Marko Žagar

Čabarski gimnazijalac državni prvak u matematici: ‘Dokazao sam da nisam pogriješio što sam ostao tu’

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Čak i da sam otišao iz Čabra, opet bih upisao gimnaziju pa mi je onda bilo nekako logično da, kad već tu imam gimnaziju, tu i ostanem. Siguran sam da nisam pogriješio. Mala škola i mali razred sigurno nisu nikakvo opterećenje i minus, ako želiš raditi i učiti, kaže najbolji hrvatski matematičar



ČABAR Čabarska Srednja škola »Vladimir Nazor« od ovog se proljeća s ponosom može pohvaliti kako ima državnog prvaka iz matematike! Taj uspjeh – koji rijetko dožive i puno veće i uglednije škole – ostvario je Marko Žagar, učenik drugog razreda gimnazije ove škole i to u kategoriji učenika drugih razreda cijele Hrvatske. Marko je najprije pobijedio na školskom natjecanju, potom je i na županijskom natjecanju održanom u Rijeci osvojio prvo mjesto da bi potom i na državnom natjecanju kojem je domaćin bio Poreč – bio najbolji! Uspjeh je tim veći što je Marku ovo bilo prvo državno natjecanje, ali ga je, kaže, shvatio ozbiljno.


– Do sada sam kao osnovac i gimnazijalac najviše stigao do županijske razine na natjecanjima iz fizike i matematike. No, kad sam stekao pravo nastupa na državnom natjecanju, onda sam se odlučio uz pomoć mentorice prof. Radojke Blažević znatno više pripremati no za ranija natjecanja.


»Sjeli« mu zadaci


Uz to su mi, kako se to kaže, »sjeli« ponuđeni zadaci, odlično sam na njih reagirao i na moju i radost mnogih drugih osvojio naslov prvaka u kategoriji učenika drugih razreda. Zaista nisam očekivao da ću biti najbolji, ali ono u što sam bio siguran je da ću dati sve od sebe. S tom sam se mišlju i pripremao, dakle ne sa željom da moram ostvariti ne znam kako dobar rezultat, već samo s ciljem da dam sve od sebe, budem što bolji i dostojno predstavljam svoj Čabar i svoju školu – govori Marko dodajući kako su nakon pobjede emocije bile jake, a čestitara jako puno.





– Ma već i prije natjecanja sam se dobro upoznao s ostalim sudionicima, sprijateljili smo se i oni su bili prvi koji su mi iskreno čestitali, kao i profesorica, a kad smo se vratili doma, svi su bili jako sretni i ponosni, i u školi pa do mojih doma – govori Marko dodajući kako tata Josip radi u Lošcu, u poduzeću Metalpres, mama Sandra je na Zavodu za zapošljavanje, a pet godina mlađi brat Luka uglavnom »jurca za loptom« i matematika ga, za sada, ne zanima.


Ostao u Čabru


Na pitanje kako to da po završetku osnovne škole nije odlučio školovanje nastaviti u nekoj većoj sredini, Marko kaže kako mu je želja bila ostati u Čabru.


– Uostalom, čak i da sam otišao iz Čabra, opet bih upisao gimnaziju pa mi je onda bilo nekako logično da, kad već tu imam gimnaziju, tu i ostanem. Siguran sam da nisam pogriješio jer i ovdje mogu dobiti kvalitetno obrazovanje, a ovaj rezultat to i potvrđuje. Mala škola i mali razred sigurno nisu nikakvo opterećenje i minus ako želiš raditi i učiti. U razredu nas je samo šest, a razrednica je Melita Lichtentahl.



Uživam u radu sa svojim razredom, volim razne predmete, a jedino što mi ono baš ne ide su povijest i engleski. Sad sam pri kraju drugog razreda, a što ću dalje, trenutačno baš i ne razmišljam jer imam još dvije godine gimnazije. Naravno, najviše me zanima područje matematike i fizike, ali tko zna što nosi budućnost u kojoj će mi svakako ovaj uspjeh jako dobro doći jer s naslovom državnog prvaka imam velike prednosti pri upisu na fakultet – govori Marko Žagar, dodajući kako mu je želja da i iduće godine pokuša ostvariti što bolji uspjeh na natjecanjima iz matematike i fizike.


Turizam može spasiti Čabar od depopulacije


Marko nije orijentiran samo na školu pa tako već niz godina svira trubu i trenira karate pa slobodnog vremena baš i nema, a zanimljivo je da je uz državno natjecanje iz matematike ove godine nastupio i na završnici državnog natjecanja »Opisujemo sustave« te osvojio visoko šesto mjesto.


– Na to sam se natjecanje prijavio na prijedlog profesorice Valentine Tomac, a odabrao sam temu depopulaciju Grada Čabra koju sam izložio na natjecanju u Požegi i osvojio šesto mjesto što je također baš lijep rezultat – govori Žagar koji na pitanje kako riješiti problem sve izraženije depopulacije Čabra kaže kako treba uložiti jako puno truda te razvijati različita područja djelatnosti, pogotovo – turizam.