Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 4n
Sutra: 13° 13° 4n
20. studenoga 2019.
Gospić

foto Misno slavlje povodom 20. obljetnice biskupskog ređenja mons. dr. Mile Bogovića

Snimio Marin SMOLČIĆ
Snimio Marin SMOLČIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. svibanj 2019. u 22:32 2019-05-25T22:32:43+02:00

 

GOSPIĆ Prošlo je 20 godina od kada je Papa Ivan Pavao II.  na današnji dan, 25. svibnja 2000. godine svečanom poslanicom, bulom, proglasio osnivanje Gospićko-senjske biskupije. Prvim biskupom imenovan je mons. dr. Mile Bogović.

U toj prigodi  gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. Mile Bogović proslavio je svetom misom 20. obljetnicu biskupskog ređenja i 80 godina života. U gospićkoj katedrali Navještenja blažene djevice Marije  predvodio je koncelebriranu svetu misu, a propovijedao je šibenski biskup u miru mons. Ante Ivas.

Euharistijskom slavlju prethodila je procesija ulicama Gospića koju je predvodio slavljenik mons. Mile Bogović. U uvodnoj riječi biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić zahvalio se na Božjoj providnosti i razumijevanju potreba vjernika na ovim protorima koje je prepoznao tadašnji papa, danas Sveti Ivan Pavao II. Među vjernicima koji su svjedočili današnjem misnom slavlju bili su župan dr. Darko Milinović i gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima.

Potom je u Pučkom otvorenom učilištu „Dr. Ante Starčević“ predstavljen  prigodni zbornik „Spašavanje povijesti“ koji govori o znanstvenom, svećeničkom i biskupskom djelu mons. dr. Mile Bogovića.

Prije predstavljanja Zbornika okupljenima  se obratio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Zbornik su predstavili dr. sc. Ante Bežen, Božidar Petrač i Bruno Lončarić. Kako je rekao dr. Bežen „Spašavanje povijesti“ govori o pregalaštvu i znanstvenom radu mons. Mile Bogovića koji je najveći dio svojega života posvetio istraživačkom radu i argumentiranom  definiranju mnogih povijesnih detalja koji su bili nedovoljno poznati, krivo interpretirani ili nedovoljno istraženi. Biskup u miru dr. Mile Bogović objavio je pet knjiga i više od 80 znanstvenih radova.

20. obljetnica biskupskog ređenja Mile Bogovića / Snimio Marin SMOLČIĆ

 

20. obljetnica biskupskog ređenja Mile Bogovića / Snimio Marin SMOLČIĆ

20. obljetnica biskupskog ređenja Mile Bogovića / Snimio Marin SMOLČIĆ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija