Ruralni turizam

Baština: Studenti PMF-a na terenskoj nastavi u G. kotaru

Marinko Krmpotić

Sudionici seminara na Lokvarskom jezeru  / snimka  A. VUKELIĆ

Sudionici seminara na Lokvarskom jezeru / snimka A. VUKELIĆ

Studenti smjera Baština i turizam upoznali su se s terenom i uz pomoć LAG-a Gorski kotar čiji su im predstavnici bitno pomogli da upoznaju specifičnosti sredine u kojoj su boravili pet dana



Studenti Geografskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zagreb koje je predvodio prof.dr.sc. Vuk Tvrtko Opačić održali su ovih dana terensku nastavu na području Gorskoga kotara. Pod nazivom »Prirodna i kulturna baština kao preduvjet održivosti ruralnog turizma Gorskoga kotara« studenti smjera Baština i turizam s prostorom Gorskog kotara upoznali su se i uz pomoć Lokalne akcijske grupe Gorski kotar čiji su predstavnici bitno pomogli u realizaciji temeljnog cilja spomentog projekta, a to je upoznavanje studenata kao budućih visokoobrazovanih kadrova u turizmu sa specifičnostima i potrebama ruralnog područja Gorskoga kotara s jedne strane, te osvještavanje potrebe za održivim razvojem turizma kod lokalnih dionika s druge strane.


– Valorizacijom prirodne i kulturne baštine pridonijet će se njenoj boljoj i kvalitetnijoj uporabi u ruralnom razvoju Gorskoga kotara te istodobno osvijestiti lokalnu zajednicu o potrebi zaokreta u turističkoj praksi, ističe dipl.oec. Andrea Vukelić, stručna suradnica u LAG-u Gorski kotar i koordinatorica projekta u ime LAG-a Gorski kotar.


– U pet sadržajnih dana koji su uključivali posjet svim važnijim lokalitetima u Gorskom kotaru Nika Jurković i ja kao predstavnice LAG-a Gorski kotar upoznale smo prof. Opačića i studente sa stanjem na terenu te im približile čime se zapravo LAG Gorski kotar bavi u nastojanjima da osnaži lokalnu zajednicu i osigura razvoj ruralnog kraja. Studenti su se upoznali i sa radom udruge IEC Processus Montanus koja je jedan od partnera na projektu Putevima Frankopana. Predstavnici TZ Fužine i TZ Skrad te predstavnici NP Risnjak prezentirali su na terenu svoj rad te im odgovorili na pitanja bitna za izradu brošure.




LAG Gorski kotar kao nositelj projekta tiskat će informativno edukativnu brošuru koja će predstaviti dva nova turistička proizvoda bazirana na kulturnoj i prirodnoj baštini koja su u sklopu projekta osmislili studenti pod mentorskim vodstvom prof. Opačića. Brošura je u pripremi i svjetlo dana trebala bi ugledati krajem lipnja ili početkom srpnja. Naslovnicu brošure krasit će pobjednička fotografija foto natječaja koji je LAG Gorski kotar u tu svrhu organizirao krajem svibnja, rekla je Andrea Vukelić.