Slučaj Neptun

Tvrtka koju je lovranski donačelnik prenio na sina Općini Lovran dužna – 135 tisuća kuna

Marina Kirigin

Zbog stupanja na dužnost, prema Zakonu sam firmu prenio na sina koji jepunoljetan, objasnio je zamjenik načelnika Branislav Petković – firma»Neptun« kojoj je na čelu donačelnikov sin Ivan Petković, sada je OpćiniLovran dužna 135.000 kuna



LOVRAN Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća u Lovranu, HSU-ova vijećnica Đurđica Tancabel zatražila je ostavke načelnika Općine, njegovog zamjenika i predsjednice Vijeća. Najdulje je govorila o tome kako bi to trebao učiniti Branislav Petković, zamjenik načelnika, zbog dugovanja tvrtke Neptun Općini Lovran, čiji je direktor njegov sin Ivan Petković. Iznijela je kako već od 2013. godine imaju saznanja o dugovanju zamjenika načelnika, odnosno njegove tvrtke Neptun, kako je stupanjem na funkciju zamjenika načelnika Branislav Petković postavio za direktora tvrtke svog sina, pod čijim je upravljanjem dug nastavio rasti. Riječ je o dugovanju za zakup općinskog  poslovnog prostora u iznosu od 120.000 kuna i dugovanju za komunalnu naknadu od 12.000 kuna te za porez na tvrtku u iznosu od 2.000 kuna, rekla je Tancabel, dodavši da je Petkovićev sin dobio mogućnost obročne otplate te da je pokrenut postupak prisilne naplate na dužniku u prosincu 2014. godine. – Od tada do danas dug se povećao na 135.000 kuna i svakim danom postaje veći – rekla je Đurđica Tancabel tražeći ostavku zamjenika načelnika Općine Lovran.


Tata nemoćan 


Osjeća li se moralno odgovornim zbog dugovanja tvrtke čiji je direktor njegov sin, i smatra li da bi zbog toga trebao dati ostavku na mjesto zamjenika načelnika, pitanja su na koje je Branislav Petković odgovorio odrješito i bez sustezanja.


– Ne, ne osjećam se moralno odgovornim. Žao mi je što osobe koje me prozivaju ne znaju kako funkcionira poduzeće i ne razumiju predmet. Zbog stupanja na dužnost, a prema hrvatskom Zakonu, firmu sam prenio na sina koji je punoljetna osoba. Utjecati na njega, ili bilo koju drugu osobu, ne mogu, odnosno ja pravno s tim nemam ništa, a privatno utoliko što mi je svakako u interesu, kao čovjeku koji je nekada vodio firmu, da se dugovi vrate i da se nastavi s normalnim poslovanjem – drugim riječima, moja jedina moralna obaveza je da se naplate dugovanja. Mogu samo reći da je tvrtka ušla u probleme jer nije naplatila svoja potraživanja, zbog čega su i nastala ova dugovanja. Ipak, sve ide svojim pravnim tijekom, pokrenuta je ovrha o čemu su lovranski vijećnici obaviješteni – rekao je zamjenik načelnika Branislav Petković, dodajući kako je za vrijeme prošlog mandata, kada je predsjednica Vijeća bila Đurđica Tancabel, evidentirano 700.000 kuna nenaplaćenih potraživanja za dva općinska poslovna prostora.





Branislav Petković, u rujnu 2014. godine, već kao zamjenik načelnika Općine Lovran, prešao je iz PGS-a u redove HNS-a. Petković tada nije želio govoriti o razlozima napuštanja stranke, no u političkim kuloarima se »šuškalo« da središnjica stranke ne pokazuje interes za predstavnike lokalne politike te da je uslijed toga došlo do prekida komunikacije.


– Svaku stranku čine ljudi, i njihovi svjetonazori koji se mogu mijenjati. Na tragu novih kvalitetnih ljudi, koji nisu opterećeni lovranskom političkom poviješću odlučio sam se na promjenu članstva iako sam svjestan da ljudi na to često gledaju negativno. Sve što radim u svom političkom djelovanju, trudim se da bude na dobrobit građana Lovrana, i tu su mi i prije članovi HNS-ove podružnice Lovran davali podršku, rekao je Petković kada je mijenjao politički »dres« koji i danas nosi.



Da tvrtka direktora Ivana Petkovića nije usamljen primjer kada su u pitanju dugovanja prema Općini, potvrdio je i načelnik Alan Sanković, napominjući da su na sjednici Vijeća održanoj pred dva mjeseca svi vijećnici dobili iscrpan pismeni odgovor o dugovanjima i postupku ovrhe nad tvrtkom Neptun, a na traženje HSU-ove vijećnice.


Pokrenuta ovrha


– Ovrha nad tvrtkom Neptun pokrenuta je početkom 2015. godine nakon što je direktoru dana mogućnost otplate na rate koju nije ispoštovao. Zbog toga su pokrenuta dva ovršna postupka, jedan zbog zakupnine, a drugi zbog komunalne naknade, odnosno zbog dugovanja u iznosu od 135.000 kuna prema Općini Lovran. Loše poslovanje tvrtke odgovornost je direktora firme, a na nama je da naplatimo dugovanja, što ćemo učiniti na ovaj ili onaj način, s obzirom da je ovrha pokrenuta – rekao je Sanković, a na pitanje bi li se trebao u ovom slučaju njegov zamjenik osjećati moralno odgovornim i podnijeti ostavku, rekao je kako je to vrlo teško pitanje koje bi trebalo biti prije svega postavljeno Branislavu Petkoviću.


– Ne mogu govoriti o njegovoj moralnoj odgovornosti, već samo o svojoj, a moja je odgovornost bila da pokrenem ovrhu. Ova situacija za mene definitivno nije lijepa niti lagodna i stavlja me u neugodan položaj jer su sve koalicije politički brakovi – zaključio je Sanković.