Općina Matulji

Zatvoren liburnijski deponij: Sanacija Osojnice čeka europska sredstva

Srđan Brajčić

Prema Elaboratu o sanaciji i zatvaranju Osojnice, tamo je dosad deponirano oko 500.000 kubika otpada. U Općini Matulji uvjereni su da će kandidatura 36,5 milijuna kuna »teškog« projekta prema EU fondovima uspjeti te da bi sanacija mogla otpočeti do kraja godine

MATULJI Odlagalište komunalnog otpada Osojnica zatvoreno je početkom ove godine i u travnju će Općina Matulji prijaviti njegovu sanaciju na europske fondove. Prema pojašnjenju zamjenika načelnika Matulja Bruna Frlana, Općina je u završnoj fazi opsežne i dugotrajne procedure prikupljanja dokumentacije koja je potrebna da bi se sanaciju moglo kandidirati na kohezijske fondove.– Radi se o delikatnoj proceduri koja se mora u cijelosti ispoštovati. Potrebno je prikupiti sve dokumente kako bi se sanacija mogla kandidirati na EU fondove. Mi smo sada na kraju tog procesa – navodi Bruno Frlan koji ističe da će sanacija Osojnice koštati 36,5 milijuna kuna s PDV-om.

Odlagalište od 1967.




Kao investitor projekta vodi se Općina Matulji, iako sve četiri jedinice lokalne samouprave s područja Liburnije snose taj trošak. Naime, od 1967. godine na Osojnicu svoj komunalni otpad odlagali su Grad Opatija, te općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga pa sada i snose trošak sanacije neuređenog odlagališta koje se moralo zatvoriti prema novim zakonima i regulativama o gospodarenju komunalnim otpadom koje je Hrvatska donijela poštivajući europske direktive. Kao što je poznato, liburnijski otpad Komunalno društvo Komunalac vozi na Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.


No upravo će Europska unija snositi najveći dio troška sanacije deponija. Prema pojašnjenju Bruna Frlana, iz kohezijskog fonda trebalo bi stići 85 posto novca za sanaciju Osojnice. Uvjeren je da će Europska unija odobriti novac Općini Matulji kako bi se saniralo šumsko područje na kojem se otpad odlaže više od pola stoljeća. Prema Elaboratu o sanaciji i zatvaranju Osojnice, tamo je do sada deponirano oko 500.000 metara kubičnih otpada.



O razmjerima utjecaja Osojnice na okoliš tijekom njezinog 50 godina dugog staža, može se samo nagađati. No da se radi o velikoj devastaciji može se vidjeti i osjetiti u blizini deponija, čije nataloženo smeće nije samo onečistilo definirano područje odlagališta. Naime, riječ je o neuređenom i velikom odlagalištu koje se nalazi na krškom području, pa se postavlja pitanje što je s vodom. Osim toga, deponij je od prvih kuća u obližnjim naseljima udaljen nekoliko stotina metara. Od središta Matulja do Osojnice je oko četiri kilometra, a od Opatije svega osam.





Po principu Viševca


– Još 10 posto dat će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Prema tome, liburnijska lokalna samouprava snosit će svega pet posto sanacije Osojnice – navodi Frlan i dodaje da će u srpnju ili kolovozu biti poznato je li Europa odobrila novac za sanaciju deponija.


Nakon toga bit će raspisan natječaj za sanaciju Osojnice. Frlan smatra da bi do konca godine trebali početi radovi na deponiju, odnosno dugotrajni postupak povratka tog dijela Učke u prvobitno stanje. To je naravno dugotrajan proces koji će trajati 20, 30 godina, jednog dana čak će biti i pošumljena.


Bruno Frlan ilustrira da će se Osojnica sanirati po principu Viševca i može se očekivati da će gomile smeća zamijeniti zeleni brežuljak. Tijekom tog ciklusa Osojnica će biti potpuno zatvorena i ograđena i pod nadzorom čuvarske službe. Kad postupak sanacije deponija završi, provodit će se kontrola emisije plinova kako se ne bi prekoračili propisane parametre.