Prve projekcije

Radovi gotovi, senjsko kino danas otvara vrata

Dorotea Prpić

Otvorenje je danas u 16 sati, uz animirani film »Frozen II (Snježno kraljevstvo II)«. Druga projekcija će biti u 19 sati, a obje projekcije su besplatne za sve posjetitelje



Nakon punih dvanaest godina Senjani i mještani okolnih mjesta od ponedjeljka će ponovo u Domu kulture, odnosno u dvorani senjskog Pučkog učilišta M. C. Nehajeva, imati priliku filmove gledati na velikom ekranu i to uz nove tehnologije. Završena je digitalizacija senjskog kina, u okviru koje je nabavljena nova oprema, čime su uspostavljeni usklađeni tehnički standardi i postignuta bolja kvaliteta i slike i zvuka, a filmovi će se gotovo istovremeno emitirati kada i u velikim multipleksima u Zagrebu i drugim većim sredinama.


Kino u Senju ima dugu tradiciju, a predstave su bile itekako dobro praćene. Prva kino dvorana bila je u Senjanima poznatoj Vlahovićevoj kući na autobusnoj postaji, zatim na nekadašnjoj ljetnoj pozornici gdje je danas diskoteka Magnus, a potom u Domu kulture gdje je radi zastarjele tehnologije moralo prestati s radom.


– Dom kulture u Senju je 1977. godine nalazom građevinske inspekcije bio zatvoren jer je bio u gotovo ruševnom stanju i nakon toga je 1983. godine društvenim samodoprinosom kompletno obnovljen. Tada je bila instalirana za tadašnje prilike najsuvremenija oprema i u tehničkom i scenskom smislu, no vrijeme čini svoje i mnoge stvari od tada su potrošene ili više nisu u funkciji. Želja nam je bila kino kao medij vratiti sugrađanima da na kinopredstave ne bi morali putovati u Rijeku – kaže ravnatelj senjskog Pučkog učilišta Ivan Prpić.




Sredstva utrošena u digitalizaciju kina iznose 305 tisuća kuna, od čega je Ministarstvo kulture RH sufinanciralo iznos od 250 tisuća kuna, dok je preostali iznos podmirio Grad Senj. Sama digitalizacija kina kod nezavisnih kinoprikazivača dio je Nacionalnog programa audiovizualnog stvaralaštva i strateški projekt koji su prije nekoliko godina zajednički pokrenuli Hrvatski audiovizualni centar i Ministarstvo kulture, a uz osnaživanje nezavisnih kinoprikazivača ciljevi su mu i povećanje gledanosti europskih, hrvatskih i nezavisnih svjetskih naslova u kinima te obogaćivanja raznolikosti kulturne ponude.


Otvorenje kina predviđeno je za danas u 16 sati, a prikazivat će se projekcija animiranog filma »Frozen II (Snježno kraljevstvo II)«. Druga projekcija će biti u 19 sati, a obje projekcije su besplatne za sve posjetitelje.


– Ovime će Senj stati uz bok velikim gradovima s velikim kinocentrima. Vjerujem da nećemo obogatiti samo kulturnu ponudu i program kojim se bavimo nego i da ćemo vratiti gledatelje u kino jer ćemo u ponudi pratiti najnovije trendove. Vjerujem da će to biti na zadovoljstvo svih građana, a pogotovo svih filmofila – kaže ravnatelj senjskog Pučkog otvorenog učilišta Prpić.