Stisnuo ih Dado

Nova konstelacija političkih snaga u Ličko-senjskoj županiji: HDZ-ovi skupovi na rubu debakla

Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

foto: Marin Smolčić

Otužan skup održan je u stranačkim prostorijama HDZ-a u Gospiću gdje su kandidate došla pozdraviti dvojica generala, Tomo Medved i Damir Krstičević. Ono što ovaj generalski tandem nije znao jesu činjenice da na HDZ-ovoj listi, uz svakako časne dragovoljce i branitelje, ima i „ljutih dezertera, muljatora i foliranata“ koje je županijski predsjednik Marijan Kustić nagurao na listu. 



Nakon što je RTL televizija objavila prve ankete agencije „Promocija plus“ za prijevremene izbore za Ličko-senjsku županiju, političke stranke na ovome području su kampanju „ubacile u petu brzinu“. Ti rezultati pokazuju prilično mrtvu trku između HDZ-a i Nezavisne liste Darka Milinovića. Najveći gubitnik ove ankete svakako je HDZ jer je i sam Plenković za vrijeme zadnjeg posjeta Gospiću govorio o rezultatu iznad 50 posto glasova.


Anketa je donijela novi odnos snaga, pri čemu HDZ ima sklonost birača od 28,1 posto, Milinović 24,2, Nezavisna lista „Bura promjena“ 11,2 i HSP 6,9 posto. Prema ovoj anketi HDZ-e dobiva 10 mandata, Milinović devet, „Bura promjena četiri i HSP dva mandata. Ostale stranke bore se za po jedan mandat i imaju ispod pet posto sklonosti birača. Ove su brojke mnoge natjerale na razmišljanje. Posebna se nervoza osjeća u HDZ-u jer im je veliki broj glasova preoteo njihov disident Darko Milinović, naprasno izbačeni član stranke i bivši županijski lider HDZ-a koji je svojedobno osvajao i do 68 posto glasova na izborima u Ličko-senjskoj županiji.


O važnosti ovih izbora za Županijsku skupštinu dovoljno kazuje podatak po kojemu su Vlada i Hrvatski sabor sebi odredili kraći odmor kako bi mogli hodočastiti po Ličk-senjskoj županiji. Nova konstelacija političkih snaga osjetila se na svakom skupu HDZ-a. Dok je ne tako davno Milinović sam punio gospićku Sportsku dvoranu sa 2 500 mjesta, za vrijeme posjeta Plenkovića i nekolicine ministara Gospiću u kinu Korzo bilo je oko 600 ljudi. Još je veći debakl bio predizborni skup Mladeži HDZ-a kada su u Gospić stigla pojačanja iz Karlovačke i Zadarske županije. Budući da niti to nije bilo dovoljno, prazna mjesta popunili su „mladci 50+“. Nastojeći dobiti glasove i u manjim sredinama na scenu su stupili neki ministri.





Otužan skup održan je u stranačkim prostorijama HDZ-a u Gospiću gdje su kandidate došla pozdraviti dvojica generala, Tomo Medved i Damir Krstičević. Ono što ovaj generalski tandem nije znao jesu činjenice da na HDZ-ovoj listi, uz svakako časne dragovoljce i branitelje, ima i „ljutih dezertera, muljatora i foliranata“ koje je županijski predsjednik Marijan Kustić nagurao na listu. Kustiću se pri tome ne može zamjeriti jer preslabo poznaje ljude i širi teren. Ovo potvrđuju i komentari po kojima ga niti ne poznaju neki članovi stranke diljem Like. Najgore je ipak prošao ministar Oleg Butković. Njega je u Lovincu došlo pozdraviti 20 članova HDZ-a pa je neformalni skup odrćan na pločniku.


Treća opcija sa četiri osvojena mandata je „Bura promjena“ Ante Dabe iz Novalje, Stjepana Kostelca iz Otočca i Ante Kovača iz Korenice. Iz te koalicije je izašao HSP Karla Starčevića kojemu ankete sada daju dva mandata. Novi odnos snaga vidljiv je i iz dijela ankete o popularnosti lokalnih političara. Milinović vodi sa 60 posto, dok Marijanu Kustiću povjerenje ukazuje njih 26 posto.


Zanimljivo je da se preostale liste i kandidati gotovo niti ne spominju. Kampanju vode s malo sredstava, povučeno i reklo bi se da stoički trpe sudare političkih golijata lokalnih dimenzija. Do izbora 10. ožujka ostalo je još malo vremena. Zadnjih dana diljem Like kreću u noćne pohode „turbo-specijalci“ zaduženi za kidanje plakata proutivnicima, ili bušenju cigaretama očiju mrskim im suparnika na plakatima.


Politički folklor obogaćen je mnoštvom spinova tipa „čuo sam“ gdje se blate suparnici, uz nerijetko vrijeđanje članova njihovih obitelji. Tijekom kampanja malo tko govori o projektima i planovma za budućnost. Omiljena tema su uglavnom protivnički tabori