Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Svjetski dan šuma

NOVI DOM SVJEDOKA LEGENDARNE BUNE Gupčeva lipa od danas ''stanuje'' u Gospiću

Foto M. Smolčić
Foto M. Smolčić
Autor:
Objavljeno: 21. ožujak 2019. u 14:28 2019-03-21T14:28:47+01:00

GOSPIĆ Povodom Svjetskog dana šuma Hrvatsko šumarsko društvo ogranak Gospić u sklopu svojih aktivnost primjereno je obilježilo ovaj dan. Ove godine gospićki su šumari upriličili  nesvakidašnju  gestu: posađena je lipa, klon legendarne Gupčeve lipe iz Gornje Stubice, jedinog živog svjedoka legendarne Seljačke bune iz 1573. godine. Lipa je našla novi dom ispred zgrade Gradskog poglavarstva u Gospiću. Kako je tom prigodom naglasila predsjednica gospićkog ogranka Šumarskog društva Mandica Dasovića postoji razlog zbog kojeg bi željeli upravo na toj lokaciji posaditi tu sadnicu.

-Još 1903. godine najpoznatiji lički šumar Bogoslav Kosović osnovao je u Gospiću prvi šumski rasadnik veličine tri jutra koji je nazvan „Kasumovića biljevište“ po tadašnjem velikom županu Kasumoviću. Rasadnik je imao veliku ulogu u razvoju šumarstva u Lici i pošumljavanju ličkih vriština koje su tada dominirale ličkim krajem, rekla je Mandica Dasović. Pri sadnji stabla-klona lipe iz Gornje Stubice pomogao je i dr.sc. Mladen Ivanković iz Zavoda za genetiku i oplenjivanje šumskog drveća iz Jastrebarskog.

-Ovaj klon star je šest godina, a nastao je pomoću reznice skinute s lipa Matije Gupca. To znači da ova mlada lipa ima DNK istovjetan legendarnoj lipi iz Gornje Stubice. Ovom donacijom smo željeli u Gospiću uveličati Svjetski dan šuma i potvrditi našu dugotrajnu i plodonosnu suradnju. Ta suradnja se nastavlja jer ćemo na sličan način klonirati i stablo najveće jele u Europi, jele-car koja raste na Velebitu nedaleko od Kosinja, najavio je dr.sc. Mladen Ivanković. U ime Grada Gospića pri sadnji lipe sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.