Prinova iz Rumunjske

Doru i Goru dobivaju pojačanje: Ris s Karpata stiže i u NP Paklenica

Marinko Krmpotić

Radi se o odraslom mužjaku od 26 kilograma, koji je trenutačno prebačen u karantensku nastambu gdje će provesti minimalno 30 dana



Rumunjski risevi Doru i Goru koji su prošle godine iz Karpata stigli na područje hrvatsko-slovenske granice živi su i zdravi i odlično se snalaze u prirodi, saznajemo od predstavnika Lyfe Linx projekta iz čijeg se dopisa vidi kako u središte redovito pristižu koordinate njihova kretanja iz čega je jasno da se Doru i dalje nalazi na području Javorniki gdje je još u lipnju uspostavio teritorij. Drugi ris, Goru, je također na svom teritoriju u Sloveniji na području Ribnica gdje je više puta zabilježen sa ženkom Tejom, koja je također obilježena GPS ogrlicom. Naravno, ono što svi očekuju je da sezona parenja bude uspješna za oba risa te da već ove godine njihovi potomci krenu po šumama i gorama Gorskog kotara i Kočevskog kraja.


No, to nisu jedine dobre vijesti vezane uz za sada uspješan pokušaj introdukcije karpatskih riseva u Hrvatsku. Naime, nastavljajući rad na tom projektu, rumunjska projektna ekipa uhvatila je prvog risa ove sezone! Radi se o odraslom mužjaku od 26 kilograma, koji je trenutačno prebačen u karantensku nastambu gdje će provesti minimalno 30 dana. Na mjestu hvatanja je cijepljen protiv bjesnoće te mu je izvađena krv kako bi se napravile pretrage na bjesnoću i mačje virusne zarazne bolesti. Nakon što se utvrdi da je jedinka u potpunosti zdrava, počinje planiranje prijevoza.


Planirano mjesto ispuštanja za idućeg risa je područje Nacionalnog parka Paklenice, a ovaj ris će, jednako kao i Doru, biti opremljen GPS ogrlicom kako bi se moglo pratiti njegovo kretanje.