Samba Mania Senj

Brazilski ritam u gradu uskoka: Kako je samba postala još jedan od senjskih brendova

Anto Ravlić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić

Stotinjak izvođača, i stotine ljubitelja sambe, stiglo je za vikend iz Brazila, Italije, Njemačke, Austrije, Rusije... 



Ljeto u Senju ne može proći bez tri najveće manifestacije. Uskočki dani ispunili su Senj prije desetak dana, ljetni karneval rezerviran je za sredinu kolovoza. Vikend za nama grad pod Nehajem plesao je u ritmu sambe zahvaljujući festivalu Samba mania Senj.


Stotinjak izvođača, i stotine ljubitelja sambe, stiglo je za vikend u Senj iz Brazila, Italije, Njemačke, Austrije, Rusije… Obožavatelji brazilskog ritma prepoznat će imena Maya’s Dance Nation, Samba Quilombo Vienna, Maracatu Caxinguelle, Fabio Biggie & Band, Banda Berimbau, Maracatu Renascente, Marco Antonio da Costa & Bossa Banda i brazilske plesačice Samba Brasil. Dva dana plesalo se na Cilnici, jednom od potencijalno najljepših trgova na Jadranu, na plažama.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić





Zabava je kretala već ujutro. Na Pavlinskom trgu za zabavu je bila zadužena Banda Berimbau, na plaži Škver Maracatu Caxinguelle, a na plaži Prva draga Samba Quilombo Vienna i Maracatu Renascente. Poslije podne se uživalo na beach partiju kod kampa Škver, a veliko finale uz nastupe svih grupa ugostio je Trg Cilnica. Plovilo se brodom s kojeg su tutnjali ritmovi Brazila.


Šuštalo se na portugalskom jeziku, nikako na nepostojećem brazilskom za koji valjda zna jedino jedna TV voditeljica. Nije bilo ni bure, valjda je otišla u Sinj jer nam je jedna radijska voditeljica, očito potkovana znanjem poput TV kolegice, otkrila da se treba čuvati sinjske bure. Nije bilo ni brkatih cura, već su na bini defilirale brazilske plesačice. Samba mania se prvi put održala na Cilnici koja nudi znatno više prostora. Naime, iz godine u godinu Samba mania je sve posjećenija. Na trgu je bilo dovoljno mjesta za ples publike ispred atraktivne pozornice. Možda ispunjen trg bude motiv za uređenjem Cilnice. Šteta je da takav reprezentativan trg ostane u sjeni zapuštenih fasada.


Festival organiziraju Turistička zajednica Grada Senja i Grad Senj. Veliku pomoć im pruža Liane Zizelsberger iz Beča koja je Senj upoznala preko festivala sambe. Zaljubila se u Senj, kupila apartman i godinu provodi na relaciji Beč-Senj.


– Ljubitelji sambe u svijetu, a njih je na tisuće i tisuće, znaju za Senj i festival. Dio sudionika festivala čitav godišnji provede u Senju, a dio ljudi ciljano posjeti Senj jer zna za festival, kaže.