Jesenska svečanost

U Lignju zaključena Marunada 2018.: Sadnice maruna Ivanki Štanc i Josipu Janjetiću

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



LIGANJ Ivanka Štanc iz Lignja odnjegovala je najdeblji primjerak maruna i u konkurenciji 14 uzgajivača maruna iz Lignja, Tuliševice i Lovranske Drage, večeras na završnici ovogodišnje, 45. Marunade u Lignju osvojila prvo mjesto. U kategoriji »najmanji broj maruna u pola kilograma pravog lovranskog maruna«, pobjedu je zaslužio Josip Janjetić iz Tuliševice, uz 25 maruna u pola kilograma. Prema riječima Đina Martinčića iz Udruge Ognjišće koja je organizirala finale ove tradicionalne jesenske svečanosti, natjecatelji su u pola kilograma imali između 25 i 33 maruna, dok se težina pojedinačnih primjeraka kretala od 21 do 24,9 dekagrama, koliko je bio težak pobjednički marun gospođe Štanc.


– Ove smo godine za Marunadu u Lignju odlučili vratiti se u daleku prošlost, točnije pred punih 45 godina kada se organizirala prva Marunada, a na kojoj se također biralo »ki će prnest najdebji marun«. Nas organizatore iz Udruge Ognjišće ugodno je iznenadio odličan odaziv natjecatelja pa ćemo ovo natjecanje organizirati i iduće godine te još proširiti broj kategorija i nagrada – rekao je Martinčić, naglasivši i da se uspjeh manifestacije treba pripisati najaktivnijim članovima Udruge u kojoj »sve konce vuku« 15 njih, od čega čak 11 žena.


– Veliko hvala svima i nadam se da se vidimo i dogodine – pozdravio je sve nazočne Martinčić na fešti unutar Društvenog doma, gdje se moralo pobjeći pred kišom i jakim naletima juga. Nagrađeni su dobili sadnice maruna koje je donirao rovinjski rasadnik Longo, a zatim se završnica Marunade 2018. nastavila uz zvuke harmonike, čašicu razgovora i slastice od maruna. Tijekom prvog dana Marunade u Lignju, vremenske su prilike bile daleko povoljnije nego li jučer pa kada se zbroje i subota i nedjelja, organizatori, ali i posjetitelji, kažu da su zadovoljni i da je uz odličan urod maruna i njegovu pripremu na brojne načine, ovogodišnja manifestacija bila »svima po guštu.«




Marunada / Foto M. Gracin


Marunada / Foto M. Gracin