Autohtona hrana i običaji

Bundevijada osvaja prisnom atmosferom, bili smo na njoj

Mladen Trinajstić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Prvotni cilj Bundevijade bio je promocija tradicije vrbovšćanskog kraja, no s vremenom se pretvorila u zanimljiv i dobro posjećen sajam jesenskih proizvoda



VRBOVSKO – Jubilarno petnaesto izdanje »Bundevijade« bilo je dostojno obljetnice kojom je potvrđena visoka vrijednost ove priredbe koja je u proteklih petnaest godina izrasla u jednu od najprepoznatljivijih goranskih turističkih manifestacija. Krenuvši od druženja kojim se željelo prikazati dio tradicije vrbovšćanskog kraja vezane uz branje plodova jeseni, ova se priredba u međuvremenu pretvorila u vrlo zanimljiv sajam jesenskih proizvoda ukrašen i uljepšan bogatim zabavnim i kulturnim programom tijekom kojeg se kroz dva dana na pozornici iznad sajmenog prostora vrbovšćanske sportske dvorane izmjenjuju folklorne skupime, KUD-ovi, klape, osnovci i srednjoškolci…


Prezentacija običaja


Bilo je tako i jučer pa se nakon što je priredbu, nakon odličnog uvodnog nastupa MPZ »Gimpl« iz Ravne Gore, otvorio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić svjedočiti moglo izboru najljepšeg izlagačkog prostora i najboljeg specijaliteta od buče, modnoj reviji, festivalu vina tijekom kojeg su se predstavili brojni vinari iz različitih dijelova Hrvatske, a članice »Ružice Vinodola« uprizorile su vještine vezane uz ručno i nožno mašćenje grožđa. KUD »Frankopan« predstavio je svoju najštrudlu kojom je osvojeno prvo mjesto na 4. Štrudla festu, a članovi Makedonskog kulturnog društva »Ilinden« odušili su tradicionalnom makedonskom kuhinjom, plesom i pjesmom. Održana je i revija puhačkih orkrestara (Delnice, Vrh nad Laškim, DVD Vrbovsko), nastupili su brojni KUD-ovi, a danas će sve skupa biti upotpunjeno predstavljanjem Nacionalne zajednice Crnogoraca iz Rijeke, bit će održan i kulinarski show »Plodovi gorja« kojeg će voditi Blažica Sveticki, autorica knjige »Kuharica iz bakine škrinjice«, najavljeno je i vaganje i odabir najtežih bundeva, a uživati će se moći i u nastupima folklornih skupina i KUD-ova iz različitijih dijelova Hrvatske.


Uz gradonačelnika Vrbovskog Dražena Mufića i direktoricu TZG Vrbovsko Tanju Kušić priredbi su nazočili i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina te Petar Mamula, jedan od njegovih zamjenika, a najzadovoljniji su svakako bili brojni izlagači među kojima smo sreli i Sinišu Jurkovića čiji se OPG Jurković bavi proizvodnjom prepeličjih jaja te je na Bundevijadi, uz svježa prepeličja jaja, ponudio i ukiseljena prepeličja jaja u, za prste polizati umaku te tjesteninu od prepeličjih jaja.


Prisna atmosfera




– Bili smo i prošle godine, bilo je odlično i nismo imali izbora nego to ponoviti«, kaže Siniša, a slilčno nam je rekao i Tomica Mance koji uz suprugu Barbaru dolazi već četvrtu godinu i nudi proizvode svog OPG-a vezane uz aroniju – matični sok, čaj, imuno kremu, džem, sirup…


– Sajam nije velik, atmosfera je prisna i spontana pa sa zadovoljstvom dolazimo i uvijek lijep dio proizvoda i prodamo, govori Mance, a četvrti uzastopni dolazak bilježi i


Nevena Vukušić koja izrađuje netopljive lampione od parafina ukrašene primorskim biljčicama i cvijećem.


– Krenuli smo s ovim poslom još 2005. godine i to kao svojervrsni hobi a onda je to postalo i isplativo pa sad uz zadovoljstvo uz rad ostvarujemo i neku zaradu zbog čega i nastupamo na ovakvim sajmovima poput Bundevijade kojoj namjeravamo ostati vjerni, rekla nam je Nevena Vukušić.


Uspješan debi vinara


Prvi su se put na Bundevijadi ove godine na Festivalu vina predstavili i vinari iz raznih dijelova Hrvatske (Slavonija, Jaska, Zagorje…), a najbliži su bili vinari iz vinodolskog »Pavlomira« čije su vino po povoljnim cijenama nudile Marija Jurić i Dragana Pap koje su za prvi nastup bile sasvim zadovoljne i uvjerene da će vinofest biti dio »Bundevijade« i tijekom sljedećih jesenskih druženja u Vrbovskom.