Obilježen jubilej školstva

Bogat program za 230 godina škole u Vrbovskom

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Snimio Marinko Krmpotić

Generacije su prošle kroz ovu školu i otišle u svijet stvorivši si u tom početnom stupnju školovanja temelje za bolji život, rekao je Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, dodajući kako danas škola broji 264 učenika koji pohađaju nastavu u osam školskih zgrada



VRBOVSKO Davne 1785. godine tadašnji car Josip II Habsburški proglasio je Vrbovsko slobodnim kraljevskim trgovištem čime je Vrbovsko dobilo gradski magistrat, sud, grb, godišnje sajmove za Ivanje i Martinje i, što je najbitnije – školu!


Godinu dana kasnije, dakle 1876. godine, prvi je put u Vrbovskom počela s radom osnovna, tada niža pučka škola, a velikih i svake pažnje vrijednih 230 godina od tog trenutka jučer je u Vrbovskom obilježeno prigodnom školskom priredbom koja je i sadržajem i naslovom – »Škola nekad i sad« – pokušala podsjetiti i ukazati na više od dva stoljeća dugu tradiciju školstva ovog područja.



Nažalost, službeni podaci o tome tko su bili prvi učitelji u vrbovšćanskoj školi nisu sačuvani, a zapisi onih koji su tu tematiku proučavali svjedoče da su prezimena onih koji su prvi poučavali na ovim prostorima bila Mahničak, Grgurinić, Josip Lalić, Rendulić, Lenard, Mezzaran, Stjepan Sečen, Stjepan Tomić…





Ples i recitacije


Generacije su prošle kroz ovu školu i otišle u svijet stvorivši si u tom početnom stupnju školovanja temelje za bolji život, ističe Anton Burić, ravnatelj OŠ Ivana Gorana Kovačića, dodajući kako danas škola broji 264 učenika koji pohađaju nastavu u osam školskih zgrada, matičnoj u Vrbovskom te u sedam područnih škola.


»Nažalost, broj učenika se smanjuje, a taj je pad posebno bio uočljiv u razdoblju od 1996. do 2006. godine, kad smo godišnje upisivali po dvadesetak učenika manje, a od 2006. pa do ove godine taj je gubitak nešto slabiji i iznosi oko deset učenika manje, pri čemu ćemo iduće godine brojiti samo pet učenika manje no ove školske godine što znači da intenzitet tog pada slabi, ali stanje je i dalje teško i po tome se uklapamo u općepoznatu pesimističnu sliku depopulacije na području Gorskog kotara«, rekao je Burić, naglasivši kako se, bez obzira na sve poteškoće, nastoji raditi što kvalitetnije, a da se u tome uspijeva pokazuju i rezultati koje škole ostvaruju u izvannastavnim aktivnostima, kao i po uspješnim upisima u srednje škole po završetku školovanja u ovoj školi.


U uvodnoj riječi prije početka programa ravnatelj Burić zahvalio je svima koji pripomažu radu škole – Primorsko-goranskoj županiji kao osnivaču, Gradu Vrbovskom, udrugama i klubovima, tvrtkama i poslovnim partnerima te posebno svim sadašnjim i bivšim djelatnicima koji su dali doprinos razvoju školstva ovog područja. Svečanosti je kao predstavnik Primorsko-goranske županije nazočio dožupan Petar Mamula, a bili su tu i zamjenik gradonačelnika Vrbovskog Borivoj Dokmanović, predstavnici društvenog, privrednog, sportskog i kulturnog života Grada. Svima njima učenici i profesori 230 godina stare škole odužili su se programom prepunim recitacija, pjesme, plesa i igrokaza.



– Posebni smo u Hrvatskoj i po tome što imamo nastavu iz tri vjeronauka – katoličkog, pravoslavnog i baptističkog. Temelj rada naše škole oduvijek je bio promicati multikulturalnost kod naših učenika. Katolička i pravoslavna crkva su dvije crkve, ali dijele jednog zajedničkog boga, baš kao što dva naroda, Hrvati i Srbi, dijele ovaj grad. Upravo stoga jedna od priredaba vezanih uz obilježavanje ove velike obljetnice bila je i blagoslov vjerskog križa, odnosno krsta, kroz katolički i pravoslavni obred«, rekao je ravnatelj Burić.



Niz priredbi


No, završna priredba bila je tek vrhunac niza drugih priredaba realiziranih tijekom proteklih desetak dana – promocijom dvojezične (hrvatski i engleski) knjižice »Priče i legende o Moravicama«, promocijom CD-a »Vrbovsko u srcu« školskog pjevačkog zbora pod vodstvom Zlatka Barabe, retrospektivom djela kipara Vojina Bakića koji je čuven po motivima vezanim uz lik i djelo Ivana Gorana Kovačića, blagoslovom vjerskog križa i krsta kroz katolički i pravoslavni obred, organiziran je i Dan otvorenih vrata tijekom kojeg su se roditelji mogli upoznati s mogućnostima škole, priređen je i Dan hrvatskog jezika te natjecanje iz matematike, a učenici Područne škole Nikole Tesle iz Moravica svjedočili su u Zagrebu obljetnici 400 godina od smrti Williama Shakespearea.


 I to nije sve – slijedi u ponedjeljak otvaranje Goranovog proljeća te krajem ovog mjeseca susret s hrvatskim književnicima za mlade.