, često i edukativna druženja, koja okupljaju penjače oko raznih predavanja, penjanja i druženja, a Golubinjak zaista ima sve uvjete za organizaciju takvih priredba, smatra Čuić posebno naglašavajući da će zanimanje za Golubinjak kod hrvatskih i europskih penjača porasti ove jeseni nakon što informacije o novim stijenama budu publicirane u Penjačkom vodiču.


Zaista, u Golubinjaku bi se mogao osmisliti pravi mali hrvatski penjački centar pri čemu idealno odgovara činjenica da je riječ o zaštićenom prostoru park šume koji ima i svu potrebnu ugostiteljsku infastrukturu što znači da je moguće dobro se odmoriti nakon penjanja i korisno provresti vrijeme i uz niz drugih sadržaja.