Najavljeno

Vrhunac pusta: 37. Balinjerada za maškarani finale u Opatiji

Aleksandra Kućel Ilić

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Veseli dani od 14. do 16. veljače donose tri poznate maškarane manifestacije – Klapski maškarani maraton večeras, u petak, Lumberov maškarani tanac u subotu te Balinjeradu u nedjelju



OPATIJA – Brzina, zabava, uzbuđenje i humor, ali i tradicija koja se oslanja na iskustvo koje već desetljećima dijele generacije, ključni su elementi koji su opatijsku utrku na kugličnim ležejavima, odnosno balinjerama, učinili jednim od najprepoznatljivijih karnevalskih događanja u Hrvatskoj i regiji.


Ovogodišnje, 37. izdanje Balinjerade, koje se održava predstojećeg vikenda, imat će još jedan važan epitet: originalnost. Naime, Turistička zajednica grada Opatije zaštitila je ime i žig Balinjerade, čime je ova manifestacija dobila i službenu potvrdu svoje autentičnosti.


A zbog čega je jedina izvorna Balinjerada toliko posebna i zašto je proglašavana »najluđom utrkom na svijetu«, brojni će Opatijci i njihovi gosti ponovo doznati ove nedjelje, 16. veljače.




Već od 10 sati kreću treninzi natjecatelja i program Taxi balinjera, na potezu od hotela Paris do Slatine.


Merikanska vozila


Sama utrka startat će u 12 sati, a po njenom završetku održat će se povorka karnevalskih grupa s alegorijskim kolima te Kukalka, morska verzija Alke u izvedbi Opatijskih kukala.


Osim brzinskog natjecanja u spretnosti upravljanja neobičnim »jurilicama« kućne izrade na kugličnim ležajevima, Balinjerada je i mjesto na kojem maškarane grupe predstavljaju svoje kreacije, stoga su posebne nagrade rezervirane za najbolja »Merikanska vozila«, elaborirane putujuće konstrukcije u koje su karnevalske grupe uložile mjesece rada i koje često predstavljaju ironične i duhovite komentare na aktualna društvena zbivanja.


No, neće sva pažnja biti na vozilima, već i na njihovim vozačima, točnije – vozačicama budući da se i ove godine dodjeljuje prestižna titula Miss Balinjerade – najavili su orgnaizatori iz TZ-a grada Opatije.


Za dobru zabavu pobrinut će se »otac Balinjerade« Duško Jeličić Dule i njegova Bonaca, Trio Asi te Le Salpe, a program će voditi Mario Lipovšek Battifiaca, Borna Šmer i Dražen Turina Šajeta.


Kako bi se zabava nesmetano odvijala, promet središtem grada, odnosno na potezu od skretanja za opatijski mul pa do Slatine, bit će zatvoren od 9 do 15 sati. Balinjerada će biti vrhunac središnjeg opatijskog karnevalskog vikenda, koji donosi trodnevni program pun atrakcija.


Klapski maraton


Tako će se u petak, 14. veljače, u Sportskoj dvorani »Marino Cvetković« s početkom u 20 sati održati Maškarani klapski maraton koji 11. izdanjem otvara drugo desetljeće svog postojanja.


Vesela manifestacija ponovo će okupiti vrhunske klape koje će zapjevati poznate napjeve, ali s novim tekstovima i aranžmanima, prilagođenima neobuzdanom i provokativnom duhu karnevala.


Pod ravnanjem voditeljskog dvojca Marija Lipovšeka Battifiace i Dražena Turine Šajete, zapjevat će Ženska klapa Volosko, Ženska klapa Teha iz Cresa, Ženska klapa Kamelija iz Opatije, Ženska klapa Kolura iz Splita te muške klape Kastav, Mirakul Opatija, Trogirski kanti, Reful Rijeka, Grobnik, Valdibora iz Rovinja i Skalin Matulji.


Budući da se 11. Maškarani klapski maraton održava na Valentinovo, tijekom revijalnog programa klapa Baladur izvest će neke od najljepših hrvatskih ljubavnih skladbi, a niti ovo izdanje neće proći bez zvončara jer će dvoranom prodefilirati Frlanski i Žejanski zvončari.


U subotu, 15. veljače, u klubu Gervais održat će se Lumberov maškarani tanac, prava domaća pusna zabava »po starinsku«. Funbox band pobrinut će se da plesni podij uvijek bude pun i dobro raspoložen, a organizatori su pripremili i tombolu te izbor najljepših maski.


Bogat lovranski program


Karnevalska događanja nastavljaju se i u Lovranu gdje će u subotu od 12 sati započeti Zubijada, a u 16 sati u kinu Sloboda održat će se tradicionalna maškarana dječja reduta. Zabavu za najmlađe organizira Pusno društvo Toronjera Lovran uz pomoć Općine Lovran.


Program će obogatiti DJ Vedran, a kao gosti nastupit će Liburnijske mažoretkinje, mladi lovranski harmonikaši te pjevačke nade opatijskog Girotonda i riječke udruge Ri-stars.


Organizatori su predvidjeli da sve najmlađe maškare na kraju zabave dobiju igračku, što je i ove godine osigurala Općina Lovran. Nedjelja od 14 sati nadalje će biti rezervirana za veliku Međunarodnu karnevalsku povorku Lovranom. (R. T.)