Takmičenje

Međunarodno powerlifting natjecanje organizacijski u rukama Ličana

Marin Smolčić



ZADAR/GOSPIĆ Međunarodno natjecanje u powerliftingu pod nazivom „GPC Croatia Open Cup“ održano je protekloga vikenda u Zadru. Organizator natjecanja je bio Gospićanin Marijo Rukavina kao predsjednik Powerlifting kluba Rux i GPC Hrvatska. Ovo natjecanje je ujedno bilo i izlučno natjecanja za hrvatske natjecatelje na predstojećem Europskom prvenstvu GPC powerlifting federacije. S gostima iz Češke, Slovačke, Makedonije, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine te Crne Gore natjecanje je poprimilo međunarodni karakter.


Na natjecanju su sudjelovala 32 natjecatelja koji su se natjecali u troboju snage-powerliftingu, potisku s klupe ili bench pressu te mrtvom dizanju. Također dvoje natjecatelja su pokazali svoju snagu natječući se u posebnoj dizačkoj opremi čija upotreba inače nije toliko raširena u Hrvatskoj koliko vani. S obzirom na podignute težine i broj natjecatelja može se reći da je ovo bilo natjecanje iznimne gustoće i koncentracije kvalitete.


Čak sedam benčeva preko 200kg, tri mrtva dizanja preko 300kg i jedan čučanj preko 300kg rijetko se viđaju na našim prostorima. Osim tih apsolutnih brojki bilo je i dosta odličnih rezultata kod nižih težinskih kategorija. Ukupni pobjednik u powerliftingu je Luka Udiljak iz Zagreba koji je ostvario total od 870kg: čučanj 325kg, bench press 205kg te mrtvo dizanje od 340kg u kategoriji do 140kg. Luka je inače junior te su ove brojke zaista odličan rezultat. Kod žena ukupna pobjednica je Jelena Marinković iz Srbije s totalom od 395kg.





Ukupni pobjednik u bench pressu je Vlastimil Kuzel iz Češke koji je za tri desetinke boda odnio pobjedu ispred Irfana Muhića iz Bosne i Hercegovine. Kuzel je podigao 240kg u kategoriji do 110kg, a Muhić 250kg u kategoriji do 140kg. Treći je bio Miloš Vukičević iz Srbije s podignutih 242.5kg u kategoriji do 125kg.


Ukupni pobjednik u mrtvom dizanju je Kristijan Matković iz Petrinje koji nastupa za PLK Rux iz Gospića. Kristijan je podigao 310kg u kategoriji do 100kg. Na žalost pokušaj na 316kg nije tehnički bio ispravan. Drugi je bio Sahludin Šehić s 330kg u kategoriji preko 140kg, a treći je domaći natjecatelj iz Zadra, član PLK Rux. Luka je podigao 270kg u kategoriji do 90kg.