Slikovni vodič

Biljni svijet Premužićeve staze: Velebitska flora kroz 2.750 fotografija

Dorotea Prpić

Foto:  I. VRESK

Foto: I. VRESK

Željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svim posjetiteljima, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu



SENJ U zajedničkoj nakladi Javnih ustanova Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit objavljen je slikovni vodič pod nazivom »Biljni svijet Premužićeve staze na Velebitu« autorskog tima Dario Kremer, Ana Brkljačić i Marko Randić. Vodič na 744 stranice donosi čak 2.750 fotografija vaskularnog bilja poput crvotočina, paprati, zeljastih biljaka, polugrmova i grmova te drveća koje raste uz poznatu Premužićevu stazu na Sjevernom Velebitu, a knjiga će javnosti prvi put biti predstavljena danas u Zagrebu, i to u Botaničkom vrtu PMF-a, te dan nakon toga i na poznatoj manifestaciji Floraart.


Kako ističu autori, knjiga je prije svega namijenjena posjetiteljima Premužićeve staze koja prolazi dijelom Velebita kojim upravljaju Javne ustanove Park prirode Velebit i Nacionalni park Sjeverni Velebit, a s obzirom na broj prikazanih biljnih vrsta, poslužit će svim posjetiteljima Velebita, ali i drugih gorskih područja u Hrvatskoj. Ovo tim više jer je pisana tako da se njome mogu služiti i dobri poznavatelji biljnog svijeta, ali i oni koji se s biljkama tek usputno susreću.



Knjiga će javnosti prvi put biti predstavljena danas u Zagrebu, u Botaničkom vrtu PMF-a te dan nakon toga i na Floraartu, 29. svibnja u Gospiću, 3. lipnja u Rijeci i 14. lipnja u Senju





Osnovicu knjige čine brojne fotografije biljnih vrsta tako da bi i manje stručni korisnici vodiča trebali biljne vrste prepoznavati na temelju fotografija kojima je pojedina vrsta predstavljena. Na taj način željelo se dio velikog bogatstva biljnog svijeta Velebita približiti svima onima koji će posjetiti Velebit, ali i onima koji će samo prelistavati ovu knjigu.


Praktično nema osobe koja neće prepoznati barem nekoliko vrsta prikazanih u knjizi. Neke od njih, poput prave rusomače ili običnog bršljana, rastu posvuda oko nas. Plodove nekih od njih, kao što je trešnja, koristimo u prehrani, a listove drugih, kao što je ljekovita kadulja, koristi se pri liječenju.– Ova knjiga je nastala kao doprinos poznavanju biljnog svijeta Velebita i Hrvatske u cjelini te kao poticaj razvoju društvene svijesti o vrijednosti biljnog svijeta, njegovom racionalnom korištenju, očuvanju i neophodnoj zaštiti prirodnih staništa – poručuju autori. Knjiga će se predstaviti i 29. svibnja u Gospiću te 3. lipnja u Rijeci i 14. lipnja u Senju.