Reakcije

U OPATIJI NEUGODNO IZNENAĐENI Kurelić: ‘Odlazak ACI-ja pljuska je ugledu grada’

Marina Kirigin

Opatijci eventualni odlazak  tvrtke čiji je osnivač Veljko Barbieri doživljavaju kao oduzimanje djeteta majci / Snimio Marin ANIČIĆ

Opatijci eventualni odlazak tvrtke čiji je osnivač Veljko Barbieri doživljavaju kao oduzimanje djeteta majci / Snimio Marin ANIČIĆ

To je izvorna opatijska tvrtka, kaže predsjednik Gradskog vijeća Opatije Robert Kurelić. Opatijska vila dala bi se puno bolje turistički valorizirati, odnosno taj objekt trebalo bi se staviti u turističke, komercijalne svrhe, ističe Anamaria Hauptfeld Schweitzer iz agencije »Katarina line«

OPATIJA   Vijest o mogućem odlasku, odnosno izmještanju sjedišta ACI-ja iz Opatije odjeknula je jučer u javnosti. Mnogi eventualni odlazak opatijske tvrtke, čiji je osnivač Opatijac Veljko Barbieri doživljavaju kao oduzimanje djeteta majci.Pokojni turistički menadžer  Barbrieri, inače rođeni Makaranin, koji je veći dio života proveo u Opatiji, zahvaljući vizionarstvu i uspješnom provođenju ideja u djelo, osamdesetih godina prošlog stoljeća izgradio je respektabilnu tvrtku nautičkog turizma na Jadranu, koja je upravo u toj prvoj fazi, a po izgradnji prvih 16 marina, doživjela najveći procvat.Mogućim izmještanjem sjedišta ACI-ja iz Opatije, gradski proračun ne bi trebao  biti bitno oštećen, odnosno najavljenim preseljenjem sjedišta u Rijeku ne bi trebalo biti gotovo nikakvih smanjenih priliva sredstava u gradsku kasu.

Simbolički udarac




Naime, prema zakonu koji je stupio na snagu unazad nekoliko godina porezni prihod više se ne naplaćuje prema sjedištu pa se ovdje ne može govoriti o eventualnoj većoj financijskoj šteti za Grad, izuzev one manje štete koja eventualno može biti počinjena na račun prihoda od prireza, a koji u gradsku kasu stiže od navodno svega nekoliko Opatijaca od ukupno 50 zaposlenih djelatnika u sjedištu ACI-ja. Međutim, najavljenim odlaskom sjedišta ACI-ja bit će »poljuljan«  imidž grada pod Učkom. To potvrđuje i Robert Kurelić, predsjednik Gradskog vijeća Opatije tvrdeći kako bi odlazak ACI-ja iz Opatije bio simbolički veliki udarac za Opatiju.– Bilo bi ponižavajuće da Opatija izgubi sjedište tvrtke koju je u Opatiji osnovao Veljko Barbieri. To je izvorna opatijska tvrtka, odlazak čijeg sjedišta bi bila simbolička pljuska ugledu Opatije. Smatram da treba poduzeti sve što se može da sjedište tvrtke ostane i dalje u Opatiji. Očekujem da i gradonačelnik i Gradsko vijeće pošalju snažnu poruku da sjedište treba ostati u Opatiji – rekao je Kurelić.



Na jučerašnoj konferenciji o nautičkom turizmu, gradonačelnik Rijeke Obersnel je istaknuo da bi bio vrlo zadovoljan preseljenjem ACI-ja u Rijeku, ali nije htio opširnije komentirati, no predsjednik uprave ACI-ja je istaknuo da prostor u Opatiji u kojemu je smješteno sjedište ACI-ja nije adekvatno za potrebe obavljanja posla, no lopticu je prebacio na Butkovića, u čijoj je ingerenciji donošenje odluke o preserljenju. Butković je kazao kako bi sadašnja zgrada uprave mogla biti valorizirana na bolji način, te da se razmatraju drugi prostori.– Rijeka je optimalno rješenje, s obzirom na lokacije i prostore koje ima, rekao je Butković. (M. Gl.)


Čelni čovjek Opatije, gradonačelnik Ivo Dujmić, na molbu da se osvrne na mogući odlazak sjedišta ACI-a iz Opatije, odnosno traženje odgovora na novinarska pitanja što znači izmještanje sjedišta ACI-ja iz Opatije i kako će se to odraziti na gradski proračun, odgovara kako promjena sjedišta tvrtke iz Opatije u drugi Grad i obrnuto ne mora uopće utjecati na prihode proračuna Grada Opatije. – Naime, gradovi i općine u bitnome uopće više ne ostvaruju prihode koje ovise o sjedištu tvrtki. Tako gradovi i općine ne sudjeluju u raspodjeli prihoda od poreza na dobit niti (od 2017.) ostvaruju prihode od poreza na tvrtku koji su vezani uz sjedište poduzetnika. Prihode koje Grad trenutno ostvaruje od poduzetnika na svom području su prvenstveno vezani uz nekretninu koja se koristi za obavljanje djelatnosti (komunalna naknada, spomenička renta) ili uz mjesto prebivališta zaposlenika (porez i prirez na dohodak) pri čemu eventualno preseljenje zaposlenika u drugo mjesto rada ne utječe na prihode Grada ako se ne mijenja prebivalište. Dakle, ako se nekretnina gdje je sada sjedište ACI-ja i dalje bude koristila za obavljanje gospodarske djelatnosti, neovisno gdje će biti sjedište ACI-ja u budućnosti, prihodi proračuna Grada od te nekretnine bi trebali ostati isti, naravno pod uvjetom da se ne promijene pozitivni propisi kojima bi se dio javnih davanja koja se ubiru prema sjedištu poduzetnika raspodjeli u lokalne proračune – stoji u pismenom odgovoru gradonačelnika Dujmića.


Neprikladna lokacija




Anamaria Hauptfeld Schweitzer iz opatijske agencije »Katarina line«, najuspješnije putničke agencije na Kvarneru, smatra kako će izmještanjem sjedišta  ACI-ja Grad Opatija puno izgubiti, a među ostalim i prihod od prireza.– Smatram da će odlazak sjedišta ACI-ja predstavljati veliku štetu za grad, međutim lokacija na kojoj se nalazilo sjedište u staroj vili nije bilo najsretnije rješenje za Upravu ove velike tvrtke. Ta opatijska vila dala bi se puno bolje turistički valorizirati, odnosno taj objekt trebalo bi se staviti u turističke, komercijalne svrhe. Ipak, okoliš zgrade kao i potporni zidovi na lungomaru koje dijele okućnicu vile od obalnog puta već godinama izgledaju neprimjereno i traže hitnu sanaciju. S druge strane, ponavljam, velika je šteta ako ACI ode iz Opatije, međutim takav rasplet situacije u Opatiji ne bi bio usamljen primjer. Iz Opatije je otišla i nekolicina drugih firmi jer se premalo pažnje u Gradu posvećuje privatnim poduzetnicima za koje ne postoji dovoljno  poticajnih programa – kazala je Hauptfeld Schweitzer.