Deložacija u Lovranu

UGLEDNI GLAZBENIK ZAVRŠIO NA ULICI “Prevarom sam ostao bez stana vrijednog 400 tisuća eura”

Marina Kirigin

Foto: M. ANIČIĆ

Foto: M. ANIČIĆ

Kupoprodajni ugovor smo ovjerili kod javnog bilježnika, ali mi ona nikada nije ništa isplatila. Predmet je završio na sudu, tražio sam da me isplati, a nakon svega deložiraju me iz stana kojeg sam naslijedio od svoje majke, rekao nam je potreseni Nikolić



LOVRAN Umirovljeni glazbenik orkestra riječkog kazališta »Ivana pl. Zajca« Pavao Nikolić jučer je deložiran iz stana na adresi Ulica žrtava fašizma 1 koji se nalazi u centru Lovrana. Vidno potreseni 72-godišnji Lovranac mirno je ovršitelju predao ključeve stana kojeg je naslijedio od svoje majke, a potom, kako kaže, prevarom izgubio.


I dok je Nikolić pakirao svoje stvari, pred kućom dva nepropisno parkirana kamiona angažirana za deložaciju ometala su siguran promet kroz Lovran. Nova vlasnica stana, 38-godišnja Elizabeta Mikelj u društvu vjerojatno svoje pravnice i mlađeg gospodina, čekala je da se proces deložacije izvrši ispijajući kavu u obližnjoj kavani.


Lovranci zgroženi


– S Elizabetom Mikelj bio sam prijatelj, često sam zalazio u njezinu trgovinu glazbenih potrepština u Lovranu. I jednom sam joj se požalio zbog jednog iznosom manjeg kredita i određenog duga koji sam morao otplatiti. Ona je to iskoristila i nagovorila me da joj prodam stan. Rekla je da će mi za stan platiti 100.000 eura, a kako ću ja moći platiti time dugovanja.




Kupoprodajni ugovor smo ovjerili kod javnog bilježnika, ali mi ona nikada nije ništa isplatila. Predmet je završio na sudu, tražio sam da me isplati, a nakon svega deložiraju me iz stana kojeg sam naslijedio od svoje majke.


U kupoprodajnom ugovoru stoji da za cijenu od 100.000 eura ja njoj prodajem pola stana koji je ukupne površine 118 »kvadrata«. Isto tako stoji da u drugoj polovici stana imam pravo doživotnog uživanja, a evo sada moram na cestu – govori Nikolić kojeg smo pitali kako je moguće da nije utvrđen tijek novca, odnosno uplata za stan.


– Ne znam što bih vam rekao – izjavio je Nikolić i najavio nastavak borbe za svoju imovinu.


Odgovor na to pitanje pokušali smo dobiti i od njegovog odvjetnika Predraga Kovačevića.



– Gospodin Nikolić bio je naivan, povjerovao je mladoj osobi kako bi izbjegao kamatare zbog duga. Na sudu je Mikelj dovela tri svjedoka pred kojima je navodno isplaćeno 100.000 eura Nikoliću i to za stan koji danas vrijedi najmanje 400.000 eura.


Gospodin Nikolić danas je kao crkveni miš, zastupam ga bez naknade, a neki dan jedva je sakupio 200 kuna za taksu – takav čovjek sigurno ne skriva novce. Osim toga, od kuda mladoj osobi 100.000 eura za stan – rekao je Kovačević koji je tražio i odgodu Nikolićevog iseljenja no kaže kako nije po tom pitanju dobio još uvijek nikakvo rješenje.


Bit će vani


Lovranci su jučer bili zgroženi time što je njihov sugrađanin morao napustiti svoj dom. Mnogi poznavatelji situacije koje smo susreli oko zgrade komentirali su kako pravna država ne postoji.


Na pitanje Nikoliću ima li gdje otići, odgovorio je: »Imam, dole«. Kada smo ga upitali gdje dole, da li odlazi kod susjeda, odgovorio je: »Ne, dole pod zemlju još uvijek mi je ostalo grobno mjesto«.


Prema priloženim papirima, Nikolić više nema nekretnina, Centar za socijalnu skrb predložio mu je nužni smještaj u »Oazi« za beskućnike, no on to jučer nije bio spreman prihvatiti.


– Bit ću vani, malo na suncu, malo na kiši – rekao je Nikolić.