Međunarodni natječaj

Delnički srednjoškolci dobili nagradu za internet sigurnost

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Projekt je započeo snimanjem učeničkog videouratka u sklopu kampanje »Dislajkam mržnju na internetu«, a ključna rečenica bila je ona maturantice Brune Kanjer – Internet nije stvoren za govor mržnje



DELNICE Obilježavanje 90 godina Srednje škole Delnice nije moglo završiti na bolji način. Naime, upravo delnički srednjoškolci pobjednici su velikog međunarodnog natječaja »Sigurnost na internetu«, a nagrade za osvojeno prvo mjesto primili su u Ateni na međunarodnoj konferenciji EdenOpenClassroom, u prestižnoj privatnoj školi Ellinogermaniki Agogi.


Projekt je dio uglednog Digiskills natjecanja za najbolju implementaciju dobre prakse i inovativnost u nastavi, a brigu o tom natjecanju u Hrvatskoj vodi PMF u Splitu i Agencija za odgoj i obrazovanje.


Nakon pregledanih radova iz brojnih hrvatskih osnovnih i srednjih škola Ocjenjivački sud je najboljim implementacijama prakse proglasio radove »Nanotehnologija i nanoračunala« Marine Molnar iz OŠ Stobreč te »Sigurnost na internetu« Jasminke Lisac iz Srednje škole Delnice.


Timski rad




Obje pobjedničke implementacije dobile su priliku predstaviti svoje škole na međunarodnoj konferenciji EdenOpenClassroom u suradnji organizacija Digiskills, open Discovery Space, Greenet  i Eden.


Za svoj trud predstavnice su dobile priznanje za inovativne nastavnike i uspješno predstavile svoje škole i kolege. No, iako je princip ovakvih konferencija nagraditi pojedinca, ovako opsežan projekt moguće je napraviti jedino i isključivo uz suradnju i pomoć brojnih zaslužnih pojedinaca bez kojeg ništa ne bi bilo moguće, naglašava prof. Lisac, ističući iznimno važne uloge profesorice i suautorice projekta Branke Mihajlović, gostujućeg predavača mr. sc. Bernarda Vukelića te njegove supruge Une Matić Vukelić i Davora Pleše koji su lavovski potegli na prijevodu projekta čiji je sinopsis publiciran u izdanju Conference Proceedings book  i, naravno, svih učenika koji su sudjelovali, posebice Klare Kastner i Bruna Svetličića.


Pojašnjavajući projekt koji je donio pažnje vrijedan međunarodni uspjeh prof. Lisac kaže da je riječ o projektu koji se razvijao u nekoliko etapa.


Stariji uzor mlađima


– Osnovna ideja projekta je međupredmetna suradnja, cjeloživotno obrazovanje građanski odgoj i zaštita učenika te osvještavanje o opasnostima koje vrebaju na internetu koji čini sastavni dio učeničke svakodnevice, posebno društvene mreže. Projekt smo počeli tako što su učenici 4.a snimili videouradak u sklopu kampanje »Dislajkam mržnju na internetu«, a ključna rečenica bila je ona maturantice Brune Kanjer – Internet nije stvoren za govor mržnje. Potom je mr. sc. Bernard Vukelić, viši predavač ne Veleučilištu Rijeka i bivši učenik SŠ Delnice, održao predavanje Biometrija i sigurnost na internetu s ciljem ukazivanja na opasnosti i kontrolu pojedinca putem interneta. U trećoj fazi, baš na temelju tog predavanja, maturant Bruno Svetličić sastavio je prezentaciju i održao predavanje za 2. razred jer je jedna od osnovnih ideja projekta bila iskoristiti činjenici da su stariji učenici uzor mlađima te će vjerojatno više pažnje posvetiti riječima svojih kolega. Mlađi učenici dali su feedback svom starijem kolegi izradivši maštovite plakate i umne mape pri čemu je učenica Ana Frković osmislila vizualizaciju prezentacije – iz trojanskog konja izlaze virusi koji su oštetili lanac – sigurnost na internetu.



– Vrlo je bitno istaknuti da se projekt nastavlja i ove školske godine čime želimo dati do znanja da borba protiv negativnih strana interneta mora biti stalna. Tako su učenice 4. razreda osmislile i predložile snimanje filmića i edukativnog materijala za učenike osnovne škole i u taj dio projekta ići ćemo ove školske godine kako bi što više educirali osnovce koji se sve više i sve ranije nekontrolirano koriste internetom pa je nužno što više ih upozoravati na sve opasnosti, zaključila je prof. Lisac priču o pažnje vrijednom projektu koji, iako je praktično priveden kraju i nagrađen, nastavlja živjeti. Bolje potvrde o tome da je nagrada stigla u prave ruke nema.



Strip radionica


Dio projekta bila je i strip radionica koju je vodila učenica 4. b Klara Kastner. Radeći u aplikaciji Pixton comic i učenici i nastavnici uključeni u projekt osmišljavali su i izrađivali svoje viđenje problema koji se javljaju putem interneta. Tako su nastali neki od radova na temu krađe identiteta, cyberbullinga i slično. Napokon, u petoj fazi nastavnice koje su sudjelovale u projektu osmislile su nagradnu križaljku s tematskim pojmovima tj. terminologijom vezanom uz sigurnost na internetu, a na prigodnoj radionici objašnjeni su manje poznati termini, razgovaralo se o osobnim iskustvima učenika te eventualnim potencijalnim opasnim situacijama koje su moguće u našoj sredini, rekla je prof. Lisac.