'Promijenili taktiku'

Vukovi u Lici ove se godine ponašaju drugačije nego inače

Marin Smolčić



Čini se da su vukovi u Lici zadnjih dana sasvim promijenili jelovnik. Lovci tvrde da unatrag 20-ak dana u lovištima nema znakova napada vukova na srneću divljač i divlje svinje. Ali ih zato redovno susreću. Upravo stoga ne prestaju dojave uzgajivača ovaca o povremenim napadima na stada u okolici Korenice. Zima bez snijega zadržala je pastire i njihova stada na otvorenome, a nezajažljiva vučja glad uz studen natjerala ih je da potraže lakši plijen. Čini se da su vukovi promijenili taktiku pa više ne napadaju naveliko, daveći sve pred sobom. Vlasnici OPG-ova i lovci govore o vučjim čoporima od 7-8, rijetko 10 jedinki. Napadnu brzo i tiho, odnesu po jednu ili dvije ovce i – nestanu! Zadnji pokušaj napada bio je na ovce 30-godišnjeg Saše Delića iz Grabušića pored Korenice.


Ovaj mladić drži 500 ovaca i tijekom ove zime već je izgubio nekoliko grla. U zadnje vrijeme on i ukućani viđali su po nekoliko vukova kako se motaju oko stada. Kao vojnici u izvidnci.


Lovci tvrde da je riječ o vukovima koji se skrivaju u vrletima planine Plješevice iznad Korenice. Budući je ta planina u nekim dijelovima granica s BiH, nije isključeno da je riječ o čoporima koji harače s obje strane granice. Zbog nekoliko OPG-ova koji na hrvatskom području drže i po tisuću ovaca poput OPG-a Ramljak, vučji čopori su se okomili na stoku s tog područja Like. Među lovcima koje smo kontaktirali ističe se Nikola Mažar, predsejednik Lovačkog društva Gradina iz Udbine.




– Ovo što mediji javljaju su uglavnom gluposti. Na ovom području kruži deset puta više vukova nego li se misli. Viđa ih se svakodnevno. Oko Udbine, Komića, Visuća, Bjelopolja… Doslovno posvuda. Dobro je što ljudi većinom ne puštaju ovce van. Bace im pokoju balu sijena i drže u štalama. Oni OPG-ovi s mnoštvom ovaca koriste zimu bez snijega pa ovce drže vani na ispaši. Vukovi to znaju i tamo i napadaju – kaže Mažar.


Da je riječ o prepredenom predatoru, govori i podatak da ove zime sasvim izostaju vučja dozivanja, zavijanje kojima se pozivaju na okup. Lički vukovi sada djeluju u tišini!