Gradsko vijeće

BORBA ZA KOMUNALNU NAKNADU Delnice ustavnom tužbom protiv privilegija HV-u

Marinko Krmpotić

Već u treću tužbu pred Ustavnim sudom kreću stoga što novi zakonski prijedlozi najavljuju da će iz obveze plaćanja komunalne naknade biti izdvojena Hrvatska vojska što je, smatra gradonačelnik, suprotno temeljnom ustavnom pravu lokalne samouprave da raspolaže svojim područjem



DELNICE Grad Delnice uskoro će pokrenuti novu, već treću tužbu Ustavnom sudu RH, vezanu uz neplaćanje komunalnih obveza Hrvatske vojske koja na području Delnica ima niz objekata i zemljišta koje koristi.


Dvije prethodne tužbe bile su uspješne, a u treću će se krenuti stoga što, kako je rečeno na sjednici Gradskog vijeća Delnica pri raspravi o donošenju Odluke o komunalnoj naknadi, prijedlozi novih zakonskih odredbi najavljuju da će iz obveze plaćanja tih vrsta naknade izdvojena biti Hrvatska vojska. Gradonačelnik Ivica Knežvić smatra kako je taj prijedlog suprotan nizu zakonskih odredaba i temeljnom ustavnom pravu lokalne samouprave da raspolaže svojim područjem.


»Godišnje je od te vrste komunalne naknade Grad Delnice od Hrvatske vojske dobivao 1,5 milijun kuna i logično je da od toga ne želimo odustati i da smatramo da je to naše pravo te da ćemo se tužbom nastojati zaštititi«, rekao je Knežević.




Članovi Gradskog vijeća obaviješteni su i o problemima vezanim uz Plan zaštite od požara te procjenu ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za područje Gorskog kotara. Poteškoće vezane uz taj dokument posljedica su činjenice da Gradsko vijeće nije prihvatilo prijedlog preoblikovanja Javne vatrogasne postrojbe Delnice po kojem bi ta postrojba bila uvećana za osam novozaposlenih vatrogasaca s područja Vrbovskog i Čabra, a spomenuti Plan napravljen je na pretpostavci da će to preoblikovanje biti prihvaćeno. Stoga, rekao je gradonačelnik, nužno je hitno izraditi novi plan za područje Grada Delnica, a vijećnici su taj prijedlog jednoglasno prihvatili.


U susret OPG-ima


Od ostalih točaka dnevnog reda 15. sjednice Gradskog vijeća Delnica, najzanimljvija su bila vijećnička pitanja kojima su vijećnici »prošarali« delničkim aktualnostima.


Tako je Petru Mrle (HDZ) zanimalo postoji li mogućnost da i Delnice uđu u krug goranskih sredina koje kroz ponudu tzv. »zelene tržnice« nude mogućnost prodaje autohtonih i zdravih proizvoda goranskih OPG-ova: »Vidimo da su Ravna Gora, Mrkopalj i Fužine tijekom vikenda predstavnicima OPG-a omogućili besplatan prostor za prodaju njihovih proizvoda.


Može li to učiniti i Grad Delnice i to primjerice četvrtkom, kad je sajmeni dan? Time bismo pojačali i turističku i ponudu takve vrste proizvoda, a svakako bismo pomogli i ljudima koji se u okviru OPG-ova bave tim djelatnostima«, rekla je Mrle, a gradonačelnik je odgovorio da Grad svakako podržava tu ideju te će, pojavi li se interes, izaći u susret OPG-ima.



Iako proračun za 2019. godinu nije bio na dnevnom redu jer je još na razini prijedloga, Goran Rački (Unija Kvarnera) pitao je kako ga, nakon čitanja prijedloga upućenog vijećnicima, zanima zašto su u planu za iduću godinu smanjena izdvajanja iz gradskog proračuna namijenjena Goranskom sportskom centru čiji je i Grad Delnice suvlasnik. Odgovarajući mu, gradonačelnik Knežević podsjetio je kako Grad mora, zbog poslovanja nekadašnjih čelnika GSC-a, plaćati sudski spor težak 4,2 milijuna kuna: »Predstavnicima GSC-a već sam najavio da ćemo dio tih obveza sanirati i tako što ćemo GSC-u davati manje no što smo to činili do sada. Mislim da smanjenje naših davanja neće biti problem. Jer, ako Primorsko-goranska županija kao većinski vlasnik GSC-a ima 22 milijuna kuna za zasnježenje Platka, onda vjerujem da im neće biti problem naći i 200.000 kuna za administrativne troškove rada GSC-a«, rekao je Knežević.



Igor Pleše (SDP) rekao je da mu se obratilo nekoliko pripadnika nekadašnje 138. brigade HV-a, izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da je obilježavanje dana oslobođenja delničke vojarne (5. studenoga) po njihovom mišljenju bilo preskromno. Koliko u tom obilježavanju sudjeluje Grad i bi li ta proslava ipak trebala biti dignuta na višu razinu, pitao je Pleše, a gradonačelnik je odgovorio da obilježavanje zajedno organiziraju »Goranski risovi«, Klub 138. brigade HV-a, i Grad Delnice.


Odlazak pedijatrice


»Naš je dogovor da se taj značajni datum većom priredbom i širim aktivnostima obilježava svakih pet godina, a ostalih godina vezan je uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz spomenike na delničkom groblju i na Trgu 138. brigade HV-a. Čudi me da ti branitelji koji su vam se obratili, ako su članovi Kluba, to ne znaju. Osobno taj datum smatram izuzetno važnim i značajnim i nemam ništa protiv da, ako to Gradsko vijeće zatraži, svake godine obilježavanje tog datuma dignemo na višu razinu. No, isto tako treba reći da je, kad smo to pokušali učiniti prošle godine, pomalo tužno na proslavi održanoj u Radničkom domu Delnice bilo vidjeti svega tridesetak ljudi. Nažalost, sve više ljudu misli da je to obilježavanje manje važno. Ja sigurno ne spadam u njih«, rekao je Knežević.


Adrijana Kruljić (NL Volim Delnice) željela je znati koliko ima istine u najavi odlaska pedijatrice iz Doma zdravlja Delnice, a zamjenica gradonačelnika Katarina Mihelčić potvrdila je da od 1. siječnja iduće godine sadašnja pedijatrica najvjerojatnije odlazi na novo radno mjesto: »Naravno, Dom zdravlja traži novog liječnika za to mjesto, ali s obzirom na mali broj pedijatara, moguće je da ćemo imati probleme«, rekla je Mihelčić, naglasivši da svakako treba o osiguranju ove vrste liječnika, ali i drugih specijalista, razmišljati dugoročno i nastojati Delničanima i Goranima osigurati što viši zdravstveni standard.