U novom ruhu

U čast novoobnovljenom lovranskom kinu: U Laurusu izložba starih filmskih plakata

Radovan Trinajstić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



LOVRAN Povod za otvorenje izložbe starih filmskih plakata u lovranskoj galeriji »Laurus« je novootvoreno kino »Sloboda« u Lovranu koje je nakon detaljnog uređenja stavljeno u funkciju. Na izložbi je postavljen 31 nekadašnji filmski plakat, različitih filmskih žanrova iz vremena šezdesetih do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća koje je sakupio i do danas sačuvao Silvano Raffaelli iz Lovrana.


– U kolekciji starih filmskih plakata imam oko 200 komada koje sam kao zaljubljenik u filmove sakupljao i brižno čuvao do sada. U tome su mi uvelike pomogli tadašnji kinooperateri lovranskog kina, otac i sin Rudi Gašparinić i njihov nasljednik Edi Žigulić. Spremajući stare filmske plakate želio sam sačuvati dio uspomena na te filmove i povijest tog vremena.


Filmovi su za sve nas u to vrijeme bili dio naše zabave i druženja u kinu. Bez obzira što je kino polako gubilo bitku sa sve prisutnijim video prikazivanajem filmova, ipak uspomene na dane kada smo s velikom radošću i zanimanjem pratili kino predstave, komentirali filmove diveći se svojim omiljenim glumcima, sačuvani plakati danas imaju povijesnu vrijednost, rekao je autor izložbe i predsjednik Udruge »Naš Lovran«, Silvano Raffaelli.




O povijesnom razvoju filmske umjetnosti, prisutne na izložbi su upoznali Jelena Janković, Marin Sušanj i Jakša Dorić. Program je upotpunio svirajući najpoznatije svjetske filmske melodije lovranski glazbeni umjetnik na harmonici Mihalj Ivković. Izložbu koja se može pogledati do 8. siječnja organizirali su »Stubica« i udruga »Naš Lovran«.