Tršće domaćin Dana pčela

Bez pčela nema ni života: Nerazumni čovjek prijetnja prirodi

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Javnost treba postati svjesna nemogućnosti postojanja života bez pčela. Svaka treća žlica hrane u svijetu proizvedena je uz pomoć pčela koje ugrožavaju kemijski preparati i pesticidi, upozorio je prof. Dražen Lušić



TRŠĆE  Potpuno zasluženo goransko mjestašce Tršće bilo je ovog vikenda domaćin hrvatskog obilježavanja Svjetskog dana pčela. Čast domaćinstva ove priredbe Tršće je dobilo zbog duge pčelarske tradicije tog kraja, ali i činjenice da u tom naselju postoji Pčelarska ulica, a u njoj Pčelarska poučna staza. Naravno, svečanost je održana upavo u toj ulici i uz Pčelarsku poučnu stazu smještenu na imanju stare pčelarske obitelji Arh.


Svakako treba naglasiti kako je inicijativu za proglašenjem Svjetskog dana pčela prije tri godine pokrenuo Pčelarski savez Slovenije koji je kao datum obilježavanja predložio 20. svibnja, rođendan čuvenog slovenskog pčelara Antona Janše, čovjeka kojemu je iznimno cijeneći njegov rad, Marija Terezija omogućila da u Beču na fakultetu širi znanje o pčelarstvu.



Od samog početka ovu inicijativu  podržao je i Hrvatski pčelarski savez čiji je predsjednik Željko Vrbos uz neke druge ugledne pčelare iz Hrvatske nazočio prvom hrvatskom obilježavanju Svjetskog dana pčela kojeg je organiziralo  Pčelarsko društvo Grada Čabra, Udruženje pčelarskih udruga Primorsko-goranske županije, Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije te Hrvatski pčelarski savez.



Europski sud potvrdio je prošlog četvrtka djelomičnu zabranu korištenja tri insekticida, poznatih kao neonikotinoidi, a u obrazloženju odluke stoji da je Europska komisija bila u pravu 2013. kada je u cilju zaštite pčela odlučila ograničiti njihovu upotrebu.  Presuda se odnosi na tri aktivne supstance: imidacloprid koji je razvio Bayer CropScience, clothianidin proizvođača Takeda Chemical Industries i Bayer CropScience te thiamethoxam koji proizvodi Syngenta. Udruga za zaštitu okoliša Friends of Earth priopćila je da najnoviji dokazi pokazuju da neonikotinoidi ostaju prisutni u okolišu puno godina, da ulaze u vodu i divlje cvijeće te potom i usjeve. Europski parlament u veljači je usvojio Izvješće o »Mogućnostima i izazovima za pčelarski sektor EU-a« mađarskog zastupnika Norberta Erdsa (EPP) u kojem se predlažu mjere kojima bi se na europskoj razini trebalo poduprijeti napore za očuvanja pčela i drugih oprašivača.


Plemenita misija


Svjetski dan pčela, rekao je jedan od organizatora, Dražen Lušić koji na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci drži katedri za zdravstvenu ekologiju, provodi se kako bi se podigla svijest o značaju pčela i upozorilo na smanjenje njihovog broja u svijetu.



– Svjetska javnost, bar jednom godišnje, treba postati svjesna nemogućnosti postojanja života bez pčela, odnosno potrebe stvaranja uvjeta koji će omogućiti preživljavanje pčela i nastavak obavljanja njihove plemenite misije! Koliko je ta zaštita i briga o pčelama bitna jasno je iz činjenice da se skoro svaka treća žlica hrane u svijetu oslanja na aktivnosti pčela i drugih oprašivača. Nažalost, pčele su sve više ugrožene, gotovo da više i ne mogu preživjeti bez pomoć ljudi, pa je nužno podizati svijest o njihovom značaju, a drago mi je da su to prepoznali i vodeći svjetski državnici pa je tako, primjerice, Angela Merkel nedavno govoreći o povećanju prinosa u poljoprivredi zatražila smanjenje uporabe pesticida i umjetnih gnojiva, odnosno povećanje broja pčelinjaka uz poljoprovredne površine kako bi pčele vršile oprašivanje potpuno prirodnim putem – rekao je Lušić istaknuvši i činjenicu da je održana i ministarska konferencija o zaštiti pčela.


 


A kakav je to svijet pčela i kako te korisne »zujalice« žive i rade vidjeti se moglo na Pčelarskoj poučnoj stazi koja je uređena ulaganjima Ureda Vlade Republikle Slovenije za Slovence u susjednim državama i po svijetu, Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i prehranu RS, udruge KIS Gorski kotar, Poljoprivredno-šumarskog zavoda u Ljubljani te Grada Čabra.


Riječ je, govori nam Antun Arh, tajnik PD Grada Čabra, o stazi postavljenoj prošle godine na kojoj se uz glavnu tablu s prezentacijom pčelarstva na čabarskom području nalazi još 14 tabli s osnovnim informacijama o pčelama, njihovoj ulozi te funkcioniranju pčelinje zajednice.


– U sklopu poučne staze je zasađen vrt s mnogim medonosnim biljkama kao što su suncokret, vrtni mak, majčina dušica, cinije i mnoge druge. Predstavljeni su i osnovni pčelinji proizvodi te njihov značaj u prehrani ljudi, a dio staze je i šesnaest suvremenih troetažnih košnica s posebnom sobom za pčelarske radove i natkrivenim trijemom koji omogućuje odmor, čak i izvedbu apiterapije za zainteresirane posjetitelje, rekao je Arh.
Andrej Žagar, predsjednik PD Grada Čabra naglasio je kako su pčelari s ovog područja ponosni na činjenicu da je upravo Tršće i ovaj kraj izabrano za prvo obilježavanje Svjetskog dana pčelarstva u Hrvatskoj.



Uz Pčelarsku ulicu u Tršću još je samo jedna takvog naziva u Hrvatskoj, a nalazi se u Ribnici kraj Karlovca, čuli smo na druženju u Tršću gdje je Pčelarska ulica svoje ime dobila nedugo po osamostaljenju Hrvatske, devedesetih godina prošlog stoljeća, rekao nam je Antun Arh.– S obzirom da je tradicija pčelarstva u mojoj obitelji iznimno duga, u tadašnjem Mjesnom uredu predložili su devedesetih da se ulica u kojoj se nalazi naša kuća nazove Pčelarskom ulicom. Od tada mi živimo u Pčelarskoj ulici i bavimo se, naravno, pčelama – rekao je Arh.


Čisti okoliš


– Pčelarstvo je ovdje dugogodišnja tradicija koju nastojimo njegovati i održavati, a svakako nam na ruku idu i uvjeti jer bez kemijske industrije i sličnih zagađivača prirode pčele mogu živjeti i raditi u potpuno prirodnim uvjetima – rekao je Žagar.


Nakon obilaska Poučne staze i pozdravnih riječi kojima su nazočili i predstavnici Grada Čabra, drugi dio druženja bio je vezan uz posjet autohtonoj vodenici »Pr’ Solancu« u Zamostu gdje je domaćin bio Andrej Žagar, predsjednik PD Grada Čabra da bi potom u restoranu Klarić u Plešcu održana stručna predavanja te potom i zajedničko pčelarsko druženje.